Бошко Якшич*: Руските "спящи агенти" в Сърбия се събудиха и сега правят това, което им каже Москва

Следите за убийството на Оливер Иванович водят към брата на Вучич

Бошко Якшич

Бошко Якшич

Президентът подаде "пръст" на проруските националисти, а те му откъснаха цялата ръка

Проруското, църковно-националистическо крило е превзело Сърбия, казва известният политически анализатор

Интервю на Тамара Никчевич, Avangardа

- Г-н Якшич, според Вас, в Сърбия, действително ли не знаеха това, за което говореше убитият политик Оливер Иванович - че сърбите в Косове се страхуват повече не от радикалните албанци, а от радикалните сърби? 

- Не, не знаеха, контролираните от властта медии им разказват съвсем друга история и хората остават глухи за това, което казват сръбските политици от Косово. 
Става дума за тъмния криминален свят, който управлява Северно Косово. И в това няма съмнение. Убийството на Оливер Иванович  беше наречено политическо, а президентът Вучич дори го обяви за "терористичен акт", но политиката в Северно Косово е свързана с криминалния свят. Мотивът на това убийство са парите. Оливер Иванович е знаел нещо. Какво? Предполагам това, което знае половината Белград: че следите водят към брата на президента Вучич, и ситуацията стана опасна. Вучич създаде атмосфера, в която той повече не е способен да контролира криминогенните елементи в Северно Косово.

- Но сръбските медии игнорират твърденията на сръбските политици от Косово и обвиняват в убийството на Иванович ЦРУ и критикуват Прищина, че не сътрудничи в разкриването на престъплението.

- Да, според мен, по този начин се замитат следите и убийството се пренася на политическа, по-точно на етническа плоскост.

- Митрополит Амфилохий, обяви президента Вучич в измяна, защото води преговори с Косово.

- Думите на Амфилохий са много сериозно предупреждение, защото доказват колко силен е блокът на противниците на диалога с албанците. Ако погледнем кой в Сърбия е за диалог с Прищина, става ясно, че вторият, антизападният блок е несравнимо по-силен, по-голям, и по-агресивен и гръмко обявява своите позиции в обществото. Антизападните сили имат и по-активни съюзници. Аз, разбира се, имам предвид Русия, която е много по-дейна, отколкото Вашингтон и Брюксел.

- Защо прозападният блок в Сърбия е толкова слаб? 

- Загадката накъде отива Сърбия и на чия страна е си остава неразрешена. Факт е, че Вучич е формиран на Запад, той е човек с убеждения и преди свързваше политическото си бъдеще със Запада, а не с Русия. 

Но, за съжаление, той страда от недостатък на смелост. Той няма тази решителност, която е характерна за Мило Джуканович. Макар че, Русия не може да лиши от газ Черна гора, докато Сърбия - може. Може би това обяснява дилемата на Вучич, неговите съмнения, дори и страх.

- Все пак коя линия е по-силна - прозападната или проруската? 

- Вучич демонстрира хиператрофирана "толерантност", за да опита да поддържа геостратегически баланс. Той подаде "пръст" на проруските националисти, а те му откъснаха цялата ръка. Това се потвърждава и от снимките на министъра на вънрешните работи с членове на организацията "Сръбска чест". 
Затова и не е готов открито да осъди Милорад Додик (президент на Република Сръбска, който открито призовава за откъсване от БиХ и присъединяване към Сърбия, проруски политик) и неговия сепаратизъм в Босна и Херцеговина. 
Ако Вучич действително иска да води Сърбия на Запад, то той би трябвало много по-решително да се разправи с проруското, църковно-националистическо крило, което е превзело Сърбия.
Той не може дълго да седи на два стола. 
Ще бъде ли готов през 2025 година Белград за съюз с Европа? Страхувам се, че не. И Брюксел също е отговорен за това - без натиск от Запада  няма да настъпят промени. 
Вучич опитва да балансира и неговата игра става все по-опасна. Времето за окончателното решение в каква посока ще поеме Сърбия изтича много по-бързо, отколкото мисли президентът.
Ако говорим обективно, пред него стоят няколко сложни проблема. Например, какво ще се случи, ако той подпише договор за нормализация на отношенията с Косово? Няма ли това да взриви Сърбия? 

- Как да постъпи с руския "Хумнитарен" център в Ниш? засега Вучич успява да се противопоставя на искането те да получат дипломатически статут. 

- Ясно е, че много руски "спящи агенти" в Сърбия са се пробудили и сега вършат това, което очаква от тях Москва. 
Как ще постъпят руснаците, ако Сърбия избере пътя на Запад? Спомнете си какво стана в Черна гора на 16 октомври 2016 година или в Македония през април 2017. 
Боя се, че Сърбия тепърва я чакат тежки времена.

*Бошко Якшич е един от най-известните сръбски журналисти, бивш редактор на вестник "Политика".

Превод: Faktor.bg