Методи Андреев: Като стигна до монополите, на Бойко му омекнаха краката

Има договорка на прехода - грабежът е бил организиран и покровителстван от самата държава

 

Скриха кредитни милионери - видни политици и висши магистрати 

СДС е генномодифициран продукт и затова се провали, казва първият шеф на комисията по досиетата и познавач на тайните в държавата

 Интервю на Георги Стоянов

 -  Г-н Андреев, какви тайни предстои да изскочат тази година от архивите на ДС?

-  Несъмнено най-интересни ще бъдат досиетата на банкерите на прехода и на кредитните милионери, очаква се да бъдат разсекретени през идващите месеци. Няма нужда да се доказва,  банкерите на прехода са свързани с ДС. Това е просто е една аксиома. Лицата, които източиха банките са били свързани с предишния режим, високопоставени стопански дейци, обвързани с номенклатурни семейства от БКП. Но въпреки безспорните поразии, които сътвориха в тази сфера, няма осъден нито един банкер и нито са посочени конкретни виновници за почти незаконния начин, по който функционираше тази система. Взимаха пари от държавни банки и създаваха частни, а после ги източваха. Но на обществото трябва да е ясно, че за да няма наказани за този процес, това е била държавна политика. В НК има достатъчно наказания за такива тежки престъпления, но юридическата основа на българското законодателство беше направена така, че когато има колективно решение, няма виновни. При всички кражби на общински имоти, източване на банки и предприятия винаги решенията са вземани от колективен орган, но когато се стигне до конкретна присъда, този фундаментален за българското законодателство юридически постулат е влизал в действие и уличените са били оправдавани. Оправдавали са се, че винаги, че са били изрядни и са изпълнявали волята на колективния орган.

-   Защо не се промени в хода на прехода законодателството, за да се премести тежестта към конкретните виновници?

-  Имаше такива възможности и аз самият съм предлагал конкретен текст в тази посока. Управляващите винаги са казвали, че идеята ми е много смислена, но никой не поиска да я приложи. Става въпрос отговорността да се носи от човека, който внася за приемане дадено решение от колективния орган. Винаги има вносител и инициатор. И като такъв, този човек носи отговорност за рисковете, вредите, които могат да произтекат. Така ще се види и какви лобистки интереси се крият и т. н. Ако тази идея беше приета, сега доста от местата за лишаване от свобода щяха да са препълнени с хора с бели якички. Най-малкото щяха да се дисциплинират и нямаше да има безумни предложения, защото знаят, че носят отговорност. Тази дребна поправка можеше да се окаже много полезна.

-  В съвременната банкова система може ли да се крият хора на службите?

-  Сигурно, но аз не ги познавам, а и в интерес на истината сегашните банки у нас са основно чужди. Така че всичко е въпрос на политика на чуждия собственик. Интересни бяха онези банки на прехода, чрез които източиха държавния ресурс.

-  Ако банките на прехода са били доминирани от  кадри на ДС, може ли да се твърди, че тайните служби на комунизма са дирижирали дейността и политиките им?

-  Не мога да правя генерални изводи. Все пак след промените ДС се разпада и не е била онази силна централизирана система. От нея обаче се оформиха няколко ядра на влияние. Имало е хора, правоверни комунисти, които са правили големи мизерии в тази област. Аз познавам такива случаи. Около някои от кръговете на влияние, като „Банкя” и „Монтерей” се създаде един ореол на митичност. Самите те подклаждаха общественото мнение в тази посока и се представяха за важни и значими. Тези групи от хора оказваха определено влияние в определени важни сфери. На възлови места са слагали свои хора, като например в банка, свързана със сенчест бос от ъндърграунда. Ролята на кукловодите  им е давало някакво влияние в тези банки,  възможности за въздействие. По същия начин тези кръгове са създали и една мрежа от назначени милионери, на които е трябвало да се дадат огромни кредити. Абсолютно несъстоятелни са обясненията, че всичко е било случайно, напротив - раздаването на пари е било организирано. Необезпечени кредити са отпускани целенасочено и още докато банките бяха държавни. Попадали сме на документи с разни шантави залози – вълна, друг прежда, абсолютно нереални и  несъществуващи, но срещу тях са изтекли милиони. Получателят е знаел, че залогът е нереален, а банката е била наясно, че залогът не може да покрие дадения заем, тоест 100% и двамата са имали някаква тайна договорка и изгода. Но това не е основното. Генералният проблем е защо след като се смениха няколко правителства на прехода – на БСП, СДС, на Беров, служебни, на ОДС, на Царя и т. н. не се намери нито една власт, която да си потърси парите, които държавата е дала на тези кредитни милионери. Една част от тях фалираха, други ги убиха, но и много останаха. Мога да твърдя, че много от тези кредитни милионери сега са уважаване политици, съдии, прокурори и други представителни лица, които са ползвали тези благинки.

-  Защо независимо от цветовете никоя партия не е поискала държавата да си прибере вересиите?

-  Това означава, че кредитното милионерство и източването на банките не са случайност в българската история. Ясно е, че не става дума за отделни играчи, които са развили връзките си с отделни банкери, а целият грабеж е бил организиран от самата държава и е бил покровителстван от самата държава. По-точно от кукловодите, дърпащи конците в тази страна. Ако държавата не е била страна в този обир, то е логично да се намеси и да защити интересите си. Фактът, че през тези 23 г. на преход няма нито едно правителство, което е направило необходимото законодателство означава, че е била в сила политика, която се е наследявала от всички кабинети, независимо от техния цвят.

-  От думите ви излиза, че съществува някаква тайна договорка между всичките  правителства?

-  Това е договорката на прехода – да се създаде български елит от верни на партията лица, които да станат новите капиталисти на България.

-  Но ОДС прие закон за кредитните милионери?

-  Да, това беше законът, предложен от Каракачанов, но какво последва от този акт? Само стана ясно, че в България има няколко десетки хиляди физически лица кредитни милионери, които след деноминацията на лева върнаха жълти стотинки. Когато бях шеф на комисията по досиетата, Георги Петканов, като вътрешен министър спря да ни дава отговори. Но ние чрез БНБ въз основа на този закон получихме една дискета с юридическите лица получили кредити. След 3-4 месеца труд в комисията стигнахме до физическите лица и техните лични данни. Една малка част от тях бяха огласени в медиите и то не толкова, за да се види кои са били агенти на ДС, а за да лъснат кредитните милионери. И изведнъж някои от засегнатите започнаха да се обаждат.

-  Кой ви се е обаждал?

-  Ами, например, ковчежникът на царя, който преди това беше депутат от ДПС – Максим Димов. Обясняваше ми, че не е кредитен милионер, защото се издължил, но в дискетата от БНБ неговите фирми фигурираха. Затова казвам, че законът на ОДС беше просто информационен. В интерес на истината той имаше и своето острие, но не знам защо в комисията на парламента по бюджет и финанси ,ръководена тогава от днешния депутат от ДПС Йордан Цонев, точно това жило беше извадено, премахнаха го.

-  Какво беше жилото?

-  Жилото се изразяваше в едно важно условия – всички лица, които са в списъка с невърнати кредити, сумите да се превалутират по курса на долара за деня. Това нещо отпадна.

-   Йордан Цонев ли е лобиста, осакатил закона?

-  Не мога да правя такива кардинални заключения. Трябва да е ясно, че на такива важни решения той не може да повлияе. Това е било политическо решение и е важно да се знае. Не знам кой е наложил този политически формат, каква е била логиката и мотивацията, но тогава премиер беше Костов. В крайна сметка махнаха този член, с претекст, че към този момент страната няма закон за валутна търговия и не можело да се работи с други парични единици. А само година по-късно приеха такъв закон и можеха да се превалутират дълговете към банките. Резонен е и въпросът защо първо не се прие този закон и след това да се събират кредитите. И ето сега отново се говори за кредитните милионери и връзките им с ДС. Трябва да е ясно, че 90% от тях няма как да са агенти на службите. Безспорно процентът ще бъде по-висок отколкото в другите обществени групи, но има много по-интересни лица в списъка на кредитните милионери.

-  Кои са те?

-  За мен най-важното е да се извадят имената на видни политици,  виши магистрати, които не са агенти на службите, но са станали кредитни милионери. Комисията на Ефтим Костадинов ще разполага с този списък и може да го направи достояние на обществото.

-  Значи до сега никога не е ваден пълният списък на кредитните милионери?

-   Разбира се, че никога не е бил обявяван, то нямаше и как да стане. Повтарям имаше дискета с физическите лице, но голям труд е да се изясни кое физическо лице в коя фирма се крие. Тоест, кои са хората, които стоят зад дружествата получили кредити. Излизали са епизодични списъци, но пълен никога. Интересно е да се види сега тези кредитни милионери какво правят, какви обществени позиции заемат, каква кариера са направили. Важно е обществото да получи тази информация, защото тава са пари, откраднати от държавата.

-  Щом намеквате за необявени магистрати и политици, значи вие знаете, че реално има такива в масивите?

-  Те ще излязат, как няма да излязат. Не ви ли прави впечатление, че магистратите са основните, които не са изпълнили закона за обявяване на имуществото си. Има ли бедни магистрати, посочете ми един беден? От тук трябва да се търси и отговорът защо няма осъдени банкери за грабежите, защо няма кредитни милионери зад решетките. Това е фундаментът, върху който после са се развили така наречените тайни договорки със съдебната система.

-  Необезпечени кредити са дадени и на хора от съдебната система, за да могат после да прикрият бакиите на нашите момчета, това ли подсказвате?

-  Това е един вид схема – не си агент на ДС, но ще те развратим, ще го документираме и ти ставаш наш човек. Това е друг тип зависимост, която е още по-страшна. Правителството на Бойко Борисов винаги съм го хвалил за разкриването на досиетата, за стремежа да увеличат сферата на засегнатите, но като компенсация на обществото да се помъчат по законодателен път да потърсят откраднатото от държавата. Или най-малкото Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество да се сезира за определени лица, защото кредитното милионерство е кражба. Значи тези хора са започнали с кражба бизнеса си. От това, което са натрупали, да им бъде конфискувано онова, което са откраднали в начало. Ако сега имаш 300 милиона, да ти приберат 3 милиона, които си взел навремето, но не си върнал. Трябва да има справедливост и ако ГЕРБ имат воля нека да прокарат тези промени.

- Очаква се да лъснат тази година и досиетата на адвокатите, няма ли така да се свърже триъгълникът – банкери, кредитни милионери, адвокати?

-  Нека да си припомним, че по времето на комунизма, за да станеш член на някоя адвокатска колегия, първо трябва да умре някой от нея, за да се заеме мястото му. А за да станеш адвокат изобщо в онова време, поне с 80% сигурност твърдя, че службите са беседвали с този мераклия. Трябва да е ясно, че тогава адвокатите са били неизчерпаем и важен източник на информация. Особено пък, ако адвокатът е бракоразводен – там се вади и най-мръсното бельо на семейството и обществото.

-  Намеквате за бракоразводните адвокати, да не би да имате предвид някои, които бяха на върха на държавата?

-  Никого не визирам конкретно, но офицери от ДС са ми разказвали, че не са пропускали никой адвокат като източник на информация. Система е било – ставаш първо наш човек и после адвокат.

-  Ще изскочат ли и там интересни имена?

-  Положително, но не бива да забравяме, че една голяма част от архивите са унищожени.

-  Предстои избор на патриарх,  владиците почти всички са агенти на ДС, но като Кирил Варненски твърдят, че това е манипулация?

-  Ако човек на службите стане патриарх, все едно Дявола да стане Господ. Тук проблемът не е само морален. А дядо Кирил може всичко да говори, но за него пък има запазени много документи, Катя Бончева ги показваше. Най-интересното е, че той не се е съпротивлявал да върши тази дейност. Но да оставим само ДС, целият род на този човек са комунисти, и той си е тъмно червен, как да бъде тогава вярващ. През целият си живот той е бил църковен чиновник и е получавал много благинки за това, но с вярата е нямал нищо общо. Просто владиците са били чиновници на ДС, но под прикритие и на работа в църквата. И тук ще намерим отговора на въпроса защо БПЦ се е запазила в годините на комунизма и е била относително самостоятелна  от светската власт? Оцеляла е, защото чрез агентите на ДС е била на 100% под диктата на комунистическата държава. И сега ние искаме с тези хора да правим модерна църква – това е утопия. Миряните не могат да имат никакви съмнения, че досиетата на владиците са автентични. Ще ви кажа и друг показателен пример - руският патриарх анатемоса болшевиките, а да сте чули някой от духовния клир у нас да е осъдил комунистическите безобразия – няма такъв случай. Сега цялата битка е за имотите на вероизповеданието. Вижте кои са им архонтите и мислете какви апетити имат.

-  ГЕРБ ненадейно махнаха Параграф 12 от закона за досиетата, какви интереси искат да постигнат?

-  С махането на този параграф се пресякоха много интереси – както на БСП, така и на ГЕРБ. Но важното е, че независимо от причинете ще се разкрият и нови зависимости и нови агенти. Няма съмнение, че 100% причинете са политически, а ако се приложат новите правила, една млада партия ще бъде много сразена.

-  А може ли да изгори и един много виш европейски чиновник?

-  Най-вероятно ще стане голям скандал с този чиновник. Но ще лъснат и други международни и виши чиновници, и дипломати. Как си представяте да си преводач на Тодор Живков и Първо главно да те изпусне, и да те няма в списъка на агентите. Няма разузнаване в света, което да си го позволи – преводачът на държавния глава да не пее на някоя служба. То просто звучи обидно за тези служби, те не са били за подценяване.

-  Вие сте известен като десен човек, активист на СДС, как гледате на случващото се сега на „Раковска” 134?

-  Аз съм един от хората, които напуснаха СДС, но преди да дойде още това ръководство. Продължават да ме канят да се върна и трябва да им обяснявам, че нито съм подавал молба за влизане нито за напускане. Аз имам идеали, аз си оставам морално в СДС, но съм разбрал, че в тази партия няма оправия. За мен СДС остава неосъществена мечта, защото се оказа, че в годините на прехода партията е била единият от инструментите, с които кукловодите са работели. Кога започнаха в СДС проблемите – когато извършиха приватизацията. В чия полза я извършиха – в полза на номенклатурата, на тайните служби и на бандитите, които са в сферите на влияние на кукловодите. Вижте кои са монополистите и големите собственици – ако не са агенти, то са от комунистически фамилии. Просто празно няма. Това направи СДС. Ако БСП я беше провело, щяха да приключат като партия, идеологически  не е правилно лява партия да прави приватизация. Тези, които навремето създадоха СДС, а не е тайна, че тя е рожба на генното партийно инженерство са програмирали именно тя да извърши приватизацията.  Въпреки, че СДС беше доминиращата сила по време на прехода, ние не успяхме да дадем финансовата власт в ръцете на противниците на комунизма. Основните финансови инструменти останаха в ръцете на хора, генетично свързани с комунистическата номенклатура. Кога една партия остава парите да бъдат взети от тези, които са свалени от власт – само когато тя е част от тях. Аз също бях част от този миманс и много други хора, признавам го. Отказах се да плащам членски внос, след като се създаде Синята коалиция. Тогава трябваше да се отиде към нова синя партия, с нови лидери и с модерна европейска консервативна програма. Двамата водачи тогава - Костов и Мартин Димитров, се надпреварваха кой да дава повече пресконференции, но в крайна сметка те не дадоха път на нещо ново, а то минаваше през закриването на двете партии. Нормално беше новата формация да стъпи на постигнатото от СДС и то най-вече във външно политически план - голям принос, невероятен принос имат сините в тази посока. Не цар, не господар, а СДС свърши тази работа. Но във вътрешен план не изпълнихме обещанията си към хората и това ни провали.

-  Кабаиванов казва, че СДС се връща към корените си, а вие ги откривате в ДС...

-  Кабаиванов вероятно има предвид милионите, които вярваха на СДС, но те не бяха СДС, те бяха листата , които обрулиха. Корените бяха други. А Кабаиванов пък съвсем не може да бъде лицето на СДС. Идете в Карлово и направете една анкета какъв кмет е. Преди да дава акъл, да каже какъв имот даде на фирми, свързани с Христо Ковачки и какви пари спечели от това общината. Огромни територии в село Баня бяха вкарани като апортни вноски във фирми на Ковачки. Но нищо не беше изпълнено, един лев, една стотинка не е влезнала в общината. Той от СДС нищо не може да направа, освен една каба политика. Но каба вода никой не иска да пие. Напуснах СДС защото тази партия отиваше към Кабаиванов и не исках повече да съм против избирателите.

-  И ГЕРБ дойдоха с голяма дясна кошница от обещания, а сега са обект на непрекъснати критики и протести.

-  Вярно е, имаха голям шанс ГЕРБ, но щом стигнаха до монополите и на Бойко му омекнаха краката. Правителството на ГЕРБ нито е най-простото, нито е най-загубеното и други преди тях са вършели безобразия. Това правителство е най-работливото, но до там. Ако бяха истинско дясно правителство, в условия на криза не можеш да подкрепяш монополите и те да се превръщат в най-силните. Получи се ренесанс на монополите, а удушихме средния и дребния бизнес. И сега да си берат плодовете.