Нидал Алгафари: Нинова е качила БСП на самосвал без спирачки по надолнището и я води към съдбата на СДС

Смехотворно е, ако за Румен Радев лидерката на левицата е еманация на демокрация, явно не познава устоите по света

Нидал Алгафари

Нидал Алгафари

Ако оставката беше съгласувала с Москва, на конгреса щеше да я подаде, защото там не си играят като в детската градина

Новият председател на „столетницата“ трябва да изглежда добре, защото хората вече първо лайкват политика, а след това следва всичко останало, каза пред Faktor.bg писателят и политически пиар 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Алгафари, какво се случва в БСП, беше ли изненада на конгреса оттеглянето на оставката на Корнелия Нинова? 

- За мен лично оттеглянето на оставката беше много голяма изненада, защото очаквах, че все пак хората в политиката имат нещо, което се нарича чест и достойнство. Когато някой е загубил по този начин избори, най-логично е да отстъпи от председателския пост, както Корнелия Нинова го направи. След това трябваше или да поиска вот на доверие от хората, които са я избрали, или да постъпи като предишните лидери, които си тръгнаха. За съжаление, това не се случи и всичко е свързано с други неща, които не са свързани с достойнството на партията, която ръководи. 

- Сама ли е взела решението да остане лидер на левицата Нинова или то е било съгласувано отвън?

- Няма кой да вземе решение вместо Нинова. Тя е тази, която подава оставка пред Националния съвет на БСП, събра специално конгрес, който иначе беше безсмислен. Не знам дали се е съветвала с Русия, но смятам, че хората в Кремъл са доста по-аналитични и мащабни и не биха си играли на шикалки, на „иди ми – дойди ми“ и на „тука има – тука няма“. Ако беше съгласувала оставката, която обяви в началото с Москва, на конгреса щеше да я подаде, защото там не си играят като в детската градина. Отказът да се раздели с лидерството е по-скоро заради обидата и заради природата ѝ като жена. Когато Сергей Станишев подаваше оставка на един от предишните конгреси, също имаше едни организации, които изпращаха писма, пишеха „недей, бащице, да ни изоставяш“. Въпреки всичко, той се оттегли от лидерския пост. Смешно е да караш свои хора в няколко градчета да ти пишат „моля те, остани“. 

- Какво е бъдещето на партията с това ръководство, ще успее ли да я консолидира и по някакъв начин да върне симпатизантите си за местния вот?  

- Видяхме какво успя да направи това ръководство на последните избори. Ако трябва да използваме спортни термини – на празна врата не успя да вкара гол и не можа да отиграе подадено воле. С това ръководство, с почти разпадналия се орготдел, с хора, които се занимават с кампании, а не са печелили и избори на село, със сигурност ще е много трудно на БСП. Този екип не виждам как ще се справи на местния вот. Ако го загубят, вътрешните скандали в партията ще станат още по-големи.  

- Върви ли БСП по пътя на разцеплението на СДС през 2004 г.?

- БСП върви по пътя на СДС в момента, горе-долу това се случва. Повечето решения, които Корнелия Нинова взима, са еднолични, макар да се прикрива, че са гласувани от Националния съвет. Бяха вкарани от първите петима – трима, които не са членове на БСП в листите за евроизборите. Те със сигурност имат други виждания по основни въпроси около „лявото“. Освен това, Корнелия Нинова, а и лидерите по-назад, да обяснят какво означава в момента да си ляв в Европа. Партията единствено се надява на някакви стари лаври от времето на БКП и на остатъците от хората, на които все още им харесва този живот, който са имали по времето на Тодор Живков. Те обаче лека-полека омаломощават. Корнелия Нинова е качила партията на един самосвал, който е спуснат по надолнището без спирачки.  

- Защо опитни политици като Станишев и хората около него не успяха да извършат червения преврат, за който се говореше след провала на евроизборите, къде сгрешиха?

- Не мисля, че са сбъркали някъде. Корнелия Нинова е фигурата на конгреса, която става и си казва първа в прав текст, че няма да подава оставка, след което отпадат всички точки. След това председателката на конгреса Деница Златева не дава думата на останалите в партията и няма какво друго да се случи. Според мен тези, които са по-мъдри, са се отдръпнали настрани и както всички нас ще гледат нов сеир на местните избори. Тогава БСП най-вероятно ще се радва, че е спечелила села или изключително малки градчета. На евроизборите левицата успя да се пребори на три места, които едно време бяха червени крепости, да видим, дали сега ще успее да вземе поне една област, което ще е наистина небивал успех. 

- Какви ходове трябва да предприеме вътрешната опозиция, за да си върне партията отново? 

- На БСП ѝ трябва съвсем друг профил за лидер от вътрешната опозиция – човек, който да изглежда достатъчно добре, защото в момента по света първо политиците се лайкват, търси се първоначалното впечатление да бъдат харесани. Нужно е да притежава онова излъчване, което свикнахме да гледаме при лидерите в Австрия, при премиера на Канада – млади мъже, които  достатъчно са навлезли в политиката. На БСП ѝ трябва фигура, която да може да изгражда мостове между старата номенклатура и по-младите. Да може да спечели периферията, която тотално вече е отписала партията. За лидер е важно и да успее да влезе в диалог с ГЕРБ и с ДПС, защото в момента се оказва, че БСП няма нито един съюзник. Тези, с които работят в коалиция, са една шепа и избирателите им могат да се съберат във файтон. ГЕРБ и БСП трябва да намерят начин да заработят заедно с ДПС и да измъкнат държавата, която затъва по всички параграфи. Такъв лидер ѝ трябва на партията, за да може да се създаде силно ляво пространство, защото в момента в левицата няма обяснение каква е дефиницията на понятието. 

- Това ли са основните трудности на „столетницата“ – изолацията и болната фиксация в ГЕРБ?

- Основният проблем на БСП е, че загуби идеология – това, което е държало винаги партията. Лидерите в момента не могат да преведат, като казват на хората, че са леви, какво означава това. Като се говори, че стоят зад бедните, зад ощетените, зад работническата класа, да застанат и да обяснят конкретно какво точно означава това. Липсват 4-5 точки, въз основа на които вече да се изграждат всички други мостове и връзки с политически субекти. БСП играе от днеска за днеска и разчита само на някой гаф на управляващите, за да спечели нещо. 

- Сгафи ли Румен Радев, давайки оценки на червения конгрес и заемайки страната на Корнелия Нинова? 

- Ако говорим за Румен Радев, като човек, той може да коментира каквото си иска, но президентът на България няма право да навлиза във вътрешнополитическите истории на която и да е партия. От изказването му, че оставането на Корнелия Нинова на лидерския пост е победа за демокрацията, разбираме, че председателката на БСП е едва ли не еманация на демокрацията. Ако това е неговото мнение, то става смехотворно и означава, че явно Радев не е запознат какви са демократичните устои по света.