Румяна Коларова: Нинова напуска парламента, за да може да оправдае евентуална загуба на изборите през май

Лидерката на „столетницата“ прилага изтъркани номера, възкресява модела от 90-те години, когато двете големи партии се обиждаха на „фашисти” и „комунисти”

Румяна Коларова

Румяна Коларова

Отмяната на преференцията, при сегашното вътрешно партийно състояние на БСП, е бомба със закъснител

Надявам се Румен Радев да се разграничи от „столетницата“ и да не каже пак, че на Народното събрание му остава само една седмица, казва пред Faktor.bg политологът 

Интервю на Васил Василев

- Г-жо Коларова, защо депутатите на БСП начело с Корнелия Нинова си тръгват от парламента, какво цели лявата лидерка с този ход?

- От 1989 г. досега има един основен елемент в сблъсъка в по-големите партии – обвинението в антидемократичност. Нека да припомня, че СДС и БСП взаимно се обвиняваха, че едните са „фашисти”, а другите са „комунисти”. Това се случваше до момента, до който не се появи Симеон Сакскобургготски през 2001 г. Тогава всички констатираха, че НДСВ е не системна партия. Обвиненията срещу ГЕРБ, че не е демократична партия беше възкресяване на стила на политическия дебат от 90-те години. В този случай, след гласуването на Изборния кодекс, БСП окончателно останаха сами в парламента като аутсайдери. Левицата остана извън договарянето на определени решения в Народното събрание. Логичният ход на БСП беше да излезе от пленарната зала, защото е извън контекста на останалите депутати в парламента. Разбира се, че това е игра Ва Банк от страна на Нинова, т.е. – всичко, или нищо. Социалистите максимално радикализират своята позиция в желанието си и да привлекат внимание, и да кажат, ако загубят, че правилата са били нечестни. Тепърва това решение обаче ще генерира изключително голямо напрежение в редиците на БСП. 

- Ще се стигне ли до криза и до още по-голямо разделение в левицата след решението да се играе Ва Банк?

- Напрежение в левицата вече има още при самото обсъждане на решението за напускането на депутатите от парламента. То тепърва ще ескалира. От БСП са длъжни да реагират толкова остро на промяната при преференциите на изборите, защото при подредбата на листите за Европейския парламент е много тежък проблем за БСП, който можеше да бъде смекчен, ако имаше ефективна преференция. В момента Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на партията са поставени в изключително тежка ситуация, защото подредбата на листата ще бъде окончателна. Ясно е, че винаги ще има група от хора, които винаги ще бъдат недоволни от местата, които са определени. Това недоволство в „столетницата“ няма как да бъде смекчено и завоалирано с преференцията. Т.е., вече няма как да се каже на определен кандидат, че ако е на по-задно място, може да отиде в Европарламента, ако покаже, че е добър и че може да мобилизира повече гласоподаватели. С промяната в Изборния кодекс се обезсмисля подобна логика. Когато има вътрешно партийно напрежение, защото е налице недоволството спрямо Корнелия Нинова, се появява тази несигурност в левицата. В момента никой не знае кой ще води листата на БСП – Сергей Станишев, или някой друг. За мен ще е абсолютен провал за БСП, ако не сложи лидера на ПЕС за водач на евроизборите. Отмяната на преференцията, при сегашното вътрешно партийно състояние на БСП, е бомба със закъснител. Затова и Нинова нямаше как да реагира, освен с радикалната реакция да извади депутатите си от парламента, с което да се опита да „стегне“ и да мобилизира партията си. Идеята е социалистите да бъдат убедени, че всичко това с преференциалния вот го е направил „врагът“. Тя се опитва да ги убеди, че идеята на останалите депутати в парламента е била да ударят „столетницата“. Това решение на Корнелия Нинова ще дава възможност на много нива тя да оправдава евентуална загуба на изборите за ЕП през май. Едновременно с това, решението ѝ е опит за свръх мобилизация в трудната ситуация, в която се намира БСП. На въпроса ви, дали ще се стигне до криза в БСП, бих отговорила, че това е опит да се избегне такава.

- Ще бъдат ли приети еднакво добре от всички социалисти свръх мобилизацията и плановете, които е начертала Корнелия Нинова? 

- Тази свръх мобилизация на първо място ще бъде неприемлиева за всички депутати, които до май месец не влизат в парламента, ще загубят по три заплати. Някои от тях взимат по 5 000 лв., което означава, че Корнелия Нинова ги лишава от 15 000 лв., които не са никак малко пари. Във всичко това, което се случва с напускането на социалистите на пленарната зала виждам три аспекта. Първият е, че БСП остава сама в парламента, защото ДПС минава на другия бряг. Вторият е, че промените в преференциалния вот генерират неудобство вътре в партията, а третият е, че по този начин социалистите възкресяват стила на политическо противопоставяне от 90-те години. Всичко това обаче е деструктивно и се прибягва до един банален и изтъркан ход, който е добре познат на БСП. Не се прави нещо ново и интересно. Сергей Станишев коментира, че е правил подобни маневри през 2013 г., когато е имало предсрочни избори. Той задава въпроса, ако няма предсрочен парламентарен вот, какво ще прави БСП? 

- Този ход на левицата може ли да бъде свързан със случая „Гебрев“, в който се разбра, че двама от замесените в атентата срещу Скрипал са били в България? Опитват ли се „червените“ да отместят фокуса от Русия върху себе си и да размият международния скандал? 

- Според мен няма връзка. Всичко опира до това, че спешно БСП трябва да си подреди листите за Европейските избори това е основният проблем на социалистите. 

- Колкото и да отричат Румен Радев и Корнелия Нинова, продължаваме да слушаме еднакви опорни точки. Каква ще е ролята на президента, ще успее ли по някакъв начин да върне услугата на БСП, която го подкрепи за президент? 

- Ясно е, че Румен Радев ще наложи вето върху промените в Изборния кодекс, които вече силно критикува. Ще бъде интересно, дали президентът ще си позволи отново да каже, че парламентът е приключил, както от БСП твърдят. Дали държавният глава ще допусне да направи квалификации, каквито Корнелия Нинова си е позволила. Надявам се той отново да не се изкуши и да повтори Нинова, както се случи по повод на ситуацията с Венецуела. Припомням ви, че първо тя се изказа, след което Румен Радев веднага вече имаше позиция, която не се различаваше от тази на БСП. Всеки един парламент има легитимност, която ако не е по-висока, то тя поне е равна на тази на президента. Народното събрание е представителство на различните предпочитания на избирателите и това именно президентът не можа да разбере. Че всъщност, колкото и да не му харесват определени парламентарни групи, те са избрани от хората и са точно толкова важни, колкото и всички останали. От тази гледна точка Народното събрание дори има по-висша степен на легитимност и на демократичност от президентската институция. Вместо с уважение към депутатите, Радев се обърна към тях и им каза, че им остава още една седмица.

- Половин година БСП се хвали със своята „Визия за България“ и я рекламира навсякъде. Как ще я пропагандира сега, когато няма трибуна? 

- С напускането си на парламента БСП стартира предизборната си кампания 2 месеца преди официалното ѝ начало. Социалистите инвестират много с този ход, но ако не успеят да убедят електората си, това ще бъде голям провал. Предполагам, че депутатите ще се качат на няколко автобуса и ще започнат да обикалят България.