Осман Октай: При загуба на изборите Ердоган ще изнесе агресията си в балканските страни

Опасявам се, че турският президент ще превърне българските мюсюлмани в заложници

Осман Октай

Осман Октай

С идеята за етническо малцинство ДОСТ обслужи патриотите 

Главният прокурор на Турция е поискал екстрадирането на 80 гюленисти от България, казва пред Faktor.bg анализаторът

Интервю на Васил Василев 

- Г-н Октай, Лютви Местан отново се завърна на политическата сцена с искане за признаване на етническо малцинство и промяна на конституцията. Какво цели с подобни провокации?  

- Всяка подобна тема винаги събужда тези страсти и разделя нашето общество – било то за езика, за етническото или религиозното присъствие в предизборната тематика. Когато Лютви Местан изчезна изобщо от политическата сцена, естествено е да потърси как да привлече общественото внимание, за да може да присъства в публичното пространство. Подобни „тактики“ имат всички политически формации по света и не е практика само в България. Темата, която повдига Лютви Местан, която касае конституционните норми в страната за определени граждански позиции и подписки не е противозаконна. Всеки гражданин в България може да предизвика подписка за промяна на конституцията или на определени норми в обществото. В това няма нищо осъдително. Когато използваш такива политически теми за политическа употреба и нажежяване на страстите от двете страни, вече е осъдително. Лютви Местан беше вкаран в сутрешния блок на БТВ с цел употреба. Там той обслужи т.нар. патриоти, които в лицето на водача на евролистата на ВМРО Ангел Джамбазки и съпартийците му развяха знамето, за да могат да привлекат гласове за изборите през май. По същия начин Лютви Местан обслужи и ГЕРБ, и ДПС. Сега ще се появят разни пиари, които ще се изкажат, че Ахмед Доган е защитник на етническия мир в България и на националната сигурност. Те обявяват дори като пародия Сокола за съвременния Васил Левски. 

- Тези ходове не наливат ли вода в мелницата на ДПС? 

- Няма да се изненадам сега, когато патриотите управляват в парламента с ДПС, под формата, че защитават стабилността и националната сигурност, да кажат, че партията на Доган има място в политическото пространство като по-умереното крило на фона на ДОСТ. Ще се опитат да представят формацията на Лютви Местан като представител на Ердоган. В случая няма разлика, защото присъствието на етнорелигиозни политически формации, които провеждат религиозна или етническа пропаганда, е проблем на националната сигурност, защото разделят обществото. Това не трябва да се толерира. Това присъствие на Лютви Местан в БТВ беше употребено от Ердоган за предизборната му кампания в Турция. Той чрез свои говорители казва, че в България, въпреки осъдителната смяната на имената на турците, в една натовска и европейска държава, все още не се признават етнорелигиозните права.  

- Бяха ли полезни за Ердоган и обкръжението му предизборните ходове, свързани с България? 

- На всички ни е ясно, че откакто Ердоган превърна Турция в еднолично управление с режим и диктаторско управление, той на първо място използва религията, както и темата за мюсюлманските общности. По този начин я изнася пред света, в съседните държави и на Балканите, което е много опасно. Скандалната промяна за опрощаването и след това за разсрочването на дълга на Главното мюфтийство в парламента хората бяха излъгани и беше обслужена на практика кампанията на Ердоган. Неслучайно външният министър на Турция Чавушоглу употреби темата в предизборната кампания, за да привлече гласоподавателите от Балканите. Доколко бяха употребени, тепърва това ще се анализира. Не беше адекватна реакцията на българските власти по отношение на провокацията, която дойде от страна на Анкара. Трябваше да се реагира остро, а не да се сяда на 5-часов мухабет и след това да претендираш, че си напуснал срещата с вицепрезидента на Турция. В подобни случаи се изразява нота, реагира се остро и се очаква реакция от другата страна, не приемайки никакви разговори, докато не получиш извинение. Така трябва да постъпва държава, която е член на НАТО и на Европейския съюз и заслужава уважение. Думи като „израз на протест“, това е неприемливо за нас“, „ще седнем и ще чакаме извинение“ не са нормална дипломатическа реакция. 

- Как си обяснявате мълчанието на Румен Радев, който не обели дума по повод констатациите на Анкара, че се меси във вътрешната ни политика?

- Всяко премълчаване на темата е осъдително. В случая с президента аз по мога да проявя разбиране. Външният министър на Турция казва, че със съответния натиск принудихме българското правителство да приеме нашите условия. Румен Радев единствено трябва да разбере от Екатерина Захариева и от нашите власти, дали това е лъжа, или е вярно. Той няма защо да реагира. Екатерина Захариева призна, че преди година в неформален разговор външният министър на Турция е отворил темата, а тя не го е приела като натиск. Няма любовни срещи между външни министри, защото всяка изречена дума, дори с намек в подобен разговор, винаги трябва да се възприема като сериозна дипломатическа приказка. В тези дипломатически взаимоотношения България прояви слабост. 

- Каква беше целта на посещението у нас на главния прокурор на Турция?

- Главният прокурор на Турция беше на посещение в България по време на предизборната кампания. Не беше подадена официална информация защо Мехмет Акараджа е бил в страната ни. Имам тревожна информация, че той е представил списък на 40-80 души, български и турски граждани, които са настоящи или бивши преподаватели в двата колежа на Фетхуллах Гюлен в Пловдив и в София, както и на издатели и журналисти във в. „Заман“. Ердоган е изискал тези хора да бъдат екстрадирани като врагове на Турция. Имам информация и около скандала с оръжейния завод „Кинтекс“ и влизането на прокуратурата. Акцията е свързана с износа на оръжия през годините за „враговете“ на Ердоган, т.нар. кюрдски и сирийски части за свобода, с които днес турската армия воюва на територията на Сирия. Неслучайно Турция е показвала неведнъж оръжия, изнесени от България на бойните полета. Акцията срещу „Кинтекс“ беше пореден удар срещу военната ни индустрия в полза на Ердоган, за да му се харесаме. 

- Как ще коментирате изборите в Турция, където и управляващи, и опозиция казват, че са спечелили?

- Голяма част от изборните резултати в Турция са фалшифицирани. Анкара е почти загубена от Ердоган за първи път. Измир никога не е бил „негова“ територия. Той в цяла Тракия до Истанбул губи всичко. Т.е. Ердоган не успя да спечели светската част на своя страна. Кампанията в южната ни съседка се проведе в противоречие на всички правила на изборните закони. Стигна се дори до убийства по време на вота. Засега знаем за четирима загинали. Всичко това ще нажежи обстановката и ще изнерви самия Ердоган. Лошото е, че своята агресия той отново ще изнесе навън и на първо място ще използва защитата на всички мюсюлмани, особено в балканските държави. Винаги съм се опасявал българските мюсюлмани да не станем заложници на битката на Ердоган за контрол в собствената му страна. Аз съм убеден, че той ще подеме темата за етническото малцинство, която повдига Местан. В даден момент ще попита как така Европа иска от него да признава кюрдско малцинство, а над България няма натиск за промяна в конституцията? 

- Самият Местан каза, че не се среща с Ердоган и с политически лидери в Турция. Означава ли, че е скъсана връзката между ДОСТ и Турция? 

- Няма значение какво казва Лютви Местан, защото не е нужно да се среща с Ердоган. Достатъчно е в Одрин да се види с представители на турския президент или пък те да дойдат в България. Ердоган не иска да се среща с Лютви Местан, а камоли да иска да вижда Лютви Местан вече. 

- Във филм на БТВ през февруари бяха героизирани служителите на ДС, които са участвали във Възродителния процес, а турците със сменени имена бяха изкарани виновни. Кой има полза от подобно внушение? 

- През годините съм реагирал за това, че Ахмед Доган и моделът „ДПС“ станаха съучастници с наследниците на БКП за прикриването на истинските престъпници за смяна на имената. Скоро дори Бойко Борисов призна, че не е пазил сламата по време на тези събития, а като младеж на 28 години е виждал какви ли не репресии. До ден днешен Ахмед Доган неслучайно е най-охраняваният човек, защото с ДПС са използвани за политическа употреба. Единствената цел е да се прикрият всички престъпления на комунистическия режим. Другата задача на модела „ДПС“ е да върне БКП/БСП на власт през годините, както и да се вменява колективна вина на целия български народ. Тези хора продължават темата, като злоупотребяват. Аз съм убеден, че всичко това е част от руската пропаганда в България и на Балканите като антинатовска и антиевропейска, отново възбуждайки опасните теми и реабилитирането на офицерите от ДС. Налага се тезата, че турците в България винаги са искали автономия и са били заплаха. Случаят с появяването на Лютви Местан и отговорът на т.нар. патриоти е продължение на темата. Т.е., видите ли, с подписката, която прави Местан, вече има мюсюлмани, които искат автономия в България отново. Всеки подобен опит за героизиране на престъпници, не само от страна на БТВ, трябва да се осъжда. 

- Връзват ли се българските мюсюлмани на провокациите?

- В едно общество, в което 40% от хората живеят на ръба на оцеляването, могат да бъдат употребявани като опасно оръжие за каквато и да е крайна теза за антиевропейски и антинатовски настроения. Неслучайно темата с русофилството и русофобството и скритите паравоенни части в България с всеки изминал ден набират сила, защото се поддържа една носталгия по времето на комунизма и на Тодор Живков. Тогава всички сме били осигурени, въпреки, че сме били безправни. Факт е, че единствено България не само, че не отрича комунистическите лидери и паметниците им, но и продължава да им поднася своя почит от определени кръгове. Това трябва да бъде осъдително.