Илия Лазаров: Румен Гечев, който фалира България при Виденов, сега иска да се пенсионира с 2000 евро на месец

Тъжно ми е, че колегите от ДСБ не разбраха важността на историческия момент и смятат, че е по-добре БСП да спечели тези избори

Илия Лазаров

Илия Лазаров

БСП залита към ценностите, които изповядваше БКП, с надеждата да привлече някакъв носталгичен електорат

Демокрацията не е перфектна, Европа също, но за нас, българите, това е най-доброто място, казва пред Faktor.bg кандидатът за европейски парламент, от листата на ГЕРБ-СДС

Интервю на Анелия Димитрова  

- Господин Лазаров, как бихте оценили кампанията за евроизборите - виждате ли съдържателни послания, разбиране за европолитиките и отражението им върху страната ни?

- Първо, искам да поздравя читателите на Faktor.bg, които са едни от най-десните хора в България и твърдо отстояват демократичните идеи. 
За съжаление, повечето партии, участващи в тези избори, се опитват да ориентират кампанията към вътрешната политика, дори я превърнаха в домашно-махленска свада. Европа е на кръстопът и ние сме длъжни да обединим усилията си, за да не позволим на деструктивните антиевропейски елементи да вземат превес в Европейския парламент. Поради това, в СДС взехме категорично решение да не се разпиляват гласовете вдясно и да участваме в единна листа на ЕНП. Още повече, че по въпросите на европейската политика, на външната политика и на присъединяването на Западните Балкани към ЕС, ние нямаме различия с правителството на Бойко Борисов. Много често искаме още по-категорични и бързи действия по отношение на нашите съседи и тяхното интегриране. 
Тъжно ми е, че колегите от ДСБ не разбраха важността на историческия момент и смятат, че е по-добре БСП да спечели тези избори, с идеята да съборят сегашното правителство. Нещо повече -  дори приемат идеята, че БСП може да дойде на власт и да си „мине по реда“, както казват те. А после, щял да дойде моментът, в който всички ще обичат ДСБ и Демократична България. За мен това е политически наивитет, който е безотговорен към България и българите, защото една година управление на БСП носи такава разруха, че след това три години трябва да се работи, за да се ликвидират последствията. 

Искам само да отбележа, че в листата на БСП е любимецът на Корнелия Нинова – проф. Румен Гечев, който може да напише докторска дисертация как се фалира успешно България. Той беше вицепремиер и министър на икономиката на Жан Виденов. Благодарение на неговите умения, пенсията беше 4 долара, а заплатата – 10 долара. Изнесоха цялото жито и нямаше от какво да се прави хляб в България. Сега същият иска да отиде в Европейския парламент, за да се пенсионира като евродепутат с 2000 евро пенсия. Наш дълг е да го пенсионираме в България, с българска пенсия.

- Как оценявате концепциите за "Европа на отечествата" и призивите за "съпротива срещу Брюксел", лансирани от БСП и така наречените патриотични формации?

- В „Европа на отечествата“, формулирана от различни политически мислители в Западна Европа, сред които и ген. Де Гол, има рационални идеи. Но това не е Европа на националистите, а е идея, която запазва културната и националната идентичност на всяка една отделна нация и държава и се стреми да постигне единство в многообразието. Що се отнася до федералистката идея, тя също не е да се създаде една унисекс нация, а да се обединят потенциалите на отделните държави – икономически, военни, външнополитически, разузнавателни  и други, с цел по-добро позициониране в съвременния глобален свят. Тези две идеи от 20 век търпят своето развитие и ние сме длъжни да вземем разумните неща от всяка една от тях. Аз съм твърд привърженик на единна европейска външна политика, отбранителна система, единна разузнавателна общност, която да се противостои на тероризма и съвременните предизвикателства, но съм противник на културното и джендърското уеднаквяване. 

- Колко далеч, според Вас, се е отдалечила БСП от ПЕС и европейските ценностите, характерни за европейските социалисти, съдейки по кампанията и посланията?

- Ръководството на БСП няма нищо общо с разбиранията на ПЕС. Неслучайно искаха да изхвърлят Сергей Станишев - единственият проевропейски човек в цялата листа на социалистите. БСП залита към ценностите, които изповядваше БКП, с надеждата да привлече някакъв носталгичен електорат. Това единствено може да доведе до комични ситуации, защото включително в Русия на президента Путин, комунистическата партия е маргинална и те развиват капитализъм – такъв, какъвто го познаваме в Европа от началото на 20 век. 

- Какво усещане Ви дават срещите с хората, достигат ли до тях посланията на коалицията ГЕРБ-СДС?

- Дотук изминахме над 10 000 км. Лично проведох и участвах в стотици срещи и съм приятно изненадан от здравия разум на българите. Те осъзнават, че нито Европа, нито българското управление са съвършени, изказват своите възгледи  и препоръки, но на никого и през ум не му минава да докара БСП отново на власт. Те смятат, че позицията на Демократична България - че е по-добре БСП да управлява, отколкото дясното правителство на Бойко Борисов - е предателска, безотговорна и лумпенизирана.

- Вашето лично послание към хората, които през годините продължават да подкрепят СДС и демокрацията?

- Демокрацията не е перфектна, Европа също, но за нас, българите, това е най-доброто място  и ние трябва да се стараем да я съхраним, развием и подобрим.