Проф. Александър Джеров: Нинова и Радев действат срещу конституцията, но не са над закона

Политици забравиха, че са българи, обслужват чужди интереси

Проф. Александър Джеров

Проф. Александър Джеров

Провалът в политиката ни идва от агентите на Путин и от намесата на Кремъл в държавните  дела

Преходът не позволи да има автентични десни партии, защото социалистите се „постараха“ да внедрят свои агенти и да ги провалят, каза пред Faktor.bg известният юрист и бивш депутат от СДС 

Интервю на Васил Василев

- Проф. Джеров, как ще коментирате предложението за нов антикорупционен орган? Приемате ли идеята на президента - той да назначава ръководството?

- Конституцията е базата на устройството на функциониране на държавата. Тя не може да се променя, а законът на НС е „вторична“ функция. За съжаление, напоследък в България започнахме да си играем с конституцията, което не е редно. Тя трябва да бъде нещо стабилно. Която и да е институция, първо трябва да се научи да чете законите и да знае правата си. В случая с Румен Радев нямаме институционален спор, а непознаване на принципите на законодателството. Не може държавният глава да излезе извън функциите си и да иска да завоюва права над парламента. Един добре обучен юрист трябва да дава малко по-точни съвети на президента, а не да го кара да нарушава принципи, които не са толкова законосъобразни. Не може да даваш идеи, които са срещу правните принципи. По закон се казва, че президентът няма как да назначава началници на служби. Той не е свързан с отделните служби и не може да се замесва с тяхното функциониране. В момента иска да измести Народното събрание, но това не е другарски спор, в който може да се каже: „хайде, понеже си ми приятел, отстъпи от своите права“.  Румен Радев върви срещу конституцията, за което няма право. В два парламента съм бил председател на Законодателната комисия. Винаги съм знаел нещо много важно – конституцията и правните принципи са над мен. 

- Бившият конституционен съдия Георги Марков заяви, че трябва да се направят промени в конституцията и да се отнемат някои функции на прокуратурата и съда. Споделяте ли предложението му?

- Прав е колегата Георги Марков, но тези промени трябва да настъпят постепенно, като не се бяга от конституцията, тъй като промените в нея са сложно нещо. Недопустимо е заради един закон да правим подобни промени. В същото време, Румен Радев има съветници, но те не могат да са за него като слънца. Интересите на шефа се пречупват през правните норми и принципи. Дали си Радев или Нинова, не си над закона. Все още има останки от миналото, когато някои партийни органи смятаха, че са над закона, а правото нямаше никаква стойност. Партийният ръководител казваше своята воля. И днес има хора, които си мислят, че могат да си играят с правото. Няма значение, че си Нинова, Иванова или Петрова, не трябва, а и не може да си позволяваш подобно поведение. Правилата важат, както за първите, така и за "последните граждани" в държавата. 

- От БСП протестират, че ги обявиха за формация, която работи срещу ЕС и получава команди от Русия. До какво могат да доведат подобни "топли връзки" с Кремъл?

- Основният въпрос е една партия да има принципи, но аз бих разсъждавал върху основния въпрос – каква е историята ни с Русия? Трябва да си спомним за компартията, за работническата партия, както се е казвала през различните периоди. Говоря за хора, които нарушиха грубо човешки принципи. Като честен български гражданин, аз споменавам само фактите, без да се влияя от партийни принципи. Те са второстепенни. Парламентът днес трябва да „свири“ в една спокойна гама, а не трябва да има постоянни караници по принципни въпроси между народните представители. Събранието е българско и прави закони, които да са в полза за страната. Депутатите всеки ден да четат какво пише на сградата – „Съединението прави силата“. В същото време, има хора, които разводняват всичко в пленарната зала и не се съобразяват с основни правила. Те пречат на работата на колегите си. От там идва и провалът в политиката ни – от агентите на Владимир Путин, както и от намесата на Кремъл в държавните ни дела. Когато ти не си българин по същество и не мислиш за страната си, когато те командват и не си самостоятелен, не може да искаш да постигнеш успех. Вечно се споменава някакво чуждо име. До там ли стигнахме? България е над всичко! Страната е наш дом, за който трябва да мислим като българи, а не като чуждоземци. Не само Русия, а и други страни си защитават интересите, но не мога да се съглася, че има държави, които се месят в избори и в други наши неща. Става въпрос за хора, които са забравили, че са българи и че са длъжни да обслужват нашите интереси. Тогава нещата щяха да вървят много по-добре. В момента в парламента някои от депутатите са „чуждици“. Уважавам журналистите и народните представители, които говорят откровено и честно. Те чуват грешките на някои партии и народни представители. 

- Как ще коментирате скандала между Антон Тодоров и Виктор Николаев?

- Той е депутат, който може би малко по-остро се изказва, но в същото време трябва да има хора, които да застанат на парламентарната трибуна и да разкрият истини. Не може някои хора само да се крият зад фактите и да не ги изясняват. По телевизионни канали слушам новини, в които не присъства точно онова, което ми липсва. Дори и да е отрицателно, не може да се премълчава. Истината трябва да се изговори. Тодоров казва нещата в очите на хората, защото дефектите не бива да се премълчават.    

- Бяхте депутат от десницата през 90-е години. Къде останаха демократите и защо днес не са в парламента? 

- Ако помислим реално, много от истинските десни хора ги нямаше в парламента. Други, които нямат общо с демокрацията, се появиха и твърдяха, че са от десницата в миналото. В десните партии имаше смешение. То нямаше да доведе до нещо добро. Управлението до голяма степен беше поето от левицата. От там се получиха тези недоразумения, до които стигнахме. Много леви сили се появиха като десни. Затова, до голяма степен, левицата запази доминиращия си характер. У нас понятията „левица“ и „десница“ са сбъркани. В ОДС и СДС влизаха скришом много социалисти, които объркаха нещата и дадоха грешна насока на движението на държавата. Днес вече не знаеш кои хора са леви и десни. Иван Костов обърка икономиката по време на т. нар. преход. Той трябва да отговори - защо движеше по подобен начин нещата. Иван Костов много добре помни и знае защо и днес има отрицателно влияние върху политическия и икономическия ни живот.

- Защо Реформаторският блок не успява да убеди избирателите и да влезе в парламента, въпреки многобройните партии в коалицията?

- За да води човек политиката в държавата, трябва да има чисто съзнание за нейната посока. Няма как да говориш за промяна, когато нямаш изградена концепция. Реформаторският блок беше всичко друго за хората, но не и полезен за България. Ако партиите там имаха програма, нямаше да бъдат отхвърлени от избирателите. Нека те да кажат какви реформи търсеха и целяха. Освен това, Реформаторският блок имаше ли разбирания за реформаторство в икономиката и в правораздавателната система? Човек трябва да има знания и концепция на първо място. Кои бяха те? Когато една коалиция или партия има претенции, а няма концепцията, не може да управлява. Реформаторският блок до края на предишния парламент не беше наясно какво цели. Бих попитал тези партии – какво точно искаха да направят в съдебната система и с какво да я променят? Те не знаеха какво искат да направя, защото реформата не минава с промяната на 1-2 текста. Много сложно действие е да да промениш едната от трите власти, а всичко това беше подценено. Трябва да знаеш какво търсиш, с какви средства да го постигнеш, и тогава чак да готвиш съответната правна постановка. Темата е много дълга. И в чужбина се правят правни реформи, но чак след това се провеждат. Висшият адвокатски съвет би трябвало да участва в подобни промени, защото правораздаването изисква съчетанието на силите на съдии, прокурори и защитници. След като адвокатурата не е изказала никакво становище, не е участвала в нищо, не може да бъде питана, което е грешка. 

- В същото време прокуратурата продължава да е една от най-спорните институции. От Къде идват проблемите в държавното обвинение?

- Прокуратурата трябва да се събуди и да е действен орган, защото е много важна. Говорим все пак за другия защитник на правата на хората след адвокатите. В същото време, има едно много старо правило – че когато се обаждаш много – си лош, но адвокати и прокурори не трябва да го следват. В другите държави, които не бяха социалистически, прокуратурата в годините си запази правата като борец срещу престъпността. Докато при нас за 50 години, тя беше издигната в орган на Партията. Прокуратурата не може лесно да се реформира.