Иван Ласкин: Децата поне да имигрират, тук е прах и лакейство, бедност и унижение

Борисов се провали заради „хората си“ - крадяха с лицето на партията му

Медиите са като Кулезич - винаги се гъзят и това е тяхното нещастие

Бъдещето на българина е като на сърбина - няма държава, няма сила, а само думкане в гърдите „колко сме велики”, казва лошият мъжкар на българското кино

Интервю на Стойко Стоянов

- Иване, улиците на България врат и кипят, а интелектуалците и творците ги няма, къде се скриха, защо мълчат?

- Страх! Интелектуалецът в България се тресе от страх. Защото е интелектуалец. Тези, които се занимават с „проекто-изкуство“, са истинските измамници. Нима не взимат само едни и същи субсидии - за тъпия си филм  или пиеса? 23 години Министерство на културата дава субсидии и...нищо. Нагли и лакоми никаквици взимат субсидии. Румъния, Сърбия, Македония, Гърция, Турция - всички , които ни заобикалят географски, с Оскари, а ние - РУК (чете се на обратно). Министерство на културата са синекурни безличници, които взимат заплати за НИЩО! Нека се явим на полиграф с когото избереш от тази институция - от министър до „ръководител направление“ и на въпроса: „какво точно работиш“ аз ще знам какво да отговоря. Защото знам каква ми е професията. И знам какво ми е призванието и какво пише в енциклопедията на Държавата за мен. А служителят на министерството ще хапе джуки и ще се псува на тема - „защо се разправям с този“.

- В хората е вкоренено усещането, че интелигенцията ни е продажна и е готова да бъде лакей на всяка власт, вярно ли е това внушение?

- Най-приятното нещо, което си мисля за лакея е, че не лакея избира каляската, на която да се друса подмазвачески, а возещият се в каляската избира лакея! И когато возещият  напусне каляската (по обективни или субективни причини) лакеят просто пада в прахта. А каляската си върви...Артистите в България са това - прах и лакейство!!! И ни принудиха! Прах и кашляне! Бедност и унижение! Това е интелигенцията!

- Защо се провалиха Бойко Борисов и ГЕРБ, къде се разминаха с хората, къде властта се надцени?

- Винаги съм ти казвал , че харесвам Борисов. Харесвам го и сега. В него се смесват олио и вода. Както при мен е - явна простащина и проницателен ум. Провали се заради „хората си“ защото крадяха с лицето на партията му. Сега всички те ще се „разграничат“. Един кмет на голяма община ми каза:„Платихме си по 200 000 лв., за да станем депутати, а после той ни натисна и ни забрани да си ги върнем!?”Е това какво е? Ужас! Ми натисна ви, защото сте хамелеони и не ви вярва. Защото го продадоха. Е нека .....

- Смяташ ли, че ГЕРБ имат реална представа как ги приемат хората, имат ли шанс за нова изборна победа?

- Борисов има, ГЕРБ - не. ГЕРБ ще мъждука.  Партията е от нахални присламчици! Един мой чичо е такъв. Борисов ще маха с бяла кърпичка на всички, които го напускат. Ще ги прецени и ....отрече. Но след 2-3 години Борисов ще е още по-силен от сега, защото ще види , кои са сральовците в избора му. И ще им помаха с черна кърпичка.

- Преди две години ти беше написал един коментар с призив: „Да тричаме Бойко Борисов” (тричане –стар езически обичай, връзва се куче на въже и се върти. Вярва се, че има пречистваща сила, б.р.). Тогава някои хора не те разбраха и бяха гневни, че нападаш премиера, а знам, че ти го предупреждаваше приятелски. Как можеше да му помогне тричането тогава?

- Точно тези лакеи сега ще го натричат. Аз тогава  исках да кажа: „Българино, запази тричането!!!!“ Това те прави Българин. Освен това, нима пенсионера или самотната майка не са по-тричани от кучето, на което нищо му няма и само маха с опашка 3 минути след тричането. Гадното е, че и на пенсионерите, и на майките  им пораснаха опашки, с които махат...самотричейки се. И стига с Борисов, нека народът решава и избира, ама без измама. Без измама! Борисов има изглед на вагон, но е по-честен от всички до сега. Думата ‚честен“ в това интервю няма своя смисъл.

- Каква е отговорността на медиите за фалшивия образ, който създадоха на Борисов и министрите му?

- Ми питай Кулезич, на която и продиктувах преди една година текст на писмо, изпратено до мен. В него гневна майка наричаше Борисов „мутра - премиер“ и тя  цензурира текста и пичовете от ТВ7 трябваше да го трият в последните секунди от А-кюто! И когато тя ме изгони от студиото,  горе през стъклото на апаратната всички вдигаха палци в знак на подкрепа към мен. Медиите са като Кулезич -винаги се гъзят и това е тяхното нещастие. Защото всички знаят какво е чест. А, толкова малко са честни и толкова много нагъзени. Нали, Кулезич ...!?

- Вярваш ли в розовите сънища на улицата, къде ще ни изведат протестите?

- Българинът е толкова изпростял, че наистина изпитвам срам. Българинът е СДС, БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ. И най вече НДВ (На Къде Духа Ветеро). Тази мимикрия ще утрепе някой ден този народ. Ще останат само цигани, които ще продадат красивата ни страна на тези , които отдавна са се загледали в нея.

- Имаме 200 фамилии милардери и 99% оскотяващ и мизерстващ народ, какво е общото ни бъдеще, през каква революция минава то?

- Ако не ги изтрепем, те ще изтрепят народа. Марат, Ришельо, Наполеон, Лутер Кинг, Линкълн, Перон, Хенри, Робеспиер...и т.н. Примери много, ама ние не взимаме пример. 

- Страната е пред поредна криза, можем ли с помощта на изкуството и културата да преджапаме през блатото?

- Вежди (Рашидов, бр.) беше казал една тотална простотия: „Е, виждате ли, как Любо Нейков има публика!!! Е , работете и вие така!” Ама Нейков, скъпи Вежди, е халтура по-голяма и от на слона. И ти казвам защо: Това „събитие” да се  назначават и играят от малоумни актьорчета от сериали, ТВ шоута и производните им в театъра - това е халтура! Наркомани и наркопияници на по 20 -30 г.  ги разпределят в театъра, заради определението ти –„нали ги гледат“. Ми всички се смеят, когато имитират  Борисов. Ама това е профанщина. Защо този, който имитира Борисов в някакво посрано шоу не изиграе Фалстав, или Хенри, или Лестър? Театърът не е посредствен лигоч в ефирна телевизия. Ми вкарай в театъра и Кондьо, бе Вежди. Пусни Сашка Васева заедно с поредната идиотка (разбирай плеймейтка) да се сърбат по сцената и Шекспир ще си изплюе сонетите през..... Нима театърът няма просветителска и будителска дейност и смисъл? Какво, като представление по Ибсен няма публика? Нима ти си чел целите „Записки“, бе Вежди? Че Захари е бил неграмотен и само след няколко години става председател на парламент! И то без да се е  възхищавал от Любо Нейков и подобни карикатури. Имаш ли познания по българска история, бе Вежди? Или само претенции за честност те правят независим. Зависим си. Когато  ти казах във ФК „Варна” : „Защо Сфумато има субсидия , а нямат билети?” - ти каза:„Абе остави ги тях...” Как да ги оставя , бе? Ние от Военния театър, Народния, Сатирата работим за Сфумато, защото ти и министерството ти не ставате за нищо. Нали билетите са важни. Как ние с постановка на Шопов обезсмисляме Сфумато, а ти си траеш , бе? Наредено е! Е, наредихте се. Сфумато утре ще лиже гъза на следващия  министър. Аз съм честен, мой министре. И когато се махнеш, или те махнат - пак ще изпием по една .... КАФЕ, защото и ти и аз обичаме. Пак ще имаш уважението ми! Ама ще ти търкам на дебелия нос вината за това, че дойде на власт без да ни познаваш. А и не се запознахме истински. Но не обиждай артиста.

- От какво сте обидени?

-  Не всички артисти са евтини „комици“. Не всички артисти се продават за 5 лева на сериал и стават “известни“ за 5 дена. Велики актьори се мусят на Вежди, а нищожни му дитирамбстват. Гордея се, че заедно с колегите си играя в най-продаваното и гледано представление в България. Казвам представление , а не естрадата на Камен в НДК или тъпите халтури, на който и да избереш сериален дрисльо. Не, на тъпите ти примери какво се гледа и какво е театър. Не на малоумието да поставиш величия, като Никола Гълабов или Елена Райнова в графата „негледани“ Гледани са, но Вежди не разбира това. Представление означава Талев и Шопов. И колегите ми. Е това  не е халтура! Аре чао, че ми писна да се обяснявам! И не ме преследвайте толкова! Аз радея за българският театър! Чао Вежди!

- Много си гневен, Иване, мъчи ли те мисълта да имигрираш, ако не буквално, то духовно?

- Да, приятелю. Ако не аз, то децата. Бъдещето на българина е като на сърбина. Няма държава, няма сила, а само думкане в гърдите „колко сме велики“, и имигранти повече от официалното население. Тъжно да му е...м...а..ката! Тъжно!