Футболният съдия Христо Ристосков: Крайно време е ДАНС и прокуратурата да се размърдат и да разследват Борислав Михайлов и БФС

Няма как да сме домакини на Световно първенство, когато при малко сняг не можем да изчистим 10 стадиона и отменяме цял кръг с мачове

Христо Ристосков

Христо Ристосков

Селски тарикати и шовинисти плюят в интернет САЩ, които са сред най-големите инвеститори у нас

Българинът трябва да препрочита постоянно историята, но истинската, а не тази, която му бяха написали болшевиките, казва пред Faktor.bg бившият футболен съдия и член на член на Атлантическия съвет в България 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Ристосков, как ще коментирате последното дерби между Левски и ЦСКА, на което съдията Владимир Вълков беше обвинен, че е ударил рамо на „сините“? 

- Не искам да коментирам колегите, но искам да ви кажа, че много пъти в Атлантическия съвет сме споделяли каква важна роля има футболът при възпитанието на младите хора. От това, което виждаме, се оказва, че на този етап ние не сме евроатлантическа държава. Провеждането на последния конгрес на Българския футболен съюз го доказа. Държавата унижи Любослав Пенев и Ивайло Дражев и фаворизира един  човек, какъвто е Борислав Михайлов. Резултатите не закъсняха. Всички ние видяхме резила в Белград (докато Бойко Борисов говори, Михайлов се подпря на Красен Кралев, за да не падне. Появиха се коментари, че е бил пиян – б.ред.). Всичко е в резултат на това, че държавата не се намесва със своите лостове и механизми във футбола, когато трябва, а стои настрани. В цяла Европа се знае, че България е на първо място по уредени мачове, че нямаме спортна инфраструктура, стадиони, детски школи и т.н. Какво тогава да коментираме последната среща между Левски и ЦСКА, която по нищо не се различава от всички останали мачове, които бяха в същия кръг. Във всеки един от тях имаше скандали. 

- Манипулиран ли беше конгресът от миналата година, на който беше преизбран Борислав Михайлов за президент на БФС? 

- Няма държава в евроатлантическото семейство, която да има такъв конгрес, на който видяхме пародии и цирк, и станахме отново за смях пред Европа. Никой не зададе въпроса защо миналата година на конгреса държавата в лицето на жандармерията се налагаше да пази Борислав Михайлов и приближените му. Представяте ли си в САЩ или в Англия да има подобно събитие и да викнат еквивалента на нашите жандармеристи пред сградата, където е събитието? Аз поне за подобен уникален случай не съм чувал досега. Има органи, които могат да разследват, дали конгресът е бил манипулиран.

- Поне отстрани футболният съюз изглежда като автономна структура, в чиито дела никой не може да се бърка. Има ли начин държавата да се намеси в управлението му?

- Държавата може да се намесва в делата на всяка една федерация, когато там се извършват нарушения и престъпления. Борислав Михайлов отдавна съм го разбрал що за птица е. Той не става за футболен ръководител. Няма какво да се заблуждаваме, а и резултатите говорят сами по себе си. Ние имаме и огромен проблем с финансирането на футбола. В САЩ например от всяка една част от икономиката – от хранително-вкусовата, от автомобилостроенето, самолетостроенето и пр. се отделят пари за футбола. У нас прави впечатление, че средствата идват предимно от хазартни компании. На държавата това не ѝ ли прави впечатление? Като регулатор, тя би трябвало да се намеси и да каже „дайте да направим футбола реален бизнес“. В същото време трябва да припомним и в Европа какви съдии и какви практики има. Приятелят на Боби Михайлов Мишел Платини, например, въведе финансовия феърплей, което е едно много добро решение, но първи той го наруши и това му изяде главата. Що се отнася до нашите ширини, да се надяваме, че след случая в Белград главният прокурор, ГДБОП и ДАНС ще се пораздвижат. В Англия с население 55 млн. в службите Ми-6 работят 3000 души. У нас в ДАНС служителите мисля, че са около 3200. Затова не може да се търси оправдание, че са претоварени с работа и не могат да намерят време за БФС. Боби Михайлов и хората около него се хвалят, че са направили база на БФС, сякаш са взели парите от банковата сметка на бащите си. В Румъния от 15 години има такава база. Нека да не си приписват неща, за които нямат заслуги. Бюджетите на ФИФА и на УЕФА се формират от парите на големите федерации и не идват от дядото на Боби Михайлов, който е бил калайджия на гарата. 

- Защо не можем да се класираме на Световно или на Европейско първенство? Поглеждайки към групата, в която се намираме за Евро 2020, отново се очертава футболистите ни да гледат мачовете по телевизията? 

- Положението е много тежко и трябва да мине много време, за да започне да работи отново машината. Системата е тотално объркана. За да получи един отбор лиценз за „Меджик сокър“ в САЩ, първият критерий е на мач да има по 20 000 души публика, но не фиктивно продадени билети, а реални хора. Там са разбрали какво означава футболът като социален феномен и как той трябва да стане бизнес и да се развива.  

- Как ще коментирате идеята за организиране на Световно първенство на Балканите?

- Много трудно балканските страни ще успеят да се преборят за домакинство на Световно първенство през 2030 г., защото тогава се навършват 100 години от първия мундиал. Предполагам, че конгресът на  ФИФА ще иска да даде домакинството на Уругвай. От четирите държави кандидатки Гърция в момента стои най-добре. Може да помислим по-скоро за домакинство на Европейско първенство. България не е готова. Миналата седмица падна малко сняг и бяха отложени всички мачове във „В“ група, а в същото време сме тръгнали да организираме Световно първенство при положение, че не може да изчистим 10 терена. Световно първенство се организира с инвестиционен климат и с работещ бизнес, а не само с пожелания и с приказки. И на мен ми се иска да сме домакин на Световно първенство по футбол. Около тази тема отново се заговори и за стадионите. Крайно време е държавата да реши какво ще прави със съоръженията, защото са в окаяно състояние. За 30 години сме направили един сектор без козирка, а в същото време има такава помпозност, че все едно сме построили 16 стадиона. Всичко това се дължи отново на лошото управление и политика, което води ръководството на БФС. Между футбола и политиката у нас има прилика. И в единия, и в другия случай нямаме евроатлантици. И от ляво, и от дясно не искат да приемат електронното гласуване, например, защото политиците се страхуват, че младите хора ще променят системата. Онзи ден майка ми ме пита защо има сметка 200 лева за ток, а на леля ми в Калифорния е 60 долара. Отговорих ѝ, че в САЩ не гледат „Шоуто на Слави“ и на Волен Сидеров цирковете, а там хората работят и се развиват. Имат високи доходи и инвестират в иновации. Политиците ни може да забавят процеса с електронното гласуване, но не могат да спрат прогреса на технологиите, които променят абсолютно всичко. Да не говорим, че в България в социалните мрежи и в анонимните сайтове се води една гнусна шовенистична кампания срещу САЩ. Щатите винаги са помагали на страната ни, но никога не са го изтъквали. Те в момента са един от най-големите инвеститори у нас. В американските компании в България в сектора на високите технологии взимат високи заплати. По този начин вредим само на нас самите. Какви инвестиции у нас има по същата логика Китай? Това е държава, която подбива устоите на демокрацията в ЕС, крадейки интелектуална собственост. Китайски стоки минават през нашите митничари с фалшиви цени, но никой не си прави труда да ги провери. Трябва да си спомним за плана „Маршал“ и не да прочетем историята наново, а да четем отново и отново, но истинската, а не тази, която беше писана от болшевиките. Не забравяйте, че преди 30 години бяхме затворени като в кошара и не можехме да пътуваме никъде. 

- Защо, след като САЩ ни помагат, президентът Румен Радев, някои парламентарни партии като БСП и „Атака“, например, ни убеждават във величието на Русия?

- Президентът Румен Радев не са го избрали марсианците. След като имаме толкова руски паметници, защо нямаме един на американския президент Удроу Уилсън, който осуетява плана за ликвидирането на България като държава и разделянето ѝ на три района, подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния през 1919 г.? Бедни сме, защото нямаме подобни паметници, пенсионерите мизерстват, а младите избягаха от България. Те никога няма да се върнат, защото никога не може да накараш един младеж да работи за 500 лв. Тук е същността на проблема, а не какво е сбъркал съдията на мача между Левски и ЦСКА и кой ще свири срещата. Защото един посредствен ръководител като Боби Михайлов ще си направи посредствени ръководители и в съдийството, които ще си направят и слаби рефери. Но аз съм оптимист, че в крайна сметка рано или късно България ще стане достоен член на НАТО и на ЕС. Може да не се случи през следващите 2-3 години, но след 10 години вярвам, че нещата ще са се променили.