Минчо Спасов: Борисов е като тефлонов тиган, по него петна не остават

Цветанов се държи като щраус, а престъпността процъфтява  

Символът на ГЕРБ е стимулирана с чалгата да вървим към кокала

Корупцията при Борисов е четири пъти по-висока отколкото при управлението на НДСВ

Минчо Спасов е доктор по право, депутат от НДСВ. Член е на Националния съвет на жълтата партия.През 2008 г. е избран за председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Става известен с критиките си към ръководството на Министерството на вътрешните работи,  и предизвиканата оставка на вътрешния министър Румен Петков. Определят го като един от най-почтените и принципни политици в НДСВ, който не се е забъркал в скандали.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Спасов, как обществото да разчете атентата срещу Златко Баретата?

-  Стрелбата в центъра на София е ярко опровержение на твърдението, че е пречупен гръбнакът на организираната престъпност. Време е министърът на вътрешните работи да излезе от щраусовата поза, в която се е поставил и да види, че организираната престъпност всъщност процъфтява в България. И вместо да ходи по пресконференции и да реже лентички, да вземе да си свърши работата, за която е поставен на този важен пост. Аз лично съвсем не съм убеден в това, което пее Веселин Маринов, че родната полиция ни пази!

- В края на мандата на ГЕРБ кои са основните три пункта, в които се провали правителството?

- Аз съм политик от опозицията и вероятно ще съм пристрастен,  но за това ще цитирам независими източници – "Трансперънси интернешънъл". Те показаха, че основният проблем на ГЕРБ е корупцията. Тя се е превърнала в емблема на управлението на Бойко Борисов. А според статистиката на тази авторитетна организация, корупцията при управлението на ГЕРБ е четири пъти по- висока от корупцията по времето на НДСВ и два пъти по-голяма, отколкото при кабинета на Станишев и тройната коалиция. Другите два неуспеха са пак свързани тясно с корупцията. Единият е борбата с организираната престъпност. Оказа се, че тя се води от единия клан  срещу другия клан на същата организирана престъпност, която процъфтява. А третият проблем на ГЕРБ е свързан с това, че за да имаш кадри, които да са добри изпълнители на корупционните действия, те трябва да бъдат хора без воля, без образование. И затова в администрацията, в системата на сигурността влязоха хора, тип „Калинки”, хора с милиционерско образование.

- “Калинки” върху гербери – това ли е символът на това управление?

- Не е точно сравнението – калинките са достатъчно показателни като изпълнители на тази политика. А политиката, ако я възприемем като посока на действие, като цел се илюстрира най-добре от несебърския кокал  към който вървим с чалгата. Или стимулирани с чалгата – да вървим към кокала. Реално превръщането на дюните в Несебър в апетитни терени за строителство се оказаха всъщност големия кокал.

- Борисов започна чистка в МС, трябва ли да си ходи и Цветан Цветанов?

- Борисов е човек, който е като тефлонов тиган, той винаги  се стреми да направи нещо, за да не останат петна по него. Сгъстяването на облаците около него изисква той да предприеме по-радикални уволнения, а не на странични играчи, като министъра на образованието и шефа на фонда за научни изследвания. Ако иска да покаже, че се бори за промяна, трябва да започне с махането на Цветанов и  Найденов. Както виждаме при тях се получиха най-големите корупционни скандали и има най-голямо разминаване между думи и дела.

- Но Цветанов твърди, че е отличникът на кабинета и убеждава упорито обществото, че за първи път от 23 г. се е преборил с мафията?

- Обществото може само да прецени до колко това е реално. След като изпълняващият длъжността главен прокурор сам не вярва на полицията и не отива да подаде сигнал, след като е обран, това е много ясен сигнал, как се възприемат действията на Цветанов. Цифрите, свързани с разкриваемостта на престъпленията, които не могат толкова много да бъдат манипулирани, показват, какъв е истинският размер на битовата престъпност, която засяга всички граждани. А по отношение на битките във високите нива на организираната престъпност, виждате, че раздаването на картите продължава.

- За последните 10 дни това е втори показен атентат в София, пробита ли е системата на сигурност  която ГЕРБ се опитва да представи като своя визитна картичка?

- Това не е единственият случай, в който борбата с корупцията завършва с много по-висока корупция  борбата с престъпността завършва с много по-висока престъпност. Проблемът, е че вкарването на “калинки” във всички сфери на управлението нанесоха много тежки поражения, включително и в областта на сигурността. Всъщност трябва да признаем, че през годините на прехода тази система никога не е била в блестяща форма. Ако погледнем исторически към последните 20 години, основните играчи в сферата на сигурността се превърнаха в основни играчи в икономиката. И затова голяма част от икономическата престъпност не може да бъде разкрита, поради връзките й със сега работещи  в системата на правоохранителните органи. Това е истината – нашата система за вътрешна сигурност никога не е била в много добра форма, но това, което се случва в момента е пълна дезорганизация. Мои познати, от МВР твърдят, че никога в това ведомство не е имало такъв хаос и безвремие, както сега.

- Умишлено ли е съсипана системата на сигурността през прехода, или причините са и заради лошия материал?

- Това, което е правено през близките 20 г. в сигурността, вероятно има и някакъв умисъл, защото и бездействието, диктувано от другарска солидарност към бившите колеги, които сега са икономически босове, очевидно е изиграло своята роля. За последните три години обаче, не мога да съм чак толкова строг в оценките си, по-скоро проблемите в сектор „Сигурност” са породени от крещяща некомпетентност.

- Има ли опасност преди изборите напрежението да ескалира и да се стигне до улични сблъсъци?

- Ще се въздържа да спекулирам с прогнози, но ако говорим за националната сигурност и връзката й с предстоящите избори, за съжаление управлението е първото от 20 години насам, което превърна МВР в предизборен щаб на ГЕРБ. Това вероятно има своето влияние не само върху потенциалните резултати на ГЕРБ, по-важното е, че има негативно влияние върху сигурността на държавата. Служителите не се занимават с типично полицейските си задължения, а вършат политическата работа на ГЕРБ.

- Твърди се, че атентатът срещу Баретата е извършен от кръгове до БСП, целящи дестабилизиране на страната и управлението, реалистична ли е  тази версия?

- Всяко твърдение трябва да бъде доказано, не искам да правя никакви спекулации. На този етап МВР няма  никакви конкретни данни, които са излезли от разследването. Само да припомня, че когато се касае за такива ключови фигури от организираната престъпност, като Златко Баретата, една професионална работа на МВР изисква това лице да бъде обградено с агентурен апарат, да бъде следено, да бъде и охранявано, за да могат да се разкрият и негови връзки с останали участници в престъпния свят. Така че, ако в МВР не е създадена агентурна мрежа, която да дава предварителна информация за готвени атентати и акции, се случва това, което стана с братя Галеви. Ако МВР бездейства по въпросите за престъпността, а охранява митинги на ГЕРБ, явно е, че проблемите там ще са големи.

- Има ли шанс чиновниците в Бюрксел да чуят и видят какво се случва в България?

- В Европа отдавна знаят какво се случва в България. Чиновниците в ЕК много ясно казват, че у нас се вършат безобразия. Виновни са обаче не чиновниците в Брюксел, а политиците, които въпреки това продължават благосклонно да гледат на Борисов като носител на 5-6 евро мандата в европейския парламент. Наскоро имах разговор с отговорен политик от Европа и му обърнах внимание, че в последните три доклада на Европейската комисия изрично е казано, че нарушенията в големите обществени поръчки са почти 100% и това е казано на експертно ниво. На политическо ниво обаче на ГЕРБ се отпускат с помощта на ЕНП европейските субсидии  Докато на предишни кабинети и на правителства в други държави, които не са от ЕНП, тези средства се спират. Да си спомним, че по времето на тройната коалиции, заради злоупотреби по ИСПА,  по системата „батко-братко” бяха блокирани голяма част от фондовете за много по-малко нарушения, отколкото сега констатираните. Тоест виновни са не чиновниците , а политиците в Брюксел.

- Казвате, че две групировки от престъпния свят водят война на държавно ниво, какъв е изходът от тази ситуация?

- Наскоро психиатърът д-р Николай Михайлов констатира, че в момента в България престъплението е стигнало върха  настанило се е там. Аз не очаквам сегашният управленски елит, дори да положи усилия, да реши проблема, да постигне успех. Напротив, той ще бъде задълбочен  и то по искане на този елит, който в момента управлява. Не може да очаквате г-н Борисов да бъде барон Мюнхаузен. Можете да очаквате той да се хване да се изтегли от блатото, от което произхожда, но друго няма да се случи.

- Но Борисов казва, че е сбъднал много от мечтите на българския народ?

- Кои са тези мечти – например, да бъде унижаван българският народ, за това че бащицата му е направил магистрали, или с унижението на собствените му депутати, които не могат да имат свое мнение, а гласуват, както им кажат, спомнете си нареждането за „Белене”. Ако говорим за осъществена мечта, Борисов е направил това за една много малка част от българите. Едва ли са и 20% от най-големите му почитатели. У нас сега мечтите се осъществяват по връзката ”Пайнер – чалга”.