Владимир Милов от София: Путин иска да колонизира България, а вашият пропутински елит му помага

Днешните руски олигарси забогатяват за сметка на държавата, но това може да им бъде отнето за 5 секунди

Владимир Милов

Владимир Милов

Единственият сценарии за Путин да запази авторитета си, е да отиде на честни избори с Навални 

Над 70% от руснаците вече казват, че не са съгласни „да плащат“ за авантюрата Крим, казва пред Faktor.bg известният опозиционер

Владимир Милов е руски опозиционен политик, публицист, икономист и енергиен експерт. Работил е като политически и икономически журналист, коментатор за Forbes Russia, анализатор в The New York Times, The Financial Times, The Washington Post, The Economist). 
Бил е зам.министър, напуска руското правителство през 2002 г. заради несъгласие с правителствената политика и е един от най-сериозните критици на Владимир Путин.
Председател е на опозиционната партия „Демократичен избор“. 
Съавтор, заедно с Борис Немцов, на критичен обществен доклад за наследството на Путин. 
В България Милов бе гост на аналитичния форум „Кръгла маса: Русия след Путин (Русия – 10 годишен хоризонт), организиран от Центъра за изследвания на Балканския и Черноморския регион и проекта Bulgaria Analytica.

Интервю на Анелия Димитрова

- Господин Милов, дошло ли е времето да говорим за Русия „след Путин“?

- Мнозина в Русия смятат, че Путин ще управлява вечно или поне до 2024 година. Аз не мисля така, както и не мисля, че всички приказки колко руснаците обичат Путин са истина. Има много силно желание за промяна. А него го възприемат като „портрета на стената“. Нали знаете как е в тоталитарните общества, монархиите – трябва да виси някакъв портрет. Трябва им някакъв институционализиран лидер, някой който ръководи всичко. Но него не го обичат.  (Крим –консенсус - цена)
Много пътувам из Русия, срещам се с много хора и виждам, че желанието за промяна е голямо и, че то ще се прояви на президентските избори. Това дава шанс на Русия да се върне в някакво по-нормално русло на развитие, да се помири с останалия свят и най-накрая да се заеме не с обогатяването на близкия кръг на Путин, а ще се развива в интерес на гражданите си. Аз съм оптимист и смятам, че няма да мине много време и ще го видим.

- Някои анализатори смятат, че Путин ще бъде отстранен от най-близкия си кръг-службите, олигарсите, защото вече неговото оставане във властта повече им вреди, отколкото да им носи ползи и печалби.

- Това е невъзможно. Между Путин и този властови, олигархически кръг вече има огромна пропаст. Той се превърна в суперголям играч, а тяхното влияние, напротив, много силно намаля. Те са един вид „политически мишка“, а за да свалиш такъв слон с неговите възможности за тотален контрол чрез спецслужбите.(Немцов, външно наблюдение, отмъщение за санкциите), с неговите финансови ресурси, с неговата пропагандна машина, с неговата публичност и подкрепа, а тях дори не ги познават - няма как да стане. Ако си представим, че те направят преврат и назначат някого вместо „Путин“ всички ще попитат: Кой е този? 
Освен това те всички ужасно се страхуват. ФСС ги подслушва непрекъснато, от сутрин до вечер. И ако някой от тях дори само каже: „Дай да свалим Путин“ – край, до 5 минути това ще се окаже на бюрото на Путин…
А и трябва да разбираме същността на днешните руски олигарси. Това не са хората от 90-те, които владееха частни банки и компании. Сега това са хора, които забогатяват за сметка на държавни поръчки, от държавни компании, държавни субсидии. Това може да им бъде отнето за 5 секунди. Днес те разполагат с договори за тръбопроводи, стадиони, нефтени находища, а утре този договор може просто да бъде скъсан и те остават без нищо. Без нищо. Тези днешни „олигарси“ не притежават някакви собствени, самодостатъчни активи. Ръководителите на държавните компании, които също биват наричани „олигарси“ - те могат да бъдат уволнени докато мигнат. 
Затова  са напълно зависими, не като Ходорковски, Березовски. Те се държаха по-агресивно, защото притежаваха собственост. Но дори те „погрешно“ смятаха, че притежават някаква собственост, по закон е така, но станахме свидетели как всичко им беше отнето.
Затова смятам, че не е възможен преврат от страна на елита, защото Путин контролира всичко. Смятам, че единственият реалистичен сценарий е движение „отдолу“, да се покаже, че хората в Русия, в регионите наистина искат промяна и властите ще са принудени да се съобразят с това.

- Имате ли „План Б“, ако изборите бъдат фалшифицирани? 


- Въпросът е в това, че през трите години след анексирането на Крим Путин ни убеждава, че цяла Русия стои като стена зад него.  И така се вкара в много опасна ситуация – на тези избори ще трябва да получи доказателство, че той е супермен, че цяла Русия го обожава и то без каквито и да било фалшификации. Ако той попречи на Навални да се яви на изборите, а допусне всички глупави чучела – Зюганов, Явлински, Жириновски, които на никого не са нужни, и ако фалшифицира изборите – това много силно ще отслаби идеята, че той е всемогъщ. Това ще бъде видяно и разбрано от всички и ще подкопае много силно авторитета му. Спомняте си какво се случи през 2011 година. Хората бяха възмутени от наглите фалшификации на изборите. Те видяха, че властта по този начин признава своята слабост и това ги въодушеви да излязат на улицата.
Ние не знаем как ще се развият събитията с бъдещите президентски избори, но единственият сценарии за Путин, при който той ще може да запази авторитета си, е да отиде на честни избори с Навални и да види какво ще стане.

- А ако това не се случи?

- Ако това не се случи всички, цяла Русия, целият свят ще разбере, че той се е уплашил, че е слаб. Това ще нанесе много силен удар върху властта, върху престижа и. Ще видим какво ще се случи след това, но ударът, който им нанесоха протестите през 2011 година беше толкова тежък, че им се наложи да окупират Крим, за да обърнат обществените настроения. Преди окупацията на Крим одобрението към Путин беше под 50%.

- Споменахте Крим, продължава ли в руското общество еуфорията от „Крим е наш“ или санкциите вече си казват думата?

- Има два аспекта във Вашия въпрос. Преди три години на руснаците им беше казано, че получават Крим обратно без никакви загуби и без те да плащат за това. Но, първо, руската икономика е в тежка стагнация, не само заради санкциите. Погледнете, правителството признава, че не можем да очакваме повишаване на пенсиите преди 2035 година, статистиката сочи, че 70% от руснаците работят само, за да могат да си купят храна. Има, например, драстично съкращаване в покупките на нещо толкова ежедневно, обикновено – обувките. Просто хората нямат пари.
От друга страна санкциите, в Русия липсват стоки, които нашата икономика не произвежда или произвежда лошо, или недостатъчно. Пропастта между много бедните и много богатите е чудовищна, това не го е имало преди никога в руското общество. И над 70% от руснаците вече казват, че не са съгласни „да плащат“ за Крим – и в преносния, но най-вече в прекия смисъл на думата.
Няма я тази еуфория и не трябва да вярвате на „социологическите рейтинги“-колко огромно продължава да е доверието към Путин, към властта му, към политиката му. Годините след анексирането на Крим показаха, че Кремъл за пръв път няма план, няма визия как ще продължава да ръководи икономиката, инфраструктурата на една държава със 150 милиона население.
Нещо повече – хората вече не са съгласни с договора, който Путин им предложи по време на първия си мандат: „Откажете се от правата си, а аз ще се грижа за икономиката и всичко останало“.

- Рано или късно, но днешната опозиция ще управлява Русия. Ще върнете ли Крим на Украйна? 

- Това е много труден въпрос, огромен проблем, пред който ще се изправим. Анексирането на Крим е напълно незаконен акт. 
Но в Крим живеят милион и половина души, които имат руски паспорти. Какво трябва да им кажем на тях? Заминавайте си…
Освен това, ако трябва да сме честни, те и преди много-много не долюбваха Киев и това е още един аспект на въпроса, който трябва да бъде решен. 
Според нас, решението трябва да бъде взето чрез преговори между Русия, Украйна, вероятно и международната общност и това ще бъде изключително трудно.

- Смятате ли, че съществува опасност от кремълска агресия – хибридна или не – за страните от постсъветското пространство и конкретно за България?

- Путин не възприема съседните страни като суверенни и самостоятелни. Казано съвсем директно – той иска да ги колонизира, включително и България. Да! 
По какъв начин? Всякак. Както постъпи с Украйна и Белорусия – със силови методи, нали видяхте ученията – той демонстрира по този начин, че ако нещо не му се угоди, той може  и със сила да ги завладее.  Направи го с Грузия. 
Или чрез енергетиката. 
Като подкупва политици.
Всякак.
Но целта му е проста – да направи така, че тези страни да бъдат зависими от него и грубо казано, да може да контролира елита, паричните потоци, най-големите финансови активи и компании. Затова тези ваши политици и медии, които са пропутински, му помагат в неговата цел да ви „колонизира“.