Осман Октай: С Доган и Волен „дресьори и диригенти” взривяват държавата

„Атака”  може да превърне ДПС в първа политическа сила

Сокола е изпаднал в агресия и депресия, ще отмъщава за атентата

Плашат ни, че Балканите могат да се превърнат в Близкия Изток, предупреждава анализаторът

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Октай, народът ври и кипи от месец, а електоратът на ДПС  все едно не съществува, какво се случва с българските турци?

- След опита за покушение срещу Ахмед Доган, има спуснат инструктаж до всички структури да минат в полулегално състояние. И анализатори, и обществото не обърнаха значимото внимание на специалното писмо, което Доган публикува дни след атентата (виж текста ТУК, б.р.). То заглъхна в уличните събития и последвалата оставка на правителството. Ако думите му бъдат анализирани, ще получите и отговор на въпроса - къде останаха избирателите-мюсюлмани на ДПС. Защо не се бунтуват за високите цени на тока,  защо са безразлични към бедността, която вълнува всички останали българи. Тоест, има нещо друго, което прави турците и мюсюлманите пасивни и ги тревожи повече от глада. 

- Каква е тази тайнствена заплаха, която може да бъде по-силна от бедността?

- Отговорът отново се съдържа в подцененото писмо на Доган – българите и мюсюлманите той ги разглежда като „те” и „ние”. Поставя християните и мюсюлманите на два полюса.Така прави внушението, че етническият мир  е под заплаха, че някой е насочил пистолета към главата му за „публична екзекуция”, за да предизвика „шок и ужас”. Доган говори, че някои диригенти искат да превърнат Балканите в Бизкия Изток, с враждебно отношение към различните. Бъдете убедени, че това писмо на почетния лидер е стигнало вече до всяка  къща, както навремето във всеки дом сложиха неговия портрет като икона. Заветът към мюсюлманите е, че в тази криза ги грози друга опасност и бедността и гладът не са проблемът им. Това държи тези хора изолирани от революционните събития в страната. Доган се готви да употреби отново това население по време на кампанията, на изборите и в последващите събития, които се очакват.

- Вие познавате добре Доган, ще търси ли   реванш за унижението, което преживя с атентата?

- Кукловодите му не го познават така добре, особено когато е подвластен на агресивни емоции. В обръщението си използва религиозността като фактор, говори за Всевишния, а това издава агресията му и депресията, в която е изпаднал. Няма спор, че е приел действията на Октай Енимехмедов като опит за публична екзекуция и има основание да бъде агресивен. Той знае кои са поръчителите.

- И вас ви намесваха като евентуален поръчител, защо смятате,  че Октай е част от сценарий?

- Намесването на моето име около този инцидент е манипулативно и несериозно. Четете писмото на Доган и ще намерите отговор и на този въпрос. Той назовава поръчителите - тези, които не оставиха ДПС да бъде самостоятелна и независима партия през изминалите 23 години. Тоест, Движението е нямало самостоятелна политика, а тези, които са пречили за това, Сокола определя като „недобронамерени дресьори и диригенти в продуцирането на политическите реалности в България”. Той признава, че е бил част от това продуциране. Доган всъщност се обръща с думите си срещу тези дресьор, които са го употребили и се скрива зад мюсюлманската общност, внушавайки, че в България могат да се развият събития като в Близкия Изток. Директно предупреждава кукловодите си, че ако не го оставят на мира, с потенциала, който контролира, ще превърне Балканите в Близкия Изток, а потенциалът му е като на Хизбулла, тоест - политическа власт и военни структури. Сокола вече е произнесъл присъдата: „след атентата светът няма да бъде същия”. Тези послания, които идват от Боянските сараи могат да бъдат разчетени единствено като пряка опасност, особено при сегашната ситуация на парламентарно безвластие и хаос на улицата.

- До колко Доган е реален фактор за дестабилизация?

- От години предупреждавам, че е опасен и твърде реален фактор. Разполага с възможността чрез кметовете на общини и населени места, чрез бизнес структурите и обръчите, които поддържа, да блокира в рамките на 24 часа всяка точка на страната, която пожелае. За него не е проблем само за няколко часа да струпа 100 хил. души където пожелае. Тогава тези улични протести ще се окажат просто детска шега. Доган е в състояние да употреби хората и да предизвика опасни ексцесии.

- Представяте Доган като опасен, но  той говори и за „заедност”?

- Тази заедност я вижда единствено вътре в мюсюлманската общност – да бъдем единни, защото покушението не е срещу мен, а срещу вас, срещу каузата ДПС. Това е знакът, който дава на електората. А каузата ДПС е мюсюлманската общност. Моделът, който успя да наложи от години е, че Доган – ДПС – мюсюлманите са едно неразделно цяло. Това е заедността. В нея християните и другите етноси той ги разглежда единствено като следствие от неговия модел.

- Кресливият и популистки патриотизъм на „Атака” може ли да бъде алтернатива на ДПС?

- Хората не трябва да живеят в заблуда. Кукловодите на двата полюса ДПС -  „Атака” са едни и същи. Сега те нажежават обстановката. Как инак да си обясним активността на Сидеров по медиите и на улицата. Налива масло в огъня и помага да се реализира страшната стратегия на Доган. Страхувам се, че някой търси дестабилизация в ситуация на безвластие  и на политическа криза. Опитват се, чрез ексцесии да предизвика извънредна ситуация в страната и да се отложат изборите. Такъв сценарий ще е пагубен за европейска и натовска България.

- Твърдите, че „Атака” и ДПС са като скачени съдове, какъв е ефектът от този тип агресивен национализъм и патриотизъм?

- Ефектът е ясен  – до 2005 г. ДПС са реализирали най-много 24 мандата  в парламента. Този успех бе постигнат в знаковата 1991 г. , когато раните на възродителния процес и униженията от комунистическия режим бяха още много пресни. След появата на „Атака”, 2005 г. ДПС спечели 34 мандата, а 2009 г. – 37 мандата. Сега има реален шанс  ДПС при ниска избирателна активност да изкара 800 хил. гласа и да се окаже първа политическа сила. Това ще взриви държавата след изборите. Не разбраха ли българите, че всяка публична поява на Волен качва процентите на Доган. 

- Има ли политическа сила, която може да бъде реален фактор срещу опасните сценарии на ДПС?

- С най-големи шансове естествено продължава да бъде ГЕРБ. Ако иска да се превърне във фактор, Борисов трябва да разкрие действията на кукловодите на Доган и Волен Сидеров. „Дресьорите” употребиха улицата и гнева на стачкуващите. Това доведе до оставката на Борисов и разпускането на парламента. Така реално приключи първата фаза от дестабилизацията на страната. Във втората част  агресията ще бъде насочена към президента и служебния кабинет, и ще разбие тотално институциите и държавността. Генералът трябва правилно да разчете и посланията на улицата.

- Какво казва улицата на Бойко Борисов?

- Първо, да направи откровен прочит на досегашната си политика на управление. Да признае грешките, да изолират всички личности, които за своя сметка употребиха ГЕРБ и взривиха търпението на хората. Да спре да мисли, че той е единственият месия и да се огледа за отговорни съмишленици. И най-важното - да се разчете  опасната роля на Волен и Доган.