​De Profundis: Предсрочни избори или за политическото приложение на когнитивната магия в България

Москва не вярва на сълзи, а още по-малко вярва на демократични глезотии

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Ще има ли предсрочни избори или няма да има предсрочни избори – това е въпросът!

Разбира се, че не е това въпросът, който вълнува българското общество в момента. На някои политици обаче, най-вече от тъй наречената левица, много им се иска да бъде, така че напоследък повтарят думите „предсрочни избори” като мантра небесна. Иначе казано, опитват се да предизвикат въпросните избори – а и да ги спечелят - с помощта на когнитивна магия.

Ако не знаете – това е магия, според която желаното непременно става действително, стига само да се правите достатъчно убедително, че то вече е станало. Казано на език, който прилича на научен достатъчно, та да му повярват слабоумните – „когнитивните процеси направляват взаимодействието на поведението със средата”.

А преведено от въпросния език пък означава просто, че ако добре се правите на кокошка, скоро задължително ще започнете да снасяте яйца. Или ако в главата ви веят ветрове, ще пожънете бури.

Не знам. Аз не съм толкова сигурен, че номерът работи. Или поне – че работи за добро. Простете скептицизма ми, но все пак единственото реално постижение на когнитивната магия, на което съм бил свидетел, е следното - ако се правите на идиот, то непременно се превръщате в идиот. Виждал съм доста такива примери.

Трудно ми е да кажа кой точно повлече крак с мантрата за предсрочните избори. Все ми се чини, че 

беше умникът Гоце

Той говори за тях още от 2014 година, но всички знаят, че по онова време използваше темата по най-просташкия политически начин – за да извива ръцете на коалиционните си партньори и да получи, каквито отстъпки иска за себе си и своята партия. Откак излезе от властта обаче, той стана още по-агресивен и вече е напращял дотолкова, че настоява и дата за въпросните предсрочни избори да му се определи.

„Смятам, че един по-ясен хоризонт за работата на парламента, респективно на правителството, би могъл не просто да успокои напрежението, но и да създаде по-добра възможност за работата на самото правителство, така че то да изпълни онези ангажименти, които е поело" – витиевато се плъзна през думите онзи ден агентът-президент в Русе.
Неясен остава обаче въпросът кой е калесал точно Гоцето да плаче на чужд гроб. Така, де, те ако българските граждани преценят, че правителството им не работи както трябва, сами ще си го свалят. Няма нужда разни бивши ченгета и господари на парите от руските енергийни шлемове да им го свалят, защото се знае после какво ще им нахлупят върху главите, това вече сме го живели.

Но работата далеч не свърши само с Гоцето.

Още с избора си за председател на БСП, Корнелия Нинова запя същата песен: „Бойко Борисов загробва държавата и затова трябват незабавни предсрочни избори, които да доведат до промяна”. Мамина сладка – още не се родило змийчето и вече съска! Сякаш са си плюли в устата двамата с Първанов – макар Нинова пред своите съпартийци засега категорично да отрича възможността някой дори да си мисли за някакви неприлични общи действия с АБВ.

След като бе избрана за член на ръководството на БСП, червената влъхва Илиана Йотова пък отиде още по-далеч и надолу от своя председател. Тя нагази дълбоко в полето на психологията, като надникна в самата душа на премиера Бойко Борисов и сподели с целия български народ какво е видяла там: „Дълбоко в душата си Борисов иска предсрочни избори” – категорична бе Йотова.

Силен политически аргумент, безспорно! Няма какво повече да се добави. Освен може би наблюдението, че за да се докопа до такъв аргумент, човек обикновено се навежда прекалено силно напред и така му лъсва всичко неприлично отзад. А в политиката, както и в живота, това не е много препоръчително.

В кампанията за провеждане на предсрочни избори не закъсня да се включи и 

третият естествен заподозрян – ДПС

На възпоменателен митинг край Дулово новоизлюпеният председател на ДПС Мустафа Карайдъ се напъна и той да говори в хор с политическите си батковци и каки. И да се изразява като политическия си кукловод Доган, който пък очевидно му е редактирал текстчето.

Карайдъ например отбеляза, че „централната власт е в криза” – а в България никой, освен Доган, не казва „централната власт”. Той също се опита да придаде на цялата работа с предсрочните избори и силен правозащитен нюанс, като заяви: „Чрез езика на омразата властта се опитва да прикрива своята некомпетентност и своята немощ”.

Гаче ли всички онези мафиотски, ченгеджийски и комуноидни правителства, плод на задкулисни коалиции, в които участваше самото ДПС през годините, прикриваха своята некомпетентност и немощ чрез езика на любовта…..

Така или иначе, резонен е въпросът защо тези три формации, поотделно и заедно, толкова настояват за предсрочни избори.

Дори най-бегъл поглед върху ситуацията, а и върху резултатите от социологическите проучвания показват, че нито коя да е от тях сама, нито дори всички заедно, имат шанс да спечелят такива избори и да управляват.

С други думи, намирам, че съвсем прав е премиерът Борисов, който онзи ден в Поморие каза: "Гледайте по-ведро, това е дрънкане на оръжие. Не са готови. Изобщо не са готови. Тяхната паника е, да не изпадна аз в паника. Това е паниката им. При едни избори не се знае, какво ще се случи с много от партиите.”

О-о-о, знае се. Тъй като с просто око се вижда, че - колкото и аз лично да намирам сегашното управление за изначално сбъркано - все пак в България в момента не е налице абсолютно никаква реална алтернатива. Затова се знае прекрасно, че при едни нови избори ще се повтори горе-долу сегашната парламентарна конфигурация с леки нюанси. Което реално никого не устройва.

То не устройва партиите във властта, особено ГЕРБ, защото работата наистина ще излезе – оти ручахме жабетата. Не устройва и опозиционните леви партии, защото те ще си останат опозиционни. Освен ако не направят някакво силно обединение в нова тройна или четворна коалиция с някакви никому неизвестни засега допълнителни сили. За подобно нещо обаче няма време, ако предсрочните избори ще се правят веднага, тоест, заедно с президентските. А нямат и капацитет левите да го направят.

По този повод някои наблюдатели казват, че целта на левицата всъщност не е да вземе цялата власт, а нещо като половината, тоест, да се стигне точно до безизходица и – най-после – в България да се направи тъй наречената „голяма коалиция” на левицата с десницата по германски модел.

Да, бе, да! Само дето, първо, не сме германци. И второ – АБВ вече опита да играе тази игра, но Гоце ясно видя, че от нея полза няма, освен ако не си ти самият начело на подобна коалиция.

То затова и Корнелия Нинова тези дни пуска заклинания, че управление БСП-ГЕРБ е абсолютно невъзможно…..освен, ако БСП не е първа политическа сила в страната. Е, според законите на квантовата физика и това може да стане, но в някоя друга Вселена и ако се изчака достатъчно дълго време…..

До съвсем скоро аз пък смятах, че все пак е възможно БСП, АБВ и ДПС бързо да се обединят, до речем за единна президентска кандидатура, изправени пред значими два фактора. Първо - пред простата и ясна логика, че е невъзможно поотделно да направят нещо съществено. Както прозорливо, впрочем, им казва Ивайло Калфин. И второ, изправени пред руския натиск да си свършат най-после работата, срещу която са получили не само доверие, но и пари в аванс – да са на власт и да прокарват руските интереси тук и в Европа.

Да, Москва не вярва на сълзи, а още по-малко вярва на демократични глезотии – хората от партийните върхове не се понасят помежду си, интересите им били различни, тоя така, пък оня онака. `Айде, моля ви се, технологията е проста – дърпане на ушите от Москва, обединение, победа на президентските, победа на предсрочни парламентарни избори и бърза реализация на поне един от големите руски енергийни проекти.

Докато Европа се усети,

работата ще е свършена, а после Брюксел нека да изхвърли България – ако му стиска. Най-много да я приемем в Евразийския съюз, ако се помоли както трябва и си плати достатъчно.
Това все още е възможен вариант. Обаче истината е, че е възможен и другият – тези типове от ляво в момента да настояват за предсрочни избори, просто за да държат България винаги на ръба на някаква криза.

Каза го в прав текст някой си Сергей Баранов, определян като руски политолог, близък до Владимир Путин. Както сочи името му, той е тръгнал съвсем с рогата напред спрямо България, като в статията си „Връщането на Русия на Балканите през Новорусия и Молдавия" пише: „Да запазим стабилността на днешна България за Русия няма никакъв смисъл…..Но трябва да я отмъкнем от ръцете на Запада и да я върнем в лагера на съюзниците. Но при едно условие – тя да излезе от ЕС и да се лиши напълно от самостоятелност, иначе отново ще предаде Русия".

Та на този фон всъщност за пореден път си давам сметка, че приказките за предсрочни избори тук може би целят просто да предизвикат „нестабилност заради самата нестабилност”, което също идеално устройва руските кукловоди. И ако тукашните протежета - БСП, АБВ, ДПС, плюс вълшебното пръстче на Волен, а вероятно и на други велики „патриоти”, са наистина така тъпи, та дори чрез дърпане на уши не щат да се обединят и да управляват заедно, то нека поне поддържат вечно жив хаоса в гадната България. Както твърди когнитивната магия - един ден той наистина може да се превърне в същински хаос.