​Паметникът на окупатора Толбухин нарушава нагло българските закони

България трябва да се чисти от символите на кремълската тирания, горещи въпроси чакат отговор от институциите

Георги Боздуганов

Издигането на паметник, символизиращ съветската окупация и комунизма в деня на българската независимост е тежко поругателство върху национално ни достойнство и историческата памет (виж ТУК, б.а.). Извършеното безобразие обаче има и своята предистория.

Скулптурната полуфигура на сталиновия маршал дълги години е заемала почетно място в бургаския жилищен комплекс “Толбухин”, разположен покрай едноименен булевард. През пролетта на 1992 г. Общинският съвет преименува комплекса в “Лазур”, булеварда на “Демокрация” и демонтира паметника в съответствие с приетото решение за премахване на всички символи на комунистическия режим в града.

Днес виждаме торсът на Толбухин качен върху нов постамент в туристическия комплекс “Камчия”, можем да зададем още въпроси:

1. Защо е издигнат отново след като общинската власт в Бургас се е признесла, че публичното показване на паметника е недопустимо като обект, 

символизиращ престъпния комунистически режим

и окупационната армия наложила го в България?

2. По какъв начин московските наемници от фонда “Устойчиво развитие за България” са придобили монумента?

Това едва ли е станало законно, защото въпреки извършения демонтаж той остава общнска собственост и за да бъде продаден, първо трябва да получи експертиза и оценка от Министерство на културата, каквото е изискването за всяка сделка с произведение на изкуството. Предвид високата стойност на творби от този род общината би трябвало да организира търг за продажбата му. Никой от запитаните бургаски общински съветници обаче не си спомня за провеждането на посочените процедури.

3. Получено ли е разрешение от съответните инстанции в община Аврен и областната администрация във Варна за изграждане на такъв обект според изискванията на Закона за устройство на територията и от министъра на отбраната във връзка със Закона за военните паметници? Разполагането му върху частен терен не отменя тази необходимост. Самоволно издигнатият през 2009 г. паметник в селския двор на братя Юзеирови, в чест на Османската империя, изобразяващ полумесец със звезда, бе съборен поради неиздаването на нужните разрешения.

Политическият аспект на въпроса

е още по-актуален. С приетите закони от май 2000 г. и септември 2015 г., комунистическият режим е обявен за престъпен и извършените престъпления през този период подлежат на ефективно наказание. Следователно всички комунистически наименования, знаци и изображения олицетворяват неговия престъпен характер и не подлежат на публичен показ с пропагандна цел, какъвто безспорно е осъществен в комплекс “Камчия”.

Предположението за нарушаване на няколко български закона дава основание да се очаква бърза намеса на съответните институции и изпращане на творението в Музея на комунизма при образите на Ленин, Сталин и останалите болшевишки герои. Списъкът на чакащите за място е дълъг, но България трябва да се чисти от символите на кремълската тирания без повече протакане.

Снимки в галерия: Бюстът на окупатора стои години наред захвърлен в бургаска градинка; В края на 80-те години бургазлийка се снима гола пред съветски монумент