Методи Андреев: Когато се нарушат интереси на Кремъл, у нас се вадят досиета

Четири са мотивите да бъде изваден скандалът с досието “Буда” на премиера Борисов. А поръчката идва от Русия и е изпълнена от нейната пета колона в България – БСП. Това обяви по ТВ 7 бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев. 

Според него премиерът Борисов е нарушил уговорки с предишната власт и затова сега е подложен на атака. Първото основание за това, според Андреев, е фактът, че това правителство е разширило обсегът на разсекретените лица, съпричастни към ДС. В края на миналата година пък гласуваха и отпадането на параграф 12, който трябва да извади на бял свят агентите на ДС в действащите спецслужби. На второ място, според Методи Андреев, е категоричното противопоставяне на проекта “Белене” и трите пъти “не” за стартирането на нова АЕЦ. Третата причина са арестите срещу “Октопода”, “Наглите” и “Килърите” и последното нещо, което този кабинет, трябва да свърши, но застрашава интересите на много червени олигарси, е да бъдат върнати откраднатите гори и апетитни терени по морето на безценица. 

Методи Андреев бе категоричен, че когато се засегнат интереси на Русия и нейното лоби в България, винаги се вадят досиета и компромати. Такъв бил случаят, когато журналистът Георги Коритаров направи интервю с руския спецагент Литвиненко, отровен по-късно по поръчка на Кремъл. Малко след това Румен Петков и БСП извадиха досието на Коритаров. Сега действат по същия начин, посочи Андреев, но той е категоричен, че в случая Борисов няма място за притеснения, защото не е работил за комунистическата ДС, а дори и да е сътрудничил, е било в борбата с организираната престъпност, която работи за интересите на държавата. 

Шефът на ГДБОП пък Станимир Флоров обясни по Би Ти Ви, че папката за оперативно наблюдение на Борисов най-вероятно е направена след взрива на джипа на приятелката му Цветелина Бориславова , но делото категорично е заведено след експлозията, а не преди това.