Юрий Швец: Путин няма да посмее да натисне ядрения бутон, не би се погребвал заедно с Русия, обича парите си

Руските олигарси са развратна банда – ръководи ги господарят на Кремъл

Юрий Швец

Юрий Швец

С лидер като сегашния президент, Русия е обречена на смърт, той изпълнява мисия да унищожи последната отломка от Ордата

Олигархът Малофеев има специални интереси в България и Източчна Европа, казва пред интернет-изданието „Гордон“ бившият агент на КГБ

Интервю на Алеся Бацман

Юрий Швец е бивш офицер от Първо главно управление на КГБ. Работил е в САЩ под прикритието на кореспондент на ТАСС, бил е шпионин на КГБ във вашингтонската резидентура. От близо 20 години живее в САЩ и работи в бизнес-разузнаването.


- Юрий Борисович, добра вечер!

- Добър вечер!

- Преди две години вие дадохте интервю за "Гордон", което имаше широк обществен резонанс, то бе  цитирано от всички медии в Украйна и Русия, не го подминаха и западните издания. На сайта "Гордон" интервюто беше прочетено от  около 10 милиона души. Мисля, че сега вече са повече. Вашите думи, тогава "Сериозно ли смятате, че Путин, който си прави лифтинг, ще започне ядрена война? От страх от него ботокс ще потече“,  станаха и заглавие на интервюто. Все още ли смятате, че Путин няма да посмее да натисне ядрения бутон?

- Да, все още мисля така. По принцип правя дългосрочни прогнози, ако забелезвате, а не за един месец или за два.

- Да. Но Путин, за съжаление, също се изживява като вечен?

- Той има специална мисия в този свят, ще поговорим за това по-късно. Той не е случайно в тази позицията. Той не би посмял да натисне бутона. Не би се погребвал заедно с Русия, не би потънал в бездната. Основанията за моята прогноза са много прости. Карл Маркс, създателят на теорията за социалистическата революция и защо пролетариатът един ден ще се вдигне на бунт, макар с риск за живота си, казва: "Пролетариатът няма какво да губи ...

- ... освен веригите ...

- „... но своите вериги ", в това е ключът – „няма какво да губят“. Човекът, който се оказа най-богатият в света, откраднал много повече, отколкото можете да си представите, който, както пишат руски журналисти, има 24 двореца, всеки един за един милиард, за когото работи цялата пропагандна машина на Русия, превръщайки едно хилаво човече в модел на Супермен. Как може на всичко това да сложи кръст и да избере самоубийството? Невъзможно. Той със зъби и нокти ще стиска този живот. Това, което единствено може да се случи е Америка и останалият демократимен свят да решат този въпрос…Във времето, когато живя Троцки, един от организаторите на революцията в Русия през 1917, той беше казал: „Ако ни принудят да слезем от политическата сцена, ние ще тръшнем така силно вратата, та целият свят ще затрепери“. 
Путин може да натисне бутона само тогава, когато знае, че след два часа идва краят и на него ще му е все едно. А със  себе си той иска да погребе и целия свят.  Затова Западът и особено САЩ трябва да спазват по отношение на Путинова Русия абсолютно гарантирана стратегия за сигурност. Не разчитайте на здравия разум на Вова Путин.

– Вие имате предвид безопасност за Путин?

– Не, за своята, за безопасността за Запада. Това е въпрос, който има решение.

- Споменахте, че той е най-богатият човек на света. Какво е това богатство? В кои държави се пази? Под каква форма е - дворци, пари, барове, предприятия?

- Алеся, вие живете в Киев. Украйна е съседна на  Русия. При вас колко може някой да скрие от далавера - 50%, 30%?

- При всяка нова власт процентът варира.

- Добре. Да кажем – колко е минимумът. Един от бившите ви лидери, олигарх, веднъж ми каза: "Винаги съм работил 50/50.", имайки предвид парите от своя бизнес, които той е спечелил и скрил.

- Кой е този човек?

- Да не го назоваваме, на него и без това му е тежко.

- За Янукович (президентът на Украйна през 2010-2014 Виктор Янукович) ли говорите?

- Не, не. Става дума за по-отдавна. Този човек плати висока цена - девет години зад решетките.

- Лазаренко (министър-председател на Украйна през 1996-1997 г., Павел Лазаренко), познах ли?

- Е, да. Той се смяташе за благороден човек. Та  минимумът е 50/50, за какво повече да говорим?

- По законите на Бог можеше да бъде и по-лошо.

- Вземете всички руски олигарси и приберете от тях  50% от богатството. Така ще можете спокойно да преброите парите на Вова Путин.

- Но колко е това? Ще бъда честна - трудно е да си го представя.

- И аз не съм ги смятал, защото е безполезно. Но ако приберете половината от техните пари, ще получите парите, които е натрупал Путин. Прибавете и компанията „Gunvor“, която в продължение на много години управлява 25% от руския петрол. Всеки руски олигарх съществува само защото Путин му позволява да бъде олигарх. Той е неговият покровител. В тях са скрити луди пари, а част от тях са откраднати отдавна. Сега да скриеш пари е невъзможно, особоне след историята с виолончелиста (лицето Сергей Ролудин, забъркано в аферата с Панамските архиви, близък приятеля на Владимир Путин). Тогава излязоха с термина "пул" или "басейн", в който потънали ... Какъв пул ? Какъв басейн?

- Това е цял океан!

- Това е развратна банда! Кой е лидерът й? Путин, той я ръководи! Тези хора, от породата на виоленчелиста, често дори не знаят, че имат милиарди, скрити там. Те просто вземат паспортите и трупат парите. Според последните изчисления на Националното бюро за икономически изследвания на Съединените щати,  в което аз дълбоко вярвам (там има много качествени експерти, уважавани и честни хора), през тези 17 години, през които Путин царува в Русия се изсипа златен дъжд. 1,5 трилиона долара, от които 1 трилион щатски долара са откраднати и се намират извън Русия. Ето за тези пари става дума.

- Как може това да се контролира? Не мога да си представя.

- Цялото си време той е посветил на това. Той няма време да управлява държавата. Той дори не контролира тези пари. Знам това от собствения си опит. Мога да ви кажа кога Съветският съюз приключи за мен.

- Кога?

- През 1989 година. Тогава все още трябваше да разузнаваме. Нашите агенти проникнаха в Белия дом.

- Служили са на Родината?

- Да. И изведнъж - взрив! – излизат инструкции на ръководителя на КГБ Владимир Кручов: задача номер едно - да създаваме бизнес. Да се откриват компании в чужбина, в които да бъде събрано „златото на партията“. И всичко приключва! От следващия ден понятията "разузнаване", "контраразузнаване", "национална сигурност" напълно изчезнаха. Просто ги забравиха. Пристигаш на работа – обаждаш се. А началникът: Как е нашата компания с корейците?

- Приоритетите се промениха ...

- Тогава все още нямаше милиони. Сега всички тези хора са мултимилионери. Някои са милиардери. Това отнема цялото им време. Те не вярват на никого, че може някой друг да управлява милиардите им. Така си плува Русия, като изоставен кораб, без стопанин. А те си броят пачките с пари.

- Плува ли плува, но не потъва…

- Един от моите познати, известен в тесни кръгове, много силен и мъдър вербовчик, който на стари години се разочарова от всичко, за което си е помислил и мечатл, казваже още през 1982 година за Съветския съюз : " Като един кораб  обрасва и се превръща на черупка,  а след това - бълбук-бълкук! И е на дъното! Неочаквано." Той каза това девет години преди да се появи бълбукането.

- Вярно ли е, че Путин предприема безпрецедентни мерки, за да се защити? Страхува ли се много, да не бъде убит?

- Бих казал, че е човек с параноичен ум и характер. Но бих искал да го успокоя. Страховете му са напразни. Той е много необходим човек, който е на правилното място. Той изпълнява много важна историческа мисия. Аз лично не вярвам, но мнозина са убедени, че има някои тъмни сили в света. В Русия се смята, че тези сили (някой ги нарича "Билдербергския клуб") искат да унищожат страната.

- Казват, че това са Пиндоси, а също така ги наричат днес Жидобандеровци.

- Не, за пиндоси не можем да говорим. На тях дори не им беше нужно рухването на Съветския съюз. Когато се случи това, те направо изпаднаха в ужас. Защото те са разумни, здравомислещи хора.

- Вярно е. Буш (41-ият президент на САЩ Джордж Буш - старши) дойде тук, да агитира в Радата ...

- ... Да, той призова Украйна да остане в СССР и така нататък, за какво мога да говоря ...

- Да не се отделя от СССР.

- И така, като стана дума за Билденбергския клуб, там са Ротшилд, Мелони, това са хората, които искат да унищожат Русия ... Ако такъв център съществува, Путин е най-ценният им агент. Той изпълнява мисия да унищожи последната отломка от Ордата. Русия може лесно да бъде задушена, нали? Достатъчно е да влязат в ход само няколко икономически мерки – и  страната ще изчезне след някоя и друга година. Но отново ще повторя – когато става дума за неразпространение на ядрени оръжия, за всички тези (ядрени) централи ... Това трябва да се прави бавно, постепенно, за да не предизвика някакво напрежение или бунт. И Вава се справя блестящо с това. Примката около страната се затяга, особено икономически. Той отклонява обаче вниманието на хората от скандалните проблеми чрез своите медии. Обсъждат Ксюша (журналистката Ксения Собчак, която обяви, че ще се кандидатира за президент), "Матилда", "Къща-2". Всичко друго, освен икономика.

- Украйна се обсъжда всяка вечер.

- Да, "как са там украинчетата“. И всичко това. А  лодката вече така е обрасла, че е заприличала на  черупка.

- В интервю, което правих с Евгений Maрчук, той  заяви: "Когато видях решението за въвеждането на нови американски санкции срещу Русия, косата ми настръхна. Слушай, това е остър завой в глобалната световна политика". Доколкото разбирам, в Кремъл са изнервени в очакване на 2 февруари. До този ден американското финансово разузнаване трябва да направи публична информация за активите на антуража на Путин, които са на Запад. Какви последствия може да има? Кой може да пострада?

- Спомнете си картината на Репин "В очакване“. Приблизително такава е сега ситуацията. Вова отдавна искаше да бъде забелязан. Към това се стремеше, правеше изявления, и такива – и онакива. Нагаждаше се и там, и тук.  И най-накрая го забелязаха. Но мисля, че това няма да му се хареса. Беше взето решение и да -  сериозно решение. Съветският съюз се срина. (Представям си какво би станало, ако Америка се беше сринала,  в Москва щяха да организират паради всяка събота и неделя.) Президентът Буш каза: всичко свърши,  войната приключи, сега вече ще си сътрудничим, забравете. На следващия ден американците забравиха за СССР.

- И колко помогнаха по-късно.

- Да. Разузнаването, контраразузнаването, всички хора, които се занимаваха със Съветския съюз, напуснаха. Те станаха ненужни. Имах една позната, която беше свързана със Съветския съюз. Започна курсове за преквалификация за „нърс“, нещо като  медицинска сестра. Между другото много добри пари получаваше. Но не беше експерт. Тази тема никой вече не занимаваше, никой не се интересуваше от Русия в продължение на 20 години.

- И сега?

- Сега тя е сериозно ангажирана. Техническите възможности, които имат, са великолепни. Сега те бързо и активно търсят къде са тези пари. В Съединените щати  накрая разбраха, че всички тези олигарси работят под покровителство.

- ... на един човек ...

- ... да, те се явяват като негов front, както казват американците. Не знам как се казва тук на такъв човек. Подставено лице, нали? Всичко това сега се изчислява. И вече ще стигнат до края.

- И какво следва след това? Ще излязат официално и ще назовават имената на някои олигарси, хората, които заемат държавни постове, ще разказват какво притежават? Може ли американците да експроприират всички тези пари?

- Мисля, че има един анонимен собственик в Лондон, на когото е записан разхошен имот, лукс, на стойност $ 156 милиарда. Само в Лондон! В Съединените американски щати – отново по непълна информация – има около 99 000 луксозни недвижими имоти, които също са записани на анонимни лица. Както се казва, за всичко това са си затваряли очите. Забравиха за Русия. Тя не се притесняваха, затова направиха всичко това. Сега вече има закони, които ни позволяват да попитаме: момчета, но откъде сте получили всички тези пари? На нас ни се струва, че нещо прикривате. Сигурни ли сте, че тези пари нямат криминален произход? Когато започнете да задавате тези въпроси, се случва това, което стана с Павел Иванович Лазаренко.

- Във Великобритания дори е приет закон - ако не сте в състояние да докажете откъде са доходите ви, вашите активи могат да бъдат прехвърлени на държавата.

- В Съветския съюз беше така. Купувате си "Жигула" - докажете с какви пари ... И сега този закон е в сила, затова ще ти ги вземат ...

- От кого ще започнат?

- Лично аз бих започнал с Малофеев ( руският бизнесмен Константин Малофеев е под санкциите на ЕС във връзка с подкрепата му на сепаратистите в източната част на Украйна). Чували ли сте това име?

- Той е известен!

- Страхотен играч на международната сцена.

- В Донбас за него знаят много...

- Не само в Донбас. Той осъществява голяма геополитическа мисия в Източна Европа. Той е оставил следи в България, казват, че следи има и в Сърбия. Но той е само един от тях, има още много. Те са от близкото обкръжение на Вова - всички те се появиха от нищото и изведнъж станаха милиардери. Можете също да поговорите с тях лично.

- Ами най-накрая Америка предприе, според мен, най-ефективните стъпки, които трябваше да се направят още от самото начало. Разговорът за пари -  това е, което ги засяга, нали?

- Точно така. За това говорех, когато излезе филма за "златния дъжд" ...

- Компрометиращ Тръмп ( президент на САЩ Доналд Тръмп)?

- Да. Тогава казах: Тръмп, филм, "златен дъжд" - забравете. Парите са важни! Пътят на парите! Следите остават, и са много болезнени.

- Какво може да постигне Америка с действията си?

- Първо, Вова трябва да бъде изолиран. Напълно. Или поне да покажат, че в никакъв случай това не е  невъзможно ... Те по някакъв начин се бяха разпасали при администрацията на Обама ( американски президент през 2009-2017 г., Барак Обама). Трябва да ги поставят на място. Вова трябва да бъде изолиран от неговото обкръжение.

- Да настроят обкръжението му срещу него ли?

- Разбира се. Дори не просто да го настоят ... Ако трябва съвсем простичко да им обясним -  той вече  не може да изпълнява мисията си по легализирането на парите си чрез вас. Надявахте се, че с негова помощ ще получите красив, богат живот ли? Това просто няма как да се случи. А в Русия, от незапомнени времена, вероятно, даже още от времето на  Петър I, имаше тенденция: законът е на страната на бюрокрацията. И всеки владетел, който влезе в конфликт с нея, рано или късно губи. Петър I, може би, е изключение от това правило. Ами да вземем Сталин – той ги държеше приближените си под контрол чрез  страха да не бъдат разстреляни, но в края на краищата те се справиха с този въпрос. Вижте и примера с Никита Хрушчов ( първия секретар на ЦК КПСС през 1953-1964 години, Никита Хрушчов). Аз бях заблуден – бум и го ликвидираха. Брежнев (лидер на съветската държава през 1964-1982 г.)? Беше време на апотеоз, на процъфтяваща бюрокрация. А сега, при управлението на Путин, дойде онова, за което мечтаеше КГБ, когато през 1989 г. започнаха да създават тези компанийки. Нека да ги създадем, пък ще открием хора, които ще работят в тях и ще печелят пари,  50% от които ще прибираме като отстъпки. Но тогава, в средата на 90-те години, имаше разочарование. Тези богати мъже, които КГБ създаде, изведнъж си представиха, че са гении ...

- ... забравиха, че са им дадени за известно време чужди пари ...

- На Рокфелер. Те започнаха да казват (на офицерите от КГБ): Но кой си ти? На генерала от армията Бобков ( заместник-председател на КГБ на СССР през 1985-1991 г. Филип Бобков) платиха 10 000 щатски долара за работата му като консултант. Това беше позорно. И последва реванш. Отмъщението беше Вова. Като някакъв термидор. Но дойде време махалото отново да се залюлее.

- Всичко се случва точно в навечерието на президентските избори в Русия. Тази история може да повлияе на техния резултат?

- Не. Започнахме да обсъждаме събитията в близък план. Но аз разглеждам този въпрос по-широко. Русия е обречена. С лидер като Путин страната е обречена на смърт. Знам със сигурност. Аз наблюдавах отвътре  и това, което се случваше със Съветския съюз. Икономиката се сриваше, вървеше към дъното. Каква икономика създаде Путин? Това е система, която му позволява да контролира всички големи финансови потоци и да бетонира властта си. Това е основната задача на неговата икономическа система. Но тази система не позволява на икономиката да се развива. Тя я задушава, нали? Следователно, въпросът е, че ако той остане, икономиката умира. За да може тя да се развива, той трябва да бъде отстранен. Но той иска да остане до края. И това докъде ще докара страната...

- До пропастта?

- Да.

- Има ли хора, от които се страхува Путин?

-  Не мисля. Системата, в която той е работил по онова време, в Ленинград, той е пренесъл в държавата, а тя позволява на такива хора да изплуват... които могат сами да плуват до най-отдалечените подстъпи. И в мътни води….

- Съветската система!

- Какъв е най-лесният начин да направите кариера? Прикрепете се към боса, погребете миналото, целунете го някъде. Както ни казваше шефът: "Не можете дори да се подмажете на шефа както трябва." За него това беше границата на падението.
Говори се, че Игор Иванович Сечин( ръководителят на компанията "Роснефт ") е ужасен човек. Забелязали ли сте някога как той гледа на Путин?

- Любовно - с влюбен поглед…

- Спомням си Маяковски: "В очите на един добър чичко – не спира да се кланя ..." Той изглежда като пудел. И те всички са такива. Във всеки случай те преиграват. Не знам вкъщи, през нощта, когато сложи глава на възглавницата,  а жена му заспива до него, какво си спомня от този ден.

- Унижение?

- Да, това е кошмар. Но за парите, да. Това означава, че трябва да избираш - или самоуважение, или това: "Да, аз съм коза, но имам нещо в швейцарската банка"… 

- Между другото, понеже стана дума за пуделите. Станислав Белковски ( руски политолог) ми е споделял, че Путин не е обичал никого в живота си, освен кучето си Кони. Мислите ли, че е обичал някого? Способен ли е на това чувство?

- Мисля, че не. Имахме такава специалност, наречена "Оперативна психология". Много важна специалност за набирането на агенти в САЩ. Ситуацията е такава: ако имаш намерение да вербуваш някого за агент, може  да имаш три нормални срещи с него, но след това те стават вече конспиративни. Ами, дълго е за обяснение, но да обясня  накратко – в рамките на тези три срещи трябва да разбереш дали този човек става за агент и може ли той да бъде вербуван. 

- Период на бонбоните и букетите

- Ако решите, че трябва да го вербувате, но се издъните, тогава няколко души ще ви атакуват отзад и ... Имахме такъв случай през 70-те години. Веднъж един човек направи грешка. Веднага се появиха няколко, прибраха го и го откараха на гробището (това се случи в Ню Йорк), а там го оставиха до прясно изкопан гроб. Това не са бандити, а ФБР.

- Като в холивудските филми.

- Да, да, да. Оставят го до прясно изкопан гроб и му казват: "Е, казвай!" Той мълчи. После той разказва: "Чувам - стъпки,  отиват си, след това – отивам в затвора.“ Този човек все пак  оцелява. Това е мимолетна емоция, но би могло да бъде и много по-страшно, ако няма дипломатическа защита. 15, 20, 25 години - и край. Затова много внимателно изучавахме тази специалност. Трябва да бъдеш физиономист, да разбираш психологията на човека. Имаше един италианец - Чезаре Ломбросо, който по описанието на лицето можеше да определи какъв е човекът. От гледна точка на оперативната психология, сега ще ви запозная за какво точно става дума…

- ... моля ви, не ме вербувайте!

- Не, не, аз ще ви науча как вие да вербувате някого. Има снимка, която циркулира в интернет. Четири момчета, на 12 години, наредени един след друг. Първото момче е Ротенберг ( руски бизнесмен Аркадий Ротенберг, приятел от детинство на Владимир Путин). Открит човек, ясно е, че в тази компания той е водач, лидер. Зад него са други две момчета. Последен на снимката е младеж, който стои като клюмнало цвете.  Унижен и тъжен. На лицето му е изписано толкова много обида от целия околен свят, него природата го е създала  да бъде такъв. Това е Вова Путин. Обърнете внимание: същият израз на лицето му се вижда на всички снимки. Когато той работеше още със Собчак ( кметът на Санкт Петербург Анатолий Собчак, 1991-1996) носеше чанти. Той имаше същия израз, когато вече беше шеф на ФСБ. Но той стана шеф на ФСБ, за да издигне авторитета на специалните услуги. На този пост го сложи Елцин ( президент на Русия през 1991-1999 г.). Нужен им беше човек от страната, от провинцията, който да изчисти всички професионалисти от ФСБ, които бяха в Москва. Той отстрани всички, които залавяха  американските и британски шпиони. Всички - на куп! И такъв си остана, докато не стана президент. След това започна да отмъщава на целия свят. Разбира се, че той не обича никого. Той обича само себе си. При пълната дисхармония на своята собствена пропаганда, той наистина реши, че е мачо. Че той няма  някакви увиснали цицки, а мощни гръдни мускули.  Той е напълно неадекватен.

putin_uchenik.jpg

снимка: uznayvse.ru

- Вие споменахте, че по време на студенските години са го наричали „Фаса“, това е бил  плякорът му…

- ... да, но не през студентските години, а в КГБ. Хората, които добре са го познавали, са му дали това прозвище. Там е имало хора физиономисти, които добре са познавали оперативната психология ...

- ... и че той като разузнавач е бил пълен неудачник...

- Да, той изобщо не е работил в разузнаването! Не са го взели там, поради пълна непригодност, липса на професионализъм.

- Как тогава човек с такива способности може да заеме такова място под слънцето?

- Да, той не може! Други го направиха. Имаме система, която изтласква на върха някои хора?

- Да имаш късмет?

- На него му провървя ...

- ... но на цялата страна - не ...

- ... а за онези, които го поставиха, това беше грешка. Хора, които не са учили оперативната психология, решиха, че той е един смотаняк какъвто винаги ще си остане ... Как беше назначен Хрушчов? По същия начин си мислеха и за него: В края на краищата, той е един глупак, когото ще водим за носа ...

- ... едно безобидно момче...

"... да. И Брежнев също, добродушно хлапе  ...

- ... душата на компанията ...

-  избран временно - за две или четири години, а остана цели 17 години ...

- ... стагнация ...

- Така и до там. И какво се случи с Русия в края на краищата? Същността на позицията се определя не от човека, а от стола, от поста. Както каза Березовски, след като помогна на Путин да бъде избран: "Следващия път дайте ми стол и национален телевизионен канал и от този стол ще направя следващият президент на Русия."

В понеделник четете Втора част
Превод: Faktor.bg