Огнян Даскарев: Отравянето с „Новичок” цели обединение на руснаците срещу „лошия” Запад и масова подкрепа на изборите за Путин

Дипломатическата криза не е прецедент - Едуард Хийт изгони през 1971 г. 105 съветски дипломати

Огнян Даскарев

Огнян Даскарев

Само в бившия СССР се е произвеждал отровният газ „Новичок"

Атаката в Солсбъри е нападение с бойно отровно вещество на чужда територия, казва пред Faktor.bg журналистът и преводач, който от дълги години живее в САЩ

Интервю на Мая Георгиева

-   Г-н Дъскарев, истинска дипломатическа буря се развихри между Москва и Лондон  - Великобритания гони 23 руски дипломати заради случая, при който бившият руски шпионин Сергей Скрипал беше отровен - прецедент ли е тази криза в отношенията между двете страни?

- Кремъл и Whitehall имат богата история в това отношение – през септември  1971, консервативният премиер Едуард Хийт, ментор на М. Тачър, изгони 105 съветски дипломати от общо повече от 550 дипломати и сътрудници в тогавашното съветско посолство.  Невероятно как англичаните са позволили на толкова много съветски агенти да се ширят в Лондон. Тогава майор от КГБ успя да избяга в Англия (името му все още не е известно) и той съобщи на МИ6, каквото имаше да съобщава. Спомням си, че тогава англичаните бяха бесни, защото външният министър Sir Alec Douglas-Home беше изпратил месеци по-рано две любезни, уважителни писма на съветския външен министър Андрей Громико, с молба да обясни какво точно се случва. Громико оскърбително не отговори. 

През април 1975 бившият шеф на КГБ Александър Шелепин отиде в Лондон, като шеф на съветските профсъюзи и тогава против него се надигнаха големи протести. Спомням си няколко кратки, възмутени съобщения в тогавашните комунистически вестници, в които протестиращите бяха описани, като шепа „провокатори" и „ционисти". Помислих, че едва ли са били шепа, защото Шелепин беше принуден бързо да замине за Москва.

През септември  1985 англичаните изгониха 25 съветски дипломати, след бягството на бившия полк. от КГБ Олег Гордиевски. Кремъл отговори по същия начин. Любопитното е, че това се случи при Тачър и Горбачов, след като Тачър вече беше казала, че „може да работи" с Горбачов. Разведряване, перестройка, но шпионите не спят, и изгонванията продължиха и тогава. През май 1989, пак при Тачър и Горбачов, англичаните изгониха 11 съветски дипломати и журналисти, в отговор бяха изгонени толкова английски дипломати и журналисти. Както се вижда независимо от подобрените тогава международни отношения, Великобритания и СССР продължиха да враждуват.

- Какви са основанията за подозренията, че Русия стои зад използването на отровния газ, който е бойно оръжие?

- Само в бившия СССР се е произвеждал този отровен газ „Новичок". Според Jean Pascal Zanders, бивш старши научен сътрудник в Института за изследване на сигурността към ЕС, това е неоспорим факт.  Според руския учен и беглец Вил Мирзиянов, „Новичок" се е произвеждал в СССР, като част от секретна военна програма за производство и разработване на бойни отровни вещества, в противоречие с международните договори, подписани от Кремъл навремето. Въпросният газ е толкова рядък и таен, че все още не се  знаят точните му химически съставки. Но е факт, че „Новичок" е съветски патент и производство.  Освен това, британското правителство не би се решило на тази доста решителна  стъпка, ако не беше сигурно във вината на Кремъл. Всъщност, деянието е изключително опасно и осъдително,  защото това е нападение с бойно отровно вещество на чужда територия!

- Руски източници намекват за украинска връзка?

- Съществува мнение, че сега дни преди президентските избори, Кремъл не би искал неприятности и така сам да се злепостави. Заради това руснаците твърдят, че Украйна е зад това. Според мен е точно обратното – това е премерен акт на Кремъл – те са готови да влошат още по-вече и без това лошите отношения с Великобритания, но да обединят руснаците, които сега ще се почувстват жертви, зад президента Путин. Цялата случка е пропагандно мероприятие, за да се осигури още по-убедителна победа за президента.

- Всъщност СССР и Русия не за първи път се замесват и то във Великобритания с инциденти, свързани с използването на химически оръжия – убийството на Георги Марков, а по-късно на Литвиненко...

- Да, разбира се, Великобритания е била и преди поле на дейността на КГБ и следващите служби. Но трябва да отбележа, че Лондон е спокоен пристан и убежище за много руски олигарси, свързани или не, с президента Путин. Тези милиардери необезпокоявани си живеят живота  с неясните си огромни пари, и британското правителство изглежда няма проблем с това. Например Площад Belgravia, в Централен Лондон, изключително престижен и скъп, апартаментите там струват 10-15 млн. лири, се нарича „Червения площад”, ясно защо.

- Какви нови санкции срещу Русия може да наложи Лондон, до къде ще ескалира конфронтацията между двете страни?

- Засега руснаците не са отговорили, но мисля, че и те ще изгонят съответния брой британски дипломати. Тереза Мей обяви комплект от икономически, спортни санкции  и може би ще затвори във Великобритания кремълската ТВ "Russia Today". Въпреки това, руският посланик в Лондон Александър Яковенко остава на поста си. Мисля, че англичаните засега изчакват отговора на руснаците , според това ще действат отново.

- Може ли и НАТО да се окаже част от конфликта, като се задейства чл.5 от договора между страните членки?

- Не, не мисля, че НАТО ще се намеси. Никой не иска да си разваля чак толкова отношенията с Русия. Например в късната пролет на т.г. френският президент с голяма делегация от бизнесмени  ще направи много важно посещение в Москва. Подкрепа от НАТО за Великобритания  има и ще има, но само на думи.

- Каква ще бъде реакцията на САЩ?

- Америка вече отговори с остра декларация на представителката в ООН и с официално  осъдително изявление от  Белия дом. 

- Как ще се отрази терористичната провокация  на президентските избори в Русия?

- Това е най-любопитното. Според мен цялата случка е насочена към президентските избори в Русия след дни. Кремъл и без това е прежалил лошите отношения с Великобритания и действа премерено и целенасочено. Руснаците се изживяват като имперска сила, която, обаче,  е низвергната и победена  след загубата на СССР в „Студената война”. На тази струна често свири президентът Путин, за да обедини огромното мнозинство от руснаците, които го подкрепят. Но те се считат и за несправедливо ощетени жертви, против които сега е целият Западен свят. Нападението срещу бившия руски шпионин и дъщеря му е идеална възможност руснаците да се обединят против „лошия" останал свят и така дори в още по-голямо мнозинство да гласуват в неделя  за най- силния си защитник – президентът Путин.