Татяна Буруджиева: На Нинова ѝ куца експертизата за Ф-16, с тезите си БСП отблъсква западните партньори

„Обединените патриоти“ отново ще се съберат след местните избори, но ще седнат на нова черга

Татяна Буруджиева

Татяна Буруджиева

Гласуване по пощата е доказано демократичен начин – добра алтернатива на машинното

Левицата ще се самоубие, ако не подкрепи Мая Манолова за кмет на София, казва пред Faktor.bg политологът 

Интервю на Васил Василев

- Г-жо Буруджиева, последните разправии в редиците на „Обединените патриоти“ ще успеят ли да разклатят стабилността на правителството? 

- Скандалите между партиите в коалицията „Обединени патриоти“ ще продължат и ще се задълбочават, може би до местните избори, защото става въпрос за формации, които са в близко електорално поле. Те взаимно се конкурират и се опитват да покажат на избирателите си, че са автентични и няма нужда от другите участници. В случая не става дума за партии на властта, а за формации, които съществуват на базата на критики и скандали, а не на базата на стабилизация и на правене на политики. „Обединените патриоти“ са във властта не защото имат общи проекти, каузи и се обичат, а за да може всяка една партия да изпълни обещания, с които се е ангажирала пред своя електорат. Това все повече ще задълбочава конфликтите, но не мога да си представя, че те биха си позволили да напуснат управлението. Дори да се изострят още повече взаимоотношенията им, не мисля, че биха бламирали като цяло правителството, а още по-малко да се стигне до разрив в мнозинството, което подкрепя ГЕРБ. 

- Преди година тримата лидери на патриотите излязоха сдобрени след среща с премиера, виждате ли подобен сюжет в края на парламентарния сезон?

- Идват местни избори и аз не бих могла да си представя да се стигне до подобна ситуация. Може би след вота ще се успокоят малко страстите. Тогава управляващите ще имат по-сериозни проблеми с цените на тока и с бюджета. Според това, какви са резултатите на всяка отделна партия в „Обединените патриоти“, ще започне ново простиране на чергата, както и преразглеждане на исканията на самите лидери спрямо своите резултати. Коалиционното поведение също ще се преформатира след местните избори. 

- Защо машинното гласуване се оказа толкова важно за депутатите, които намесиха и спазването на демократичните устои?

- Машинното гласуване беше въведено, за да се удовлетворят страстите на гражданския сектор, който настоява, че чрез него няма да се манипулират изборите. Истината е, че машинното гласуване беше нещо като заместител на електронното гласуване и за по-голямо включване на българите в чужбина. Машинното гласуване в този момент означава  единствено доста повече похарчени милиони, а резултатът няма да е особено различен. По-важното е да се фокусираме над гласуване по пощата. Това е доказано демократичен начин, който запазва възможността да се гарантира анонимността на вота, което чрез интернет не може да се случи. Неслучайно, в голяма част от демократичните страни в света е ограничено упражняването на вота чрез интернет. Освен това гласуването по пощата е по-изгодно за държавата. Мисля, че е по-полезно да се направи един подобен дебат, отколкото депутатите да си хабят времето около спора за машинното гласуване. 

- Ще изиграе ли отново лоша шега бойкотът на БСП, чийто депутати си намериха повод с машините отново да напускат пленарната зала? 

- Аз не разбирам това изключване от политическия процес, което се прави. Да протестираш и да не участваш в политиката са крайни средства. Няма в момента повод за подобна крайност. То би имало смисъл, ако самите български граждани покажат, че машините ще гарантират демократичността на гласуване по този начин. Истината е, че много често около изборите си говорим за контролиран вот, който не зависи от машините. В БСП имат нужда от по-сериозна експертиза. Освен това, има достатъчно много хора, които от дълги години се занимават с този феномен и те могат да помогнат на партията за това, какво трябва да се промени в изборния процес. Не мисля, че машините ще помогнат на БСП и ще разширят доверието сред избирателите. На евроизборите, а и преди това, си говорихме, че с агресия не се постига победа, но това явление продължава. 

- Привидно поне в „столетницата“ цари спокойствие. Успя ли Корнелия Нинова да тушира преди местния вот, скандалите на „Позитано“ 20? 

- За да приключат конфликтите в БСП, трябва да има сериозни разговори. Може и да са проведени, но аз нямам представа и наблюдавам какво се случва отстрани. Факт е, че БСП от пролетта насам е много по-мъдра от своето ръководство. Хората се занимават с местните избори и с кандидатурите, за да спечелят повече гласове. Затова и ситуацията изглежда така отстрани. 

- Как тълкувате заканата на Мая Манолова – че ако я ядосат, ще се кандидатира за столичен кмет? Има ли шанс да спечели без подкрепата на БСП? 

- Ако Мая Манолова се кандидатира за кмет на София, нейните възможности да спечели са доста големи, тъй като мажоритарните избори имат доста по-различен характер. Не виждам никаква логика, ако Мая Манолова се кандидатира, то тя да не бъде подкрепена от БСП. Тя ще е силна кандидатура за левите хора. Една нова агресивна война на БСП ще попречи на всеки, който тръгне към кметския стол. Ако Мая Манолов се кандидатира за градоначалник на София, но не бъде подкрепена от БСП, това ще е самоубийствен ход за левицата. 

- Трябваше ли преди да се избере нов главен прокурор да бъдат преразгледани правомощията и задълженията му?  

- Главният прокурор е единственият човек в България, който не подлежи на никакъв контрол, но има големи функции, каквито например няма омбудсманът Мая Манолова. Народното събрание може да натрупа само позитиви, ако се заеме с подобна задача – да контролира главния прокурор. 

- Около сделката за новите военни самолети Корнелия Нинова като че ли остана „разкрачена“ – поиска по-модерно въоръжение, но в същото време да не се дават повече от 2% от БВП. На какво се дължи нейната реакция?  

- Най-позитивното ми обяснение за подобни твърдения от гледна точка на г-жа Нинова е, че ѝ куца експертизата. Знаем, че се дават огромни пари в областта на пиара и законодателството, но може би е редно да се направи малко по-сериозна експертиза, когато трябва една партия и лидерът ѝ да взимат важни решения с толкова голяма финансова тежест. Не може политики да се правят с писане в мрежите.  Виждаме какъв огромен гаф беше направен, когато стана въпрос за финансирането на партиите. Сделката със самолетите Ф-16 е от огромен интерес и се следи всяка дума – не само от данъкоплатците, а и от нашите европейски партньори. От това зависи и до колко една партия с подобни тези може да е добър партньор, ако дойде на власт. Аз не знам, доколко това е отчетено от социалистите, но поведението на ръководството на БСП е безотговорно. Така не се прави политика! Видяхме да се рекламира един проект като „Визия за България“, който не е вързан с бюджета и в него се говори за много години напред…  Но когато става въпрос за подобна сделка и за конкретни пари, не е възможно да се постъпва по подобен начин.