Павел Фелгенгауер: Русия подготвя сериозни диверсии на Запад – масови убийства и отравяния на политически лидери и известни хора

Учението "Восток 2018” има пропагандна цел - не ни атакувайте, иначе ние бързо ще стигнем до Берлин

Павел Фелгенгауер

Павел Фелгенгауер

Сергей Суровивин може да заеме поста началник на Генералния щаб – Путин го харесва, а той е напълно луд, убива за нищо хора

Отровителите на Скрипал не са разузнавачи, те са саботьори, а целта им е да убиват, без значение как, казва известният военен експерт 

За какво по-точно трябва да бъдат подготвени за Запад в близко бъдеще, с каква цел се проведе учението "Восток 2018" и защо Русия засега не е готова да влезе в конфликт с Израел, разкри Павел ФЕЛГЕНГАУЕР в интервю за Олга Флорова от ДЕЛФИ по време на "Рига Conference 2018".

- С каква цел, по ваше мнение, бяха упражненията "Восток 2018", проведени в средата на септември?

- Това дори не бяха учения. Това бяха маневри, военни игр и на английски. Това е фундаментална разлика, защото армията е разделена на две части. Възможността за мобилизиране и прехвърляне на значителни сили - стотици хиляди войници - от достатъчно далечно разстояние на бойното поле. Например, ако се планира мащабна война с Украйна, тя няма да е само за Донбас, а по целия фронт - от Брянск до Перекоп.
Маневрите бяха проведени, за да се разбере къде има недостатъци, къде липсва нещо, къде има пробойни. Това е пряка подготовка за водене на мащабна война: или на голяма регионална война, прерастваща в глобална война.

- Ръководителят на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов многократно заяви, че страната трябва да е готова за война за ресурси ...

- Цялата руска военна стратегия се основава на това. Герасимов говори за това за първи път на лекция в Москва на 14 февруари 2013 г., няколко седмици след като Путин одобри "Интегрирания план за война". Това е основният военен документ на страната. Малко хора знаят за него, защото това е таен документ. В подготовката на този документ взеха участие 46 министерства и отдели. Това е глобален план за защита на Русия, когато почти цялото човечество я атакува от всички страни.

- Ако някой се нуждае от руските ресурси, това не е ли по-скоро Китай. Грешка ли е да привлечете Китай за съвместни маневри?

- Далечният Изток беше избран за маневри, защото има значително по-малко ограничения за движението на големи маси войски. Тъй като основните земни епизоди бяха в Манджурия, близо до китайската граница, Китай можеше да получи погрешно впечатление, че се готвят да се бият с него. И като цяло, това впечатление не беше сто процента погрешно, тъй като такива упражнения в Далечния изток бяха извършени преди и Китай беше гледан там като противник. Така че за да няма Пекин грешни мисли, там е поканена китайска бригада да участва и Китай да се успокои. Вярно е, че те също така поканиха и западни наблюдатели, макар и да не бяха задължени, защото документът на Виена на ОССЕ (Виенски документ на ОССЕ за мерките за изграждане на доверие и сигурност от 2011 г.) не работи оттатък Урал. Но те поканиха всички, включително и като средство за възпиране: вижте, ние сме готови за война, не ни атакувайте. Иначе ние бързо ще стигнем до Берлин, че и по-далече...

- Това означава ли, че в Москва все още мислят, че ще бъдат атакувани?

- Не е до това какво мислят! Те похарчиха един трилион долара, за да се подготвят за тази война! Това е по обменния курс за 2008 г. (средният годишен процент на Централната банка на Руската федерация през 2008 г. е 24.87 рубли, през 2018 г., 61.64 рубли - DELFI).

- Вие написахте, че „Восток-2018“ е вид последно дело за Валерий Герасимов. Той вече е на 63 години, т.е. е време да се пенсионира. Какви са неговите перспективи и кой ще го замести?

- На теория той трябваше да подаде оставка след като навърши 60 години. До този момент всяка година службата му се удължава със специална заповед. Възможно е до 65 години по принцип. Герасимов може да остане в държавната служба, но началникът на Генералния щаб не може да бъде цивилен. Министърът на отбраната Сергей Шойгу, който също е на 63 години, може да напусне активната служба и да остане цивилен министър на отбраната.

- Говори се, че Путин обича Сергей Суровивин, главнокомандващ на руската аерокосмическа сила. Всъщност той е танкист и беше доста глупаво да го постави начело на ВКС.

- Суровикин е бил контузен в афганистанската война, когато беше млад. Той влиза в затвора не веднъж. Бил е осъден през 1991 г., защото бойците му убили трима младежи по време на преврата на прелез над Нови Арбат - Дмитрий Комар, Иля Кришевски и Владимир Удов. По-късно Суровикин бе освободен. Когато през 1995 г. учи във Военната академия „Фрузе“, го заловиха и осъдиха за незаконната търговия с оръжие. Но тази присъда по-късно бе отменена.

- И с какво се харесва на Путин?

- Той е напълно луд. Убива за нищо хора. Позволете ми да ви напомня, че по време на чеченската кампания Суровикин казва, че за всеки убит негов войник, ще убие десет чеченци.

-  Самият Герасимов призна, че "Изток-2018" са най-големите военни маневри след "Запад-1981". След това Съветският съюз инвестира много пари във военно-промишления комплекс и това накрая икономически съсипа страната. Няма ли заплаха този сценарий да се повтори?

- За това говори руският министър на финансите Антон Силуанов, за това говори също и Путин, че ние не трябва да повтаряме грешките от миналото и да изтощаваме страната, въвличайки се в надпревара във въоръжаването. Но, въпреки това се въвлякохме. И се получи, както тогава. 

- Изглежда, че както Путин, така и военните му са носталгични за 80-те години, когато СССР се държи много активно в Близкия изток? Те се опитват да спечелят тези войни, от които СССР така и не можа да излезе победител? 

- Някакъв вид носталгия е. Тези, които сега оглавяват военния отдел, Министерството на външните работи, самият Путин – това са все хора, които започнаха да служат тогава. Това са мои връстници или малко по-млади. Те завършват университети в средата на 70-те години, след което започват служба, служиха през 80-те години. Те са израснали тогава, когато имаше Афганистан, когато съветски военни бяха разгърнати в Сирия. СССР воюваше в Сирия, в Ливан и директно с Израел, но за това не се пишеше във вестниците. И там, между другото, трима от нашите генерали загинаха, до четиридесет офицери, имаше много ранени.

- Строяването на войските до хоризонта в задбайкалските степи по време на кулминацията на „Восток-2018”, демонстрирането на мултифилми с уж най-ново руско оръжие - защо се прави това? Да се зарадва върховния главнокомандващ, или за да се плаши Запада?

- И за едното, и за другото. Но все пак, преди всичко, за Путин. На него му казват, че го атакуват от всички страни. Мисля, че му докладват, че срещу него се предотвратява всяка седмица опит за покушение, че него непрекъснато искат да го убият. Ето защо и трябва да се демонстрира на Путин, че можем да пратим на майната им враговете.

- До какво може да доведе историята на сваления ИЛ-20 в Сирия и доставката на ракетни системи S-300?

- Трудно е да се каже. Досега дори изтичането на информация не е много ясно. В "Комерсант" пишат, че ще поставят четири дивизиона C-300, а в Известия - само два. Като цяло, C-300 е марка, нещо като бургер. Те могат да бъдат напълно различни конфигурации и на различни цени. Първоначално системите за противоракетна система S-300 (ЗРС) са разработени през 70-те години и са разгърнати през 80-те години. В Русия има много от това старо желязо. Сирийците вече имат нещо, купено през 90-те години от Беларус. Поради това все още не е ясно за какво точно става дума. Комплексите S-300 са създадени от Асоциацията за научно производство Almaz и от асоциацията за научно-изследователска продукция Antey (от 2002 г. насам това е единствен концерн "Алмаз-Антей"). Това са напълно различни комплекси с различни ракети и различни възможности. И едните и другите бяха разгърнати в Сирия, а някои са върнати оттам. И какво от това ще бъде върнато обратно в Сирия, засега не е ясно. 

- Може би Кремъл иска просто да заплашва, без да направи нищо, за да избегне конфликт с Израел?

- Не, ще направят. Засега обаче е известно, че след последния телефонен разговор с Путин, израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че би могло да стане и по-лошо и че Израел ще продължи да си сътрудничи с руснаците. Следователно, Русия може да разгърне S-300 в провинция Латакия, така че чужди самолети да не летят там. Останалата част от Сирия ще бъде отворена. Засега. руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че ако е необходимо, можем да се укрепим. Какво означава това? Първо, ще инсталираме една дивизия, а ако евреите започнат да стават нагли, тогава, какво, ще изпратим още? Но какво означава това - да изпратим повече? Сирийците нямат специалисти. Затова е необходимо да изпратим руски, както през 1982 г., когато нашите звена бяха разположени в Сирия. Това означава, че ако трябва да покрием цялата територия на Сирия, това са 8-10 дивизиона, което означава около 10 хил. руски военен персонал. А C-300 трябва да бъдат защитени. Така групировката ще трябва да се увеличи от два до три пъти. Мисля, че сега те ще направят минимума, защото общата стратегия на Кремъл и Путин е да поддържа добри отношения с Израел. Така че, вероятно, ще преживеем пряко тази криза. Важно е да има паника.

- След публикуването на съвместните разследвания, Bellingcat и The Insider, които дори успяха да идентифицират един от Скрипалите, заподозрян в опит за отравяне (Руслан Боширов - героят на Русия Анатоли Чепига), говори в социалните мрежи за крайната липса на професионализъм на руските специални служби. Съгласни ли сте с това мнение?

- Непрофесионализмът е в Доха (убийството на 13 февруари 2004 г. на бившия действащ президент на самопровъзгласилата се Република Ичкерия Зеликхан Яндарбиев ), когато са били заловени оперативни агенти на ГРУ, ако не и в Катар, а в ОАЕ. Това беше провал. А тези - Петров и Боширов - са изчезнали. Те не взеха предвид факта, че британците имат ясна система за видеонаблюдение и тези двама души биха били открити рано или късно. Аз бях сигурен в това от самото начало. Навсякъде има много камери, а британците изкопават куп информация от тях. От снимките можете да видите, че записът има много добра разделителна способност. Но може би не сме знаели за това, тъй като те не са разузнавачи, те са саботьори. Целта им е да убиват, без значение как. 

- Журналистите от Bellingcat предложиха, че тъй като Чепига е полковник, това предполага, че решението е взето на самия връх .... 

- Полковник в Русия и в САЩ са съвсем различни неща. Преди министърът на отбраната Анатолий Сердюков да започне реформата, каза, че в Русия има 100 000 полковници на активна военна служба. Така че в Русия да станеш полковник не е трудно. Квантов скок е от полковник до генерал. Полковниците са различни. Но Чепига е декориран убиец-саботьор. Той не командва бригада. Така че заповедта е била дадена на най-високо ниво, не защото е полковник, а защото е използвал "новичок", който не се съхранява безкрайно. Той трябваше да бъде синтезиран, което сама по себе си е законно, защото съгласно Конвенцията за химическите оръжия такова вещество може да бъде синтезирано в малки количества за изследване. Но за да се направи такова вещество, химиците трябва да получат специална санкция. Самата ГРУ не може да даде такава заповед. Това трябва да мине през началника на Генералния щаб, през министрите, след това до Кремъл, координиране там, а след това заповедта се спуска надолу. По същия начин като полония (използван през 2006 г. за убийството на Александър Литвиненко). Това е само по себе си използването на такова екзотично вещество, което е под пълен контрол, е координирано на най-високо политическо ниво. Това е истинска междуведомствена операция, която по дефиниция е координирана от Кремъл. Но да тровиш с отрова за плъхове като Ана Шапиро, тогава санкция на Кремъл не е необходима.

 - На Запад, в НАТО все повече говорят за агресивното поведение на Кремъл. Но заслужава ли си на Запад да се страхуват за сигурността си на своя територия, или историята на Скрипал е по-скоро изолиран случай?

- Западът трябва да разбере, че това е само началото. Ако наистина тръгнем към голяма война, тогава тези операции ще станат масови. Те ще започнат да отравят, да убиват западни лидери, просто политици, ръководители на партии, задължително управляващи, членове на парламента, военни, представители на художествената интелигенция, изобщо всички известни хора. Това е, което е планирано от дълго време, от десетилетия. За тази цел бяха създадени бригадите на ГРУ към Генералния щаб. Това са диверсанти. Когато в първата чеченска война ги изпратиха в битка, те бяха ужасени. Командирите на тези бригади ми се оплакаха: "Какво правят с нас ?! Хвърлиха ни да се бием с чеченците! Ние не сме бойци, нашият бизнес е в тила на врага - да вземаме заложници, да разпитваме, да убиваме пленници." Те извършват терористични актове - като във филмите за войната: експлозии на железопътни линии, отравяне на водопроводи. 
Главен критерий да започне тяхното използване е рязкото намаляване на дипломатическия персонал в посолствата. Това е възможно, тъй като Съединените щати ще намалят рязко руското дипломатическо присъствие през декември, което се дължи на делото Скрипал. Ако това се случи, това означава, че броят на разузнавателните служители, които работят в посолството под прикритие, ще се приберат у дома и мястото им ще бъде заето от "спящите" агенти. Точно когато няма дипломати и войната още не е започнала, идва "специален" период. Тогава "спящите" агенти започват да командват диверсантите, чиято задача е политическа дестабилизация. Няма значение кой да се убие. Важно е западното общество да се паникьоса, да загуби способността си да устои, когато руските танкове тръгнат напред.

Превод: Доц. Момчил Дойчев