Артьом Круглов: Путин влиза в президентството, договаряйки се с подолско-измайловската и солнцевската мафия

Световният лидер е бил мародер в момента на разпада на СССР, а съгражданите му са чакали с часове на опашки за храна

Елцин легитимира Путин в Кремъл

Елцин легитимира Путин в Кремъл

Президент на Русия е станал човек, възпитан в примитивните бандитски понятия, професионален помощник на терористи

Днес в страната процъфтяват чекистите, престъпниците, корумпираната олигархия, казва редакторът на сайта „Путинизъм”

Преди 20 години, през пролетта на 1999 година, в Кремъл търсеха "наследник". На 26 март Владимир Путин беше назначен за секретар на Съвета по сигурността, запазвайки и поста директор на Федералната служба за сигурност (КГБ). Още в началото на май Елцин беше взел решение да предаде властта на него. Кой всъщност лансираше Путин по пътя нагоре? Имал ли е Путин могъщи покровители или спонсори, чиито имена не знаем и до ден днешен? Редакторът на сайта "Путинизъм" Артьом Круглов изучава слабоизвестните страни на биографията на президента на Русия и с него ще говорим за причините за внезапния "полет" на петербургския чиновник.

Интервю на Дмитрий Волчек, Радио "Свобода"

- През 90-те години криминалните групировки бяха по-могъщи от много политици. Едва ли не ги е интересувало кой ще стане "наследник"...

- Към края на управлението на Елцин в Русия бяха създадени двете най-големи организирани престъпни групи на световно ниво, разполагащи с огромни ресурси – подолско-измайловската и солнцевската ОПГ. И над двете е имало чадър от спецслужбите, така че Путин, тръгвайки към президентството, е трябвало да се договори с тях. Тези две групировки се чувстват прекрасно през всичките години от управлението на Путин.

С идването на Путин на измайловските бандите беше "дадена" митницата в Одинцово, през която беше организиран нелегален износ на оръжия. За този бизнес се "грижеше" Юрий Заостровцев. Това им се стори малко и чекистите заедно с бандитите създадоха още един контрабанден канал – за мебели от Германия. Случаят нашумя навремето заради спор между два клана на урко-чекисти (урки - на жаргон означава криминални престъпници, от руски "уголовники"): патрушевските срещу групата на Черкесов – Золотов (делото "Трите кита"). През 2004-та Заостровцев беше принуден да излезе в оставка, към този момент той беше вече заместник-директор на ФСС. Но не понесе никакво наказание, а измайловци и досега са си на митницата в Одинцово.

Подолската ОПГ се прослави с организацията на аферата "Ландромат" по изнасянето от Русия и изпирането на близо 50 милиарда долара през 2011–13 години. Център на аферата беше Подолск, местната Промсбербанк под контрола на бандитите. Именно през Подолск са преминавали всички тези незаконни преводи в чужбина, всичко, което и досега се разследва в Европа. "Подолци" са участници и в "колумбийския бартер", от който печели пари ГРУ.

- Какво е това?

- Оръжие, което продаваме на наркокартелите, на нарковъстаниците в джунглите. Те се разплащат с кокаин. Когато построят Путин-център в Петербург, там за това ще има отделна зала. Може да има и зала "Венецуела" с жената на Мадуро – местната наркобаронша, защото коаинът е част от тяхната "революционна диктатура".

- Неотдавна задържаха 9,5 тона кокаин за над 1 милиард долара на руски кораб в Африка, в Кабо-Верде. Това също ли е "колумбийски бартер"?

- Това е "Кинахан", сравнително нов наркокартел в Европа, възникнал в началото на 2000-те. Общо дете на колумбийци, ГРУ и ирландски банди. Основателят му е Кристи Кинахан, ирландски криминален престъпник с множество присъди. Помага му синът му – Дан Кинахан. Двамата дълго са живели в Марбея, в южна Испания, последните години преместиха щаб-квартирата си в Дубай, в емирствата.

- Как работи този картел?

- Купува "на едро" наркотик от производителите: кокаин – от Латинска Америка, хашиш – от Мароко, откарва го в Европа и се заема с дистрибуцията. Партидите отиват към марсилската мафия, неаполитанската, семейство Адамс (лондонска престъпна банда-ирландци). Освен това, Кинахан е голям играч на черния пазар на оръжия.

Бойната сила на картела са ирландските гангстери. Те са базирани в Дъблин и Коста дел Сол, а на отсрещния бряг, в  Мароко, е разположен голям междинен център. Самите главатари на картела, баща и син Кинахан, живеят в Дубай, личната им гвардия се състои от ветерани от спецназа на ГРУ. Както пишат в западните медии,  Кристи Кинахан дори е научил руски език, за да общува по-лесно с "колегите" си.

- Каква е ролята на ГРУ, освен да осигурява личната сигурност на босовете на картела? 

- Доставка на оръжия, помощ с "изпирането" на печалбата. Подолско-измайловската ОПГ, тя е подшефна на путинските спецслужби, е тъкмо на място в тези задачи.

- Във връзка с операциите на ГРУ в последно време постоянно се споменава името на Евгений Пригожин, "готвачът на Путин". Как Путин се е сприятелил с Пригожин и защо този човек притежава такива "небанални" възможности? 

- В руския жаргон се появи един нов глагол - фротменствам. Тоест, работя като фронтмен – преструвам се, че бизнесът е мой, прикривайки истинските собственици. Е, Пригожин е фронтменът на Путин.

Пригожин е крадец - обирал е домове и хора, прекарал е младостта си в затвора. През 90-те се присъединява към ОПГ на Миша Кутаиския в Петербург. "Отговарял" за някакви магазини. След това става кръчмар – открива няколко ресторанта (с пари на Миша). А след това зарязал Миша. Миша опитал да го "сгази", но Пригожин отишъл при Рома Цепов – имаше такава мутра, стар приятел на Путин и Золотов.

В началото на 2000-те Рома беше във възход. Ако преди това е бил мутра и човек, който е работил в градски мащаб, то сега, заедно с Путин излязъл на общоруско ниво. Цялото Северо-Западно МВР е било купено от него.  

Цепов практически открито организирал убийства. Например, през 2003 година убиват Руслан Коляк (от Тамбовската ОПГ). Целият му бизнес и активи отиват при Рома. И веднъж Цепов в интервю едва ли не в прав текст казва за своята причастност към престъплението: да, имах конфликт с Коляк, а за убийството научих пръв - преди медиите и милиционерските сводки...Напълно прозрачен намек.

Като цяло, Пригожин е заложил правилно, като е отишъл под покровителството на Цепов и Золотов.

- Но самият Цепов го убиват през септември 2004 година?

- По това време Пригожин вече е попаднал в близкия кръг на Путин. И освен това, макар че Цепов е отровен (според симптомите – с полоний), но Золотов е на мястото си и още дълго е началник на личната охрана на Путин. Този тандем е бил неразлъчен: Цепов – Золотов. Впрочем, в периода, когато Цепов особено активно се занимава с бандитизъм, през 2003–2004-та, рязко забогатява и Золотов – появяват се дворците му, цялата му рода стават мултимилионери.

- През март 2000 година, преди избирането на Путин, излезе статията на Марина Салие: "Путин – президентът на корумпираната олигархия". 

- Марина Салие е бивш депутат и е разследвала дейността на Путин докато работи в кметството на Ленинград заедно със Собчак, и тя призоваваше той да не бъде допускан до властта...

Тя е имала право, макар че е разследвала само един епизод от дейността на Путин през 90-те – аферата "Суровини срещу храни". Тя не е знаела това, което знаем сега: подробностите от приватизацията на морското пристанище, където Путин е бил "съдружник" и е делил с бандитите; приватизацията на общинските бензиностанции и нефтобази, които Путин дава на тамбовската ОПГ.

Не е знаела и за транзита на кокаин през пристанището, за който говориха на съда по делото "Литвиненко". Не е знаела и за делото на фирмата SPAG – руско-германска компания, която е прала в Петербург пари на картела "Кали". При това, SPAG също е създадена от Путин заедно с Владимир Смирнов – първият председател на кооператива "Езеро". Марина Салие не е знаела и за "делото на 20-ия тръст" – наказателно дело от 1999 година за дългогодишно присвояване на бюджетни пари в кметството на Собчак, в което е фигурирал и Путин.

Салие е разследвала само първата афера със суровини от 1992 година. Но това и е било достатъчно, за да си състави мнение за Путин. Впрочем, от Марина Салие започва "путинологията" – работата по изследването и написването на реалната, а не измислената от пропагандата, биография на г-н Путин.

 - През февруари се навършват 27 години от написването на доклада на Марина Салие за тази афера. Днес всичко ли е ясно за механизмите на аферата и нейните бенефициенти? Останал ли е някой от тях в обкръжението на президента Путин?

- Преди всичко трябва да кажа, че благодарение на Марина Салие ние точно знаем с какво се е занимавал Путин когато се е разпадал Съветския съюз, който той сега така оплаква: "най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век" и т. н.

В момента, когато СССР агонизира (края на декември 1991 година и първите дни на януари 1992 година) Путин и неговият съучастник в Комитета по международни връзки в кметството на Собчак трескаво са издавали лицензии за износ на суровини от държавните резерви.

Лицензиите са издавани на всякакви фалшиви фирми под предлог, че трябва да се продаде суровина в чужбина, за да се купят храни за гладуващия град – в Петерберг в края на 1991-ва се е стояло на опашки за хляб като по времето на блокадата. Лицензиите били издадени, суривините изнесени, а парите, както е известно-откраднати. 

- В една от Вашите статии наричате действията на Путин "мародерство". 

- А как се наричат хората, които в момент на безвластие или война грабят складове, магазини, своите съграждани, стоящи на опашка за храна? Мародери. Е, и Путин е бил мародер в момента на разпада на СССР. 

- Как са се развили по-нататък събитията? 

- Още на 10 януари 1992 година се вдига тревога, създават комисията на Марина Салие за разследване на бурната дейност на Владимир Владимирович. На 23 февруари 1992 година комисията представя отчета си, в който настоява Путин да бъде отстранен от длъжност за кражба и делото да бъде предадено на прокуратурата. Докладът Салие е предаден и на медиите, през март за него писа "Новая газета" и още редица издания. Имаше голям скандал.

Но Собчак използва всичките си връзки в Кремъл и с Елцин, за да не бъде даден ход на делото. Освен това, в доклада на Салие изплува и кореспонденция на Путин с Москва – с Гайдар, с Авен (който тогава беше министър на външната търговия, а сега е съсобственик на "Алфа Банк").

От нея става ясно, че като цяло действията на Путин са били санкционирани от Москва, там са били наясно с издаването на лицензиите. И като вземем предвид, че тогава са откраднати над 100 милиона долара подозрението може да падне и върху Авен и Гайдар. Накратко казано, Собчак и Москва предпочели да заметат делото. 

- Останаха ли бели петна в разследването на аферата "Суровини срещу храни"?

- И досега има много неясни неща. Например, "изчезнали" са 150 хиляди тона нефтопродукти. Путин е издал лиценз за износ на някаква фирма "Невски дом", която след това изчезва. Съдейки по документите, нефтопродуктите е трябвало да бъдат изнесени в Англия за малко над 30 милиона долара. 

Дайте да погледнем детайлите. Експортът през 1992 година и изобщо през 90-те е контролиран от много малка група хора, начело с Тимченко. Без тях нищо не е можело да излезе от страната.

По-нататък – фирмата "Невски дом". Собствениците и не бяха открити. Имало е подозрения, че става дума за Смирнов от "Езеро", финансистът на тамбовската ОПГ, но тази версия не намери достатъчно доказателства. Затова пък човекът, който е подписвал документите от името на "Невски дом" и се е водил там заместник-директор е напълно реален персонаж, известен в определени кръгове – Владимир Михайлович Витенберг. В съветско време е бил офицер от криминалното следствие, който след това преминава в бандата на Руслан Коляк (Опуления). Коляк е от тамбовската ОПГ. Тоест,  нефтопродуктите са изнасяни от Путин, Тимченко и бандитите им.

- А каква е тази история с подмяната на фирмата, на която Путин издава лиценз за износ на нефтопродукти? Първоначално е планирано вместо на "Невски дом" да бъде даден лиценз на друга фирма, московска? 

- По начало действително е било планирано, тези 150 хиляди тона нефтопродукти да бъдат изнесени в чужбина московчаните. Но след това нещата се променят и Путин дава лиценз на питерската фирма.

- Кои са били тези "московчани", за които говорите?

- Солнцевската ОПГ. Григорий Мирошник, съратник на шефа и Могилевич. Отначало Путин сключва договор за износ на суровините с фирмата на  Мирошник - "Интеркомцентр Формула-7". Но след това, по неизвестни причини всичко е предадено на "Невски дом".

- Кой изобщо е Семьон Могилевич? ФБР го нарече "босът на босовете" на руската мафия. Как неговите хора попадат в аферата "Суровини в замяна на храни"? Свързан ли е по някакъв начин Могилевич с Путин?

- Когато говорим за сонцевската ОПГ, някои си представят просто банда от мускулести типове от московско предградие, които са събирали пари от търговците и бизнесмените в Москва и създаваха много шум през 90-те.

Чрез солнцевските чекистите и генералите продаваха оръжие по целия свят. Малцина знаят, че през 90-те солнцевските имаха две бази – Москва и Будапеща. В Унгария от 1990 година работеше "международният филиал" на солнцевската ОПГ под ръководството на Могилевич. И този международен филиал беше под покровителството на Първо главно управление на КГБ, а след това на Службата за външно разузнаване. 

- Службата за външно разузнаване е наследник на КГБ след разпада на СССР…

- Да. И бандитите също преминали в наследство. Във филиала в Будапеща вървяла сериозна търговия с оръжие, от него били останали планини след разпада на СССР. Чрез солнцевските чекистите и генералите го продавали по целия свят.

В доклада на ФБР "Организацията на Семьон Могилевич" през 1996 година будапещенският филиал на солнцевската ОПГ е наречен "най-голямата база за нелегална търговия с оръжие" в Източна Европа по онова време. По-късно Могилевич наистина е "удостоен" от ФБР със званието "бос на босовете" на руската мафия, беше в топ-10 на издирваните от ФБР. 

Освен това, чрез създадения от Могилевич "филиал" в Унгария през 90-те преминават и "насрещните" потоци контрабанда от Европа в Русия: водка "Распутин", спирт "Роял", безмитните цигари за руската православна църква. За тях е отговарял Кирил, бъдещият патриарх, а тогава – шеф на отдела за международни църковни връзки. Целият безмитен внос е воден от фирмата  "Ника", която се е контролирала от солнцевската ОПГ.


- Патриарх Кирил е имал бизнес отношения със солнцевската ОПГ?!

- Е, че той цял живот е работил за Първо главно: "Агент Михайлов".

- Колко дълго просъществува филиалът на солнцевската ОПГ в Будапеща?

- От около 1990 до 1999 година. През 1999 година под натиска на ФБР Могилевич е принуден за "пусне кепенците" и да се върне в Русия.

- Путин познава ли се лично с Могилевич?

- Литвиненко твърдеше, че те се познават от 1993 година, когато Могилевич посещава Петербург. Тоест, по време на аферата "Суротивин в замяна на храни" те не са се познавали, а по-скоро на Путин са му "препоръчали" да работи с Могилевич "старшите другари" от Първо главно на КГБ. Но тогава възникнали някакви усложнения и операцията била предадена на петербургските чекисти.  

- А какво е имало за познанството на Путин и Могилевич в "записите на Мелниченко"?

- През 2000 година на Запад избягва един от офицерите от личната охрана на украинския президент Леонид Кучма. Той изнесъл записи, направени тайно в кабинета на президента. Там главният скандал е, че на тези записи Кучма де-факто нарежда убийството на журналиста Гонгадзе, който му бил неудобен. На това всички обърнаха внимание. Но по-късно били разшифровани напълно всички разговори и се открили още много интересни неща. 

Там, например, има няколко епизода, от февруари 2000 година, в които Кучма и местни силоваци обсъждат някакви дела с Могилевич. Има разговор, той вече е публикуван неведнъж, в който шефът на Съвета за сигурност на Украйна казва на президента Кучма, че ето, и Вова Путин също го познава, те "имат добри отношения още от Ленинград". И че Путин е приютил Могилевич след като онзи напуснал Унгария. Както и, че по времето на Путин Могилевич се премества в Москва, купува си вила и е много доволен от живота си. А малко след това е записан разговор между Кучма и шефа на военното разузнаване, където той се оплаква, че Могилевич е купил всички в Съвета за сигурност, а самият Могилевич е "номенклатура на ПГУ на КГБ". 

- През 1996 година Собчак губи изборите за кмет и Путин също губи работата си в кметството. Има легенда, че Путин губи всякакви средства за съществуване и дори се готвел да работи като шофьор на такси. Каква е всъщност истината? 

- Да, има такава легенда. Че го "отбили от хранилката", той изпаднал в депресия, седял на вилата на Миша Кутаиски и се готвел да стане шофьор на такси. Честно казано, не вярвам много в тази версия. Путин е работил в кметството на Собчак 5 години (1991–96 гг.). 5 години само афери и корупционни схеми: суровини, казино, SPAG, пристанища и нефтобази. И през цялото време той не е забравял за себе си. Не мисля, че през 1996-та той е останал без средства за съществуване. А и работа си намира бързо, буквално в рамките на няколко месеца го викат в Москва, в администрацията на Елцин, на висока длъжност. За какво има да тъгува? 

- Путинологията понякога разкрива удивителни сюжети. От Вашата статия с удивление научих, че бащата на Путин е избол очите на майка му с вила. Как е станало това?  

- Бащата на Путин се е отличавал с това, което днес се нарича "девинтно поведение", пристъпи на агресия без да се мисли за възможните последствия. Отишъл веднъж при момата, която му харесвала, в къщата нямало никой, но тя кой знае защо не го пуснала в двора. Тогава той взел една вила и започнал да троши вратата. И в някакъв момент, през дупката той я улучил с вилата в окото. За малко да я убие. Закарали момичето в болница, сложили му стъклено око, а родата поставила условие: а сега, миличък, жени се, иначе ще напишем жалба в милицията и ще отидеш в затвора за тежка телесна. Така бащата на Путин се оженил за майка му - заради един невнимателен удар с вилата. Всъщност тази история е отдавна известна, съселяни на родителите на Путин са я разказвали на журналистите още преди 15 години.

- Какво изобщо може да се каже за родителите на Путин и за ранния период на живота му? Какво влияние е оказало върху бъдещия президент на Русия? 

- Накратко – пълна сивота. Едва ли родителите му са му оказали някакво значително интелектуално или културно влияние, просто не е имало какво да му предадат в това отношение. Съдейки по всичко, когато той казва за себе си "мен ме изучи ленинградската улица" – това не са просто думи. Той се е сформирал като личност именно там. На улицата....

Даже дипломата от Ленинградския държавен университет също е фикция, той е приет там по спортна квота, с протекциите на треньора си, който по съвместителство бил и мутра, но с големи връзки. (Леонид Усвяцов по прякор Льоня-Спортиста).

А след това КГБ. Както беше казал Березовски – място, където те учат да извършваш престъпления, но ти обясняват, че това не са престъпления. 

Искам да обърна особено внимание на Дрезден. Там той изпълнява, освен другите, и задачи, поставени от управление "С" на ПГУ (нелегално разузнаване). А именно - бил е връзка между КГБ и терористите от РАФ ("Фракция Червена Армия"), които преминавали подготовка в ГДР и след това извършвали терористични атаки в Западна Германия. Това допълнително развило цинизма и "вълчата" психология, която му била изградена преди това от улицата. Президент на Русия станал човек, възпитан в примитивните бандитски понятия, плюс това професионален помощник на терористи.

- В една от Вашите статии пишете, че в ГДР Путин е бил свръзка на Дитмар Клодо, международен терорист и съратник на Карлос "Чакала". Самият Клодо ли е казал това? 

- Да, Клодо сега живее в Германия, излежал си е присъдата, дълго време пазеше мълчание, но през 2013 година той разказа някои подробности от познанството си с Путин.

- Клодо също е бил член на "филиала" на солнцевската ОПГ в Будапеща през 90-те. Как така ляв терорист попада в мафията? 

- Ами ето така: през 80-те се бори за комунизъм, взривява и убива европейски буржоа, а през 90-те попада в руската мафия при Могилевич. Това е биографията му. Но доколкото корените и на РАФ, и на бандата на Могилевич са едни и същи – ПГУ на КГБ (и на Путин също), то тогава не е изненада тази трансформация. 

- Историкът Александър Янов, чиито прогнози често се сбъдват, написа статия за неизбежността на депутинизацията. Но това е далечна перспектива, а какво, според Вас, очаква страната сега? 

- Мисля, че нищо добро. 10 години стагнация на БВП (икономиката не расте от 2008 година), мизерни заплати, като в страна от третия свят, смъртността е по-висока от раждаемостта. Болниците са намалели два пъти, до нивото от 1932 година. Извратена политическа система от типа на Средна Азия или Хаити от времето на папа Док. Затова пък процъфтяват чекистите, престъпниците, корумпираната олигархия. И зомби-сандъка (телевизор - бел. пр.) 24 часа в денонощието. Тъжна картинка.

Превод: Faktor.bg