Михаил Крутихин: Руските енергийни проекти са средство за паразитно обогатяване и политически натиск (видео)

За да съществува "Северн поток-2" трябва да се промени законодателството в Руската федерация, което прави "Газпром" монополист

Михаил Крутихин

Михаил Крутихин

Стара традиция на  ръководството на Кремъл е да използва доставките на газ за въздействие върху политиката на страните, където той се използва

Зелената енергия ще започне да измества природния газ през 2035 г., прогнозира за "Контракоментар"  руският  експерт

Михаил Крутихин е икономически анализатор и експерт на пазара на нефт и газ. Преди дни той бе  гост на Софийския форум  за алтернативни източници на природен газ, с акцент върху втечнения природен газ, организиран от Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион.

Интервю на Асен Генов

- Здравейте, г-н Крутихин! Благодаря ви, че приехте моята покана. Надявам се, че ви намирам в добро здраве и настроение, дръжте се, както вашият сънародник каза на своите съграждани… Намирам ви на форума за бъдещето на природния газ, с акцент върху втечнения газ. Каква е главната ви теза на този форум?

- Мисля, че втечненият газ ще играе все по-голяма роля на пазара не само като удобно средство за търговия с енергоносители, но и като гаранция за диверсификация на доставчиците, защото когато природният газ се превръща в същата стока като нефта, който можем да получим във всяка точка на земята, това гарантира енергийната независимост и самостоятелност на страните-потребители…

- Говорейки за независимостта, какво е вашето експертно мнение, кой вариант   за България е по-подходящ в търсене на алтернативи - собствен терминал за втечнен газ  или защо не съвместно участие в гръцки терминал например?

- Трябва да се разглеждат едновременно няколко варианта, първият вариант е участие в гръцки терминал, който ще се строи в Александруполис, вече има сключени договори за доставки на газ от Гърция, както виждам, при съвсем не лоши условия.

Газът в България ще струва с 16% по-евтино отколкото ще им струва на гърците. Условията са много добри. Това сътрудничество трябва да продължава и да се развива…
Второто разбира се е интерконекторът, който ще съедини българската газопреносна мрежа с трасето на ТАНАП-ТАП, което идва от Каспийския регион.
Вече има договори за 1 милиард куб. метра годишно, от Азербайджан и ако този интерконектор бъде построен наистина, има надежда за това, че все пак ще бъде построен, това ще е още една добра възможност за обезпечаване на диверсификацията, следователно и да се намали зависимостта от един доставчик-монополист.

- За това също исках да ви попитам - за газа като геополитически инструмент  на руската федерация, кажете няколко думи за това, моля ви.

- Това е стара традиция на руското ръководство да използва доставките на газ за въздействие върху политиката на страните, където той се използва. Русия и руският президент отдавна казаха, че Третият енергиен пакет на Европейския съюз е много вреден документ..., тъй като той има за цел борба с монополизма. Но виждаме, че "Газпром" фактически е монополен доставчик на газ за цяла група държави, започвайки от Финландия, завършвайки с България, голяма група държави в Източна и Централна Европа, които са зависими от доставката на руски газ.

Има примери. Тази конференция, на която в момента присъствам, обсъди примера как ръководството на "Газпром" фактически са оказвали натиск върху преговарящите от България, казвайки, че ако вие не подкрепите Южен поток, то вие ще замръзнете през зимата, ние ще ви спрем доставката на газ… Ето Ви нагледен пример за практически натиск в интерес на целите в интерес на ръководството и използване на монополните доставки като като лост за натиск.

- Говорейки за опитите и усилията за използване като инструмент  за натиск, ще ви върна няколко години назад. Изглежда, че този инструмент не проработи много добре в Украйна, когато по телефона Путин разпореди да се спре газа и т.н. - как ще коментирате това?

- В дадения случай виждаме, че не проработват прекъсванията на доставки на газ, започвайки от 2005 г. В началото беше Беларус, после вече беше Украйна, после започнаха просто ограниченията на газ за европейските потребители на половина. Това беше в края на 2014 и началото на 2015 г. Сега отново от руския президент звучат заявления, че са възможни мерки, по отношение на тези, които заемат не тази позиция в Европа, тоест, не изключвам зимата да има отново умишлено, политически мотивирано намаляване на обеда или дори прекъсване на доставките…

- Говорейки за политика, основният елемент на политиката е интересът. Какви са руските интереси за натиск върху страните, примерно, от пост-съветското пространство, където се намира и България?

- Виждаме, че един от интересите е развитие на проектите. Енергийните. Такива като Северен поток, Северен поток 2, Южен поток, който се превърна в Турски поток. За руското ръководство това не са само политически проекти, които позволяват да бъде наказана Украйна както са планирали в Кремъл, но това са и проекти, позволяващи много силно забогатяване на т.нар. приятелски изпълнители, които строят тези газопроводи, които имат добри лични отношения с руския президент, тоест, прокарват се тръбите през руска територия, милиарди и милиарди долари отиват в джобовете на изпълнителите, при което, това се осъществява по завишени цени и сметки, тоест, целта не тези проекти е и политически натиск върху някои страни, плюс обогатяване на тези, които паразитират върху тези проекти…

- "Северен поток 2" - казахте няколко думи за това. Западните политици, Западна Европа, даже САЩ, изглежда, че има спор за това, увеличава ли се или намалява  зависимостта на Германия от руският газ? Какво е Вашето мнение?

- Зависимостта не се увеличава изобщо, защото това е същият газ, течащ през Украйна и по замисъл на Русия той трябва да мине по друг маршрут, заобикаляйки Украйна.
Това не се строи за нов газ. Строи се за същия този газ, затова зависимостта на потребителите не расте. Действително, ако погледнем маршрута, ако вземем само морската част, тя е изгодна и за Русия, и за Германия, по-къса е, в крайна сметка, по-малко разходи за транспортиране, но ако отчетем, че Русия е построила грандиозен вътрешен газов коридор от Ямалския полуостров, милиардите долари са изхарчени напразно… Можеше да се възползват от съществуваща инфраструктура…

- Завършвайки темата, "Северен поток -2" съответства ли на условията на Евросъюза?

- Не, сега вече виждаме, че този проект противоречи на газовата директива, това фактически е част от Трети енергиен пакет и на коригираната Газова директива, която всеки момент трябва да влезе в сила в Европа. Тя предписва на "Газпром" да се откаже от контролния пакет на морската част на проекта, препоръчва пълна прозрачност на тарифите, трето, предписва на "Газпром" да пуска газ на други компании през газопровода. Тоест, трябва да се промени законодателството в Руската федерация, което прави "Газпром" монополист.

- От "Южен поток" да преминем към Турски. Той изглежда, че беше спрян, защото също не съответства на Енергийния пакет…

- Да, да, да! Съвършено вярно! На 1 декември 2014 г. Путин обяви, че прекратява проекта. Тогава руските медии обвиниха за това България, която уж не била изпълнила условията… Въпреки че всъщност България беше готова да приеме проекта, който не е лош. Но правилото на Европейския пакет предписва на България да се откаже от тези условия, които ви налагаха от "Газпром".

- А "Турски поток" различава ли се и в какво от "Южен поток"?

- Първо, по обема. Два пъти по-малко, защото минават две, вместо четири тръби. Освен това, той е насочен към Гърция, а не веднага към територията на ЕС, както се предполагаше. До Гърция са прокарани две тръби, едната трябва да приеме това, което Гърция получава през Украйна, Румъния и България, а втората виси във въздуха и никой не знае как тя ще влезе на територията на ЕС. "Газпром" предпочита да влезе през България, но пък възникват проблеми, защото минаването през границата от страна, която не членува в ЕС, тоест Турция, в страна член, това се регулира от новата Газова директива, а за това ще е необходимо разрешение на Еврокомисията, за да одобри такъв преход.

- Тоест, можем да предположим, че съдбата на "Турски поток" няма да се различи от съдбата на "Южен поток", ако "Газпром" не промени условията?

- Съвършено вярно! Трябва да се приспособи това преминаване към правилата на ЕС. Дори по-лошо ще е, защото от България тръбата ще трябва да премине през Сърбия, а Сърбия не е член на ЕС — това е още един преход, след това от Сърбия в Унгария — още един, като всеки преход ще трябва да се регулират от правилата на Евросъюза.

- В България има различни мнения. Едно от тях е, че газът по "Турски поток" ще е почти изцяло руски, на "Газпром"… Това правилно ли е?

- Не е правилно, отчитайки позицията на Евросъюза.

- Не, не… Това точно определение ли е, така ли ще се случи?

- Не, не! Не може така да се случи, защото по правилата само половината от газа може да принадлежи на доставчика, който помага при осъществяването на този проект.
Втората половина "Газпром" ще трябва да да си осигури  като в Германия -  да получи още 30% на търг право на транспортиране, но 100% никога няма да им се получи.
Затова, по същия този маршрут ще трябва да се включи газ от Азербайджан, каквито договори България има, или още някакъв Турски газ…

- А това предвидено ли е от двете страни — "Газпром" и България, или не е ясно?

- За България нищо няма да кажа, но когато "Газпром" започва такива проекти, се влагат в тях огромно количество пари, в полза на изпълнителите естествено, без каквато и да е надежда да получат разрешение от европейските регулатори. Така беше с "Южен поток" - изхарчиха огромно количество пари, част от тръбите все още лежи на българския бряг…Вероятно целта на тези проекти е именно обогатяване на изпълнителите, а не да се постигне очакван резултат.

- Говорейки за втечнен газ, възможно ли е за корабите, които го пренасят, да преминат през Босфора?…

- Не. Има забрана от турска страна, те не могат да навлязат в Черно море.

- Тогава какво е бъдещето на България по отношение на втечнения газ?

- България има не лоши перспективи за сътрудничество с Гърция, там вече има един терминал в Ревитуса, чиято мощност е примерно колкото са потребностите на цяла Гърция, но Гърция получава не само втечнен газ.

Второ, Гърция се кани да построи доста бързо втори, плаващ терминал в Александруполис, което е 1.5 пъти повече от потреблението на Гърция. Като участници в този проект се включват вече и български компании, които ще получават газ, ще участват в този терминал и той ще се насочва към България. Така че тук има перспектива за получаване на втечнен газ, който в крайна сметка ще се превърне в обикновен газ за българските потребители.

- Тоест, нормалната, правилната или по-подходящата перспектива на българските политици, на правителството, независимо кой управлява страната днес, би било да се гледа в посока Гърция, а не към Турция?

- Мисля, че трябва да се гледа в двете посоки, трябва да се разчита и на това, руски газ да е възможно да тече към България, и диверсификацията. Тоест, трябва да имаме различни варианти, за да не зависите от един доставчик. Това е главният принцип. Още повече, че руският газ, както разбирате, е най-голямата заплаха за енергийната безопасност на европейските страни. Всички прекъсвания на доставките на газ са ставали по политическата воля на руското ръководство…

- Можем ли да говорим или разсъждаваме за това, че природният газ се явява междинен етап на прехода към зелена енергия?

- Сега така и се смята, че това е транзитен период, когато природният газ ще играе все по-голяма роля, тъй като отделянето на вредни вещества при ползването му са минимални, това не са въглища, не е нефт или други изкопаеми горива. А за прехода към съвсем чиста енергия, разбира се, трябва да се ползва природен газ. Но вземете предвид още нещо: търсенето на природен газ, по оценка на експертите, ще намалее през 2035 г.

- Моят въпрос е по-скоро за това, че зелената енергия, примерно, преди десетина години е била доста по-скъпа от днес и в такъв план този междинен етап не губи ли днес смисъл? Не може ли директно да вървим към зелената енергия?

- Не, не, не! Доста дълго ще е, както казах, зелената енергия ще започне да измества природния газ през 2035 година.

- Много ви благодаря!

- На Вас благодаря!

- За отделеното време… Успех в София и както казах в началото на разговора - добро настроение! Много ви благодаря!…