Катрин Макаров: Болшевизмът промени психиката на руснаците, затова търпят кагебешника Путин

Катрин Макароф

Катрин Макароф

Франция показа, че няма да гласува за президент, който носи костюм за 8000 евро, а работникът взима едва 1000 евро заплата

Разследването „Френските мрежи на Путин във Франция“ освети агентите на Кремъл за влияние

Французите са сред основателите на ЕС, за нас няма път назад от тези ценности, казва пред Faktor.bg парижанката, осъдена от ДС за разпространение на книга на Солженицин

Катрин Макароф е много интересен и необичаен събеседник. Родена е в Париж, където живее и днес. Потомка е на белогвардейци. Учи в Сорбоната българска филология и така пристига на студентска специализация у нас. През 1973 г. носи със себе си забранената по онова време книга на Солженицин „Един ден на Иван Денисович“. Дава я на своя български приятели да я четат, но романът попада в ДС, а френската студентка е арестувана от комунистическите служби.
Осъдена е за шпионаж и идеологическа диверсия и за шест месеца попада в затвора. По дипломатически път е освободена и върната във Франция. Тук се запознава със съпруга си Владимир Макаров, също потомък на белогвардейци, политически затворник и противник на режима на Живков. Днес французойката изследва в Комисията по досиетата близкото минало на България.

Интервю на Мяа Георгиева

- Г-жо Макаров, спокойни ли сте за демокрацията във Франция, след като Марин льо Пен загуби на втория тур катастрофално, изненада ли бе победата на Макрон?

- Победата на Макрон не беше изненадваща, демократична Франция трябваше да спре похода на Льо Пен към властта. Бях вече в България, когато крайните резултати станаха факт. За мен беше важно да разбера – как са гласували в различните райони на Франция -  кои са подкрепили Макрон и съответно льо Пен. На изборната карта ясно се вижда, че северните райони, където има много безработица, там хората са гласували за Марин льо Пен. А на юг и в големите градове са подкрепили Макрон. Льо Пен даваше големи обещания за решаване на проблеми, които не може да изпълни, защото нямаше ясна икономическа програма. И това много добре се видя по време на големия дебат между двамата претенденти на последния тур. Водещите поставиха на двамата кандидати въпрос – каква е вашата програма в сферата на икономиката, кои са първите стъпки, които ще предприемете в тази област? Макрон подробно представи своята програма, а Марин льо Пен през цялото време повтаряше, че има голяма безработица и това е в резултата на лошото управление на правителствата от последните 10 години. Опонентът й я прекъсна и каза: „Вижте, вие винаги отговаряте така, че не давате реално никакъв отговор на това, как ще решите проблемите в икономическата сфера, като единствено хвърляте обвинения към миналото. А тук ви поставят въпроса за бъдещето. Но очевидно нямате план и конкретни идеи“.  Но проблемът във Франция е, че тези, които са подкрепили идеите на крайния национализъм и популизъм, пак ще гласуват за Льо Пен. Реално всяка година се покачва подкрепата за нея, защото във Франция расте безработицата, а хората са притеснени от предизвикателства като мигрантската криза и атентатите. Тези, които й вярват не са високо образовани и буквално приемат обещанията, без да помислят, дали Марин льо Пен наистина може да ги изпълни. 

- До колко моралните ценности се оказват решаващи във френската политика?

- В съдбоносни моменти, те наистина са решаващи. Благодарение на тях се стигна и до победата на Макрон. Как бих могла да гласувам за Фийон, след всичко, което излезе в медиите за него и неговото семейство. Оказа се, че той има замък, а пред хората манипулира, че има просто една къща на два етажа. Само 10 дни преди изборите негов ливански приятел му подари костюм за 8 000 евро. Тогава директор на завод възкликна във вестник „Монд“: Как мога да призовавам моите работници да гласуват за Фийон, който носи костюм за 8 000 евро, докато моите работници получават само 1000 евро заплата. След това стана ясно, че съпругата му Пенелопа е работила като сътрудник в парламента, но всички казват, че никога не са я виждали там. Освен това няколко дни преди първия тур в медиите лъсна, че Пенелопа работи в парламента още от 1992 година, преди Фийон да стане депутат, като той й е плащал. Неговата дъщеря, която е студентка, също е работила в администрацията на партията, а тя няма право на това. Освен това Пенелопа е получила много голям хонорар от едно издателство – за рецензии, които е писала към книги. Впоследствие се оказва, че никога не са я виждали в това издателство. Тоест, има съмнения, че е получила огромни пари срещу нищо, просто жест към фамилията. Фийон пък замазва скандала, обяснявайки, че това е било преди 10 години и едва ли е нужно тези бележки да се пазят. А в едно издателство всички рецензии се пазят в архив. Тези скандални факти отблъскват хората. Целият щаб на Фийон, най-близките му хора, в последствие се оттеглиха, когато научиха тези неща. Подобни разкрития отблъснаха хората и от Льо Пен.

- Неочаквана ли беше за нея загубата?

- Не, аз мисля, че тя знаеше, че няма да спечели на първи тур. Чувстваше обаче, че няма да успее и на втория тур, защото знаеше, че не може да събере повече гласове от Макрон с политика, която проповядва излизане от Евросъюза,  затваряне на границите. Това икономически е една глупост. Значи Франция ще произвежда – а няма да може да изнася на европейския пазар. За французите няма крачка назад. Франция е в ЕС от 1950 година, тя е в основата на този съюз. Вижте какво става във Великобритания – например студентите по програма „Еразъм“ няма да могат да следват в чужбина, а банките в Лондон умуват къде да преместят офисите си – във Франция или в Германия. 

- Много анализатори предричаха, че Франция може да се окаже първата голяма жертва на хибридната война на Путин, ако победи неговият кандидат на изборите…

- Мой приятел ми подари книгата „Френските мрежи на Путин във Франция“ – 300 страници, сериозно изследване на Сесил Есле, историк. Някои от хората, които фигурират в книгата, ние ги познаваме. Те бяха осветени, че работят за Русия и нейните интереси. Както казват англичаните – soft power, Москва си създава агенти на влияния. Аз бях поразена от информацията, която прочетох. Тази книга отваря очите на хората. Не можеш да отричаш фактите. Нека някой от Русия докаже, че са измислени. Франция беше обект и на хакерски атаки по време на изборите. Още от януари тази година френските служби и банките взеха мерки, защото видяха какво стана в САЩ. Разкритията, че е имало активно влияние на Кремъл в битката между Тръмп и Клинтън подейства отрезвяващо за европейците и доведе до противодействие срещу руските намеси във френските избори. 

- Вярват ли французите, че Русия се е намесила в президентските избори, изразявайки предпочитания към определен кандидат?

- Да, разбира се, във Франция тази намеса не е тайна за обществото. Льо Пен е получила от Путин 300 млн. евро, уж заем, за да организира своята предизборна кампания. Това официално се знаеше, освен това тя не го отрича. От къде може да има толкова много средства, за да прави скъпа кампания? Макрон има пари, защото дълги години е работил в банка. А тя е бивш адвокат, с не особено солидно образование. Докато новият президент има две висши образования. Завършил е Висшата школа за администрация, която е създадена от Шарл де Гол. Тя подготвя всички бъдещи министри, премиери, президенти. Солженицин беше казал – вие във Франция  сте късметлии, че имате такова солидно учебно заведение за бъдещи политици. Освен това той е  възпитаник и на Института по политически науки в Париж. Така, че Макрон има много високо образование и сериозен професионален опит, а избирателите го оцениха.

- Промениха ли се французите, след терористичните атаки през последната година и бежанската криза, която засегна силно Европа?

- Във Франция нищо не се е променило. Крясъците на крайните националисти не успяха да вземат връх в обществото. Страната продължава да приема бежанци, а и това не са хора от най-нисшата класа. Сред тях има инженери, икономисти – интелигентни и образова. Има младежи, които са останали без родители – малки деца на 12-15 години. Има и студенти, които са изпратени да се учат тук, но те ще се върнат по родните си места. Те не искат да живеят във Франция, но в тяхната родина има война – това е проблемът. Ако има война в София, хората също биха търсили спокоен живот на друго място. Но как бихте се чувствали, ако не искат да ви приемат, ако гледат на вас с омраза. Тези хора не са крадци или разбойници. Всички бежанци не трябва да се отъждествяват с крайните ислямисти и терористи. Имам приятелка от Русия, която е настроена против бежанците. Тя ми казва: С вашите емигранти след няколко години няма да останат французи във Франция. Отговарям: И аз съм чужденец,  потомък съм на белоемигранти, които са избягали терора в болшевишка Русия.  За Франция и ние бяхме бежанци, но бяхме приети от тази страна. И аз зная какво е да си бежанец в чужда страна, изпитала съм тази болка. 

- За сега изглежда само с избора на български президент кремълските планове за намеса във вътрешните работи на европейски и натовски държави успя частично?

- За съжаление  нямам представа от вашия нов президент, но все пак знам от коя партия е предложен и поддържан. Същата партия подкрепяше и Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. А нейната кампания и скандалите следих много внимателно. Бокова не се разграничава от баща си – висш функционер на комунистическата партия. Измъква се с оправданието, че децата не отговаряли за делата на родители си, но отказва да осъди зверствата и терора на режима, свързан с баща й. Същият този режим я изстреля да учи в Москва и да прави кариера в дипломацията, тя винаги е била поддържана от Кремъл, защото руснаците имаха интерес от нея.  

- Вие сте открит противник на режима на Путин, но въпреки критиките и санкциите на Запада, той удържа властта?

- Съпругът ми, който е бил политически затворник по време на режима на Тодор Живков, казваше: Какво може да направи един човек от КГБ? Ами Путин е просто един мафиот. Вероятно българите не са гледали  филма “Who is Mr. Putin”. Беше показан в Москва само по един канал и то в 2 часа през нощта преди 2-3 години, а след това бе спрян и забранен. В него е разказана цялата биография на този човек –  дете от Ленинград, което е спасено от неговата учителка да не стане разбойник, защото родителите му са не са упражнявали никакъв контрол. Израснал е на улицата. Учителката му го кара да чете книги, да учи, да следва. През 1990-та година, когато в Русия има недостиг на продоволствия, Путин е бил забъркан в афера. От Запад изпращат камиони с храни, като безвъзмездни помощи. Патриархът на Русия и той е бил замесен тогава, но в търговията с цигари. Получават  тези продоволствия от западните страни безплатно, а в Русия – всичко това се краде и разпродава. Така Путин създава състояние, заради което по-късно е следствен. Във филма го показват като едно малко, безлично и срамежливо момче. После някой го препоръчва на Елцин за негов заместник. Путин тогава не знае дори как да се държи в Кремъл и трябва едно друго човече да го учи на обноски. Но той винаги е бил поддържан от КГБ. Работил е като кагебешник в Източна Германия. А щом си бил в КГБ, ти не излизаш от КГБ. Бил си комунист - оставаш комунист завинаги. Можеш да се  наричаш по друг начин, но на своите убеждения не можеш да измениш.  Още повече това се отнася за един човек от службите, той остава свързан с тях. Но и Путин  няма да бъде вечен, сега се страхува, защото изборите в Русия ще бъдат много скоро. Той чувства, че вече има голяма опозиция срещу него и управлението му. Правителството в Русия е просто едно комунистическо правителство. В тази страна промяна не се случи.

- Но рейтингът на Путин остава все така висок, въпреки опозицията в Русия?

- Това  е така, защото той разиграва картата на национализма. Ние сме голяма нация, ние сме велика нация. Нищо, че хората живеят все по-зле и по-зле. Приятели от Русия разказват, че цените се повишават, повишават, страхуват се как ще живеят. Но проблемът  на руснаците е, че не живеят добре, но търпят. Същото беше и в България – 45 години търпяхте комунизма, а в Русия всичко продължава вече 100 години. Променена е психиката на няколко поколения руснаци, тя е деформирана. Да мислиш по своему, да имаш критически поглед - това се възпитава от родителите. Затова трябва да преминат едно-две поколения, за да свикнат децата да мислят по друг начин. Но най-напред Русия трябва да се раздели с този режим в Кремъл. Хората, които не са удобни на Путин, ги унищожават.