Джесика Аро, кошмарът на Кремъл: Като пропаганда и методи на медиен контрол, СССР никога не е изчезвал

Амбициите на руските тролове са безкрайни, казва финландската журналистка, разкрила фабриката им

Джесика Аро

Джесика Аро

Интервю на Венсан Еден

Тази тридесетгодишна блондинка със спокойни черти е един от най-лошите кошмари в Кремъл. През 2014 г. журналистката от Ил, финландската обществена телевизия, разкрива съществуването на "фабриката на троловете" в Санкт Петербург, където непрекъснато се произвеждат фалшиви новини, разпространявани по целия свят. Оттогава Джесика Аро трябва  непрекъснато да се крие, за да избегне заплахите от смърт и изнасилване. През 2019 г. тя ще издаде книга, в която ще разкаже историите на всички онези, които смело се сблъскват с руските тролове. Междувременно, чухме втрещени нейната история за борбата ѝ за истината. Това интервю e поместено за първи път в списание Usbek & Rica.

- Вас ви смятат за пионер в разкритията на цифровата манипулация. Откога е вашият "вкус" за невярна информация?

Джесика Аро: От самото начало на кариерата ми се интересувах от пропаганда и манипулации. През 2008 г. направих първите си репортажи за методите в YouTube чрез които се набираха джихадисти. Осъзнах, че манипулацията е излязла отвъд всякакви граници: проповеди и видеоклипове на терор със сцени на мъчения бяха разпространени много широко, без домейнът да направи нещо. Прекарах много време, наблюдавайки техните онлайн дискусии, за да разбера как терористите вербуват бойци в Сомалия. Лекотата, с която се разпространяваше фалшивата информация, ме разтревожи. В продължение на десет години никога не съм спирала да изследвам новите им територии, новите им методи.

"През 2000 г. Путин финансира навлизането на рускоговорящи и русофилски канали във Финландия"

- Това ли ви отведе в Русия, където открихте съществуването на тролове в индустриални мащаби, три години преди всички останали. Как стана това откритие?

Джесика Аро: Между Русия и Финландия има исторически връзки, защото имаме многобройна рускоговоряща общност. Живеех и проведох част от обучението си в Русия, и работех там. Моето всекидневие по онова време ме накара да разбера, че СССР никога не е изчезвал наистина, що се отнася до методите на медийния контрол. Беше ми много трудно да отделя истината от лъжите, като гледах информацията. За журналиста това е основен професионален проблем. А истината по време на война е още по-трудна за откриване. По време на кризата в Украйна през 2014 г. новините от фронта идваха при нас от национални и международни агенции. Историята за "грозна Украйна" и "освободителката Русия" ме шокира. Опитах се да разбера какво е влиянието на руската пропаганда във Финландия. Говорихме за нашите канали от "прокремълски бунтовници": не знаехме, че всъщност това са били разузнавачи, агенти изпратени от Кремъл! Гледайки нагласите, коментарите по страниците на медиите, мислех, че за руските тролове Финландия е основен приоритет. От началото на 2000 г. Путин финансира навлизането на рускоезични и русофилски канали в страната. Това ме накара да искам да знам повече и да се върна при източника.

- Какво открихте на място? И как се разследва сграда, която не съществува официално?

Джесика Аро: Бях чувала да се говори за фабриката на троловете в Санкт Петербург. Благодарение на нашите информатори, успяхме да снимаме сградата, твърде строго охранявана, за да успеем да влезем в нея. Не знаехме какво се случва в това, което се представя като рекламна агенция. Но официалният им интернет сайт нямаше клиенти, нямаше paywall, той беше много елементарен и намирисваше на измама. След това открихме всички предложения за работа, за да достигнем точно тази сграда. Говорим за гигантска и много сложна организация, а не само за малка армия от хакери. Те набират толкова инженери, колкото са специалистите по заявките на Google, графични дизайнери или редактори. Преди всичко предложенията за работа уточняват, че търсят хора, които могат да пишат материали на руски и английски език. Растежът на тези назначения беше много подозрителен.

Завивайки пред сградата, забелязахме, че се отварят едновременно десетки входове и изходи, от 9 ч. до 21 ч. Това бяха смените, за да може да се работи 24 часа в денонощието... Никоя рекламна агенция не прави това! Снимахме всичко и можем да заключим, че там работят между 300 и 400 души. След това имахме късмет да попаднем на пазачи, които ни преследваха, докато снимахме. Викаха ни да спрем в името на държавната сигурност, че ако продължим, ще се занимаваме с Кремъл. Вече нямаше никакво съмнение: това беше модерна фабрика за пропаганда.

- Какво направихте след това с това „доказателство“?

Джесика Аро: Убедена съм, че там има много повече, отколкото можах да видя, започнах голяма кампания за краудсорсинг и получих много фундаментални свидетелства. Четох съобщения от хора, които казваха, че в Twitter от акаунта на руското посолство ги преследват и ги тормозят онлайн, други ми казаха, че подозрителните им хаштагове са били насилствено атакувани, а други ми споделиха, че са напуснали социалните мрежи заради това.

Много хора заявиха, че са престанали да вярват в съществуването на истината.

Общо взето, интервюирах повече от двеста души с разнообразни профили: някои бяха средностатистически сърфисти, други бяха журналисти или медийни модератори, които бяха атакувани жестоко от тролове през целия ден. Няколко души ми заявиха, че са престанали да вярват в съществуването на истината. Троловете бяха спечелили.

- По-конкретно, какви методи използват троловете, за да постигнат своите цели?

Джесика Аро: Първо, историите им са пропити с реториката на Студената война, с крайни дисквалификации за противника. Видях много видеоклипове, в които те третират западняците и украинците като нацисти и фашисти. Те обвиняват НАТО и Съединените щати в същите злини, както в YouTube, така и в социалните мрежи, особено в специални групи. Техните видеоматериали противоречат на етичните принципи на репортажите за войната, тъй като излъчват картини чрез които виждаме смъртта на живо ... От тази гледна точка Кремъл възприема естетическите правила на Холивуд и е ужасяващо ефективен. Особено си спомням един видеоклип, в който Украйна беше изобразена като боклук, а Русия като освободителка. Видеоклипът натрупа 2 милиона мнения за два дни!

Те извършват и по-целенасочени действия с групи във Facebook, в които видеоклиповете с омраза се разпространяват, за да спечелят поддръжници един по един. И щом някой член има съмнения относно достоверността на информацията, той се отстранява от групата. Това все още се случва и днес. В допълнение, ботовете непрекъснато разпространяват информация, представяща украинския президент като убиец. Накрая, където и да се намесят, руснаците разпространяват невярна информация за сексуалната ориентация. В продължение на десетилетия хомосексуалността е тяхната идея фикс. В ултраконсервативната атмосфера на днешна Русия тя се възприема като нещо дегенеративно. За тях това е отклонение. Но фактът, че слуховете за Макрон и неговите така наречени любовници имат толкова малък ефект доказва, че в другите страни хората не сте толкова назадничави, колкото са те!

- Как да обясним такъв възторг, ако използваните от троловете методи се състоят от изключително груби манипулации?

Джесика Аро: Защото през повечето време те правят мъдър микс: 50% от истински истории и 50% от фалшиви новини. Това е причината, поради която много журналисти се заблуждават и приемат тази невярна информация, каквато е. Да разгледаме една емблематична страница като „Южен фронт”: сайт с новини за Сирия и други бойни полета, където участват руски войски. Някои статии съдържат такива подробности и изискват толкова много познания за бойното поле, че става почти невъзможно да се отделят истинските от фалшивите.  Вижте тяхната Facebook страница: те все още имат десетки хиляди фенове, които споделят новини, които обаче са чиста пропаганда. След това има и психологически рефлекс. Много хора ми казаха, че разбират, че това е пропаганда, но те не са повлияни. Но други споделят тази информация, защото вярват в нея: това са полезните идиоти на Кремъл.

"Получих SMS от професионални контакти, които ме предупредиха, че е възможно да отида в затвора"

- Вашите доклади бяха публикувани на английски, фински и руски език, получихте наградата Bonnier за най-добра статия за 2016 г., след което лично сте била насочена към троловете, които се опитаха да ви накарат да замълчите. Все още продължава разследване, така че се придържате към определена дискретност, но можете ли да опишете какво ви накараха да понесете?

Джесика Аро: През септември 2014 г. започнаха първите атаки на тролове. Получих гневни обаждания от Русия и бивши държави от СССР като Украйна и Казахстан. Веднъж телефонното обаждане беше ограничено до шум от изстрел с пистолет ... Аз блокирах номерата, но тормозът продължаваше непрекъснато. След това стартира онлайн кампания за моето размазване. Троловете излъчваха коментари или фалшиви статии, подкрепяйки идеята, че не съм истински журналист, а че съм американски таен агент. Стари струни от времето на СССР ... Те също така ме обвиниха в разпространяване на антируска омраза във Финландия. Следващата манипулация беше по-ефективна: получих SMS от професионални контакти, които ме предупредиха, че е възможно да отида в затвора. Това не ми попречи да продължа да публикувам за тях и техните методи защото видях, че хората които ме нападаха са свързани с Путин.

И така, троловете продължиха да създават Facebook групи, за да ме опозорят. Те са писали статии на фински език, където съм изобразена като екстремист на НАТО, докато дори не знам дали Финландия трябва да се присъедини към тази организация, за която нямам мнение! Казаха също, че съм наркодилър, наркоман, че съм шизофреничка и манипулираха моя снимка, като оцветиха зъбите ми в кафяво за да внушат идеята, че приемам твърде много наркотици. Това сработи: в Twitter хората ми говориха за зъбите ми! Троловете дори са писали на мои приятели. Един от старите ми приятели ми изпрати смъртна заплаха: „Заплатата на предателите на отечеството е смърт”. Много често започнах да получавам анонимни заплахи за смърт и изнасилване. За щастие моят работодател е невероятен от самото начало. При първото заплашително обаждане, една  петъчна вечер, се свързах с него и той дойде направо у дома заедно с хората, отговарящи за сигурността. Те ми обясниха всичко и въведоха процедури, които се оказаха много ефективни. Освен това се възползвах от неуморното действие и защитата на финландската полиция, която веднага се зае сериозно със случая и показа своята изключителна ангажираност.

- Точно така, финландската полиция има бригада за онлайн борба срещу омразата. Наистина ли е ефективна в борбата с пропагандата?

Джесика Аро: Да, това върши работа. Те достигат до виновниците и понякога успяват да блокират тяхната активност. Но очевидно не е достатъчно. Всъщност най-уязвимите хора за фалшива информация са тези, които имат социални проблеми. Безработните са тези, които по-лесно се радикализират. Повече социални работници трябва да отидат, за да говорят с тях, да ги образоват информационно. След това, първата от превенциите остава журналистическа: необходими са повече проверки нагоре по целия поток на информацията която идва от Русия. Твърде много журналисти отразяват груби манипулации.

"Трябва да има по-единодушни, по-сериозни реакции на всеки нов скандал"

- Откакто направихте вашите разкрития, руските тролове се замесиха в избора на Тръмп, референдума за Brexit, изборите в Германия и вероятно много други събития, за които не е задължително да знаем. Предполагаме, че това не ви изненадва. Но какви ограничения виждате в тяхното действие?

Джесика Аро: След случая с фабриката на троловете, получавам много обаждания  с молба за помощ. Давам съвети на много журналисти и изследователи. Но, уви, забелязвам, че те се интересуват само тогава, когато страната им бъде атакувана. Например, след дебата за референдума за независимост в Каталуния получих тревожни призиви от Испания. Въпреки това не трябва да се занимаваме с проблема локално, а глобално. През 2014 г. вече знаехме, че троловете ще атакуват навсякъде, без граници. Трябва сериозно да приемем предупрежденията на журналисти като нас! Държавата на мафията, книгата на британския журналист Люк Хардинг, която разказва за атаките на руснаците срещу него, когато е бил репортер там, трябваше да предупреди повече хора. Трябва да има повече единодушни, по-тежки реакции на всеки нов скандал.

- Във Франция, след намесата на Русия в президентската кампания през 2017 г., изпълнителната власт иска да въведе закон срещу фалшиви новини. Смятате ли, че това е добра идея и какво трябва да визира на първо място?

Джесика Аро: Това може да е добра идея, ако вашето законодателство все още не взема предвид фалшивата информация, застрашаваща националната сигурност. Тук говорим за престъпни дейности, които трябва да бъдат преследвани като такива. Също и онези, които пишат или филмират фалшивата информация, Facebook трябва наистина да бъде държан отговорен и виновен: те оставят на своята платформа публикации,  отричащи Холокоста! Не можем да се примиряваме с това единствено в името на свободата на словото. Същото се отнася и за информацията, която твърди, че всички мюсюлмани са терористи, това също не може да мине! И накрая, необходимо е да се потърси коренът на злото: "фабриката на троловете" в Санкт Петербург все още не е забранена или затворена, въпреки многократните искания на "Амнести интернешънъл". Това е битка, която продължава. Неотдавна руска гражданка спечели дело срещу "фабриката на троловете" след публикуването на един репортаж. Тя спечелила една рубла, но доказа своето законно съществуване. 
Трябва да продължим.

Превод: Ваньо Недков
Заглавието е на Faktor.bg