​Подменената България

Съзнателно се поддържа паралелна реалност, за да не помним завещаното от Левски - задължителна дистанция от Освободителката

Илиян Василев, специално за Faktor.bg

Живеем в паралелен свят на привидности, в който трудно можем да намерим отправната точка на истината и познанието.

Веднага след началото на прехода партийната номенклатура взе мерки, за да лиши от възможността скритите страници на историята да се превърнат в нови котви на нормалност и справедливост. Подмениха символите, знаците, жалоните в Историята.

Подмениха цялата история

И когато започнахме да разкриваме истината, се погрижиха отново Те да бъдат на „входа“ и на „изхода“, и да контролират съзнанието по не по-малко ефективен от тоталитарния режим метод.

"Библиотекарите" на ДС приватизираха един от символите на независимата българската политика - Стефан Стамболов. Върху паметта и историята на неговото управление можеше и трябваше да се изгради новото самочувствие на българския държавник и способността му да се изолира от външни влияния. Вместо това от ДС и БКП му направиха паметник, но не такъв като на чуждата ни Съветска Армия - да доминира над околното пространство и да внушава сила, а разцепена глава, която да е предупреждение към новите желаещи да бъдат Стамболов. Недвусмислено предупреждение, че ще ги застигне същата съдба.

Нещо повече - учредиха и раздават награди с неговото име. Самите те получават награди от руския премиер Медведев за заслуги спрямо Русия - страната, която поръча физическото му убийство. А целта е ясна - да лишат образа на опълчилия се срещу Петербург български държавник от съдържанието, да изпразнят делото и посланията му към бъдещите поколения, за да не го повторят.

Държат духа му в затвора на своето удобство и целесъобразност,

обграден с фалш и престорено почитание.

Подобен е примера и с Тракийските дружества, начело на които застана виден деец на БКП-БСП и от тази позиция развива политическа дейност. Ако питате - какво са сторили за каузата на тракийците, ако щете само да поддържат будно съзнанието на съвременния българин по тази болезнена за родната история "потисната" тема - едва ли ще намерите адекватен отговор. Но днес използват без никакъв свян паметта на Тракийското национално освободително движение за текущи политически цели на поредните коминтерновци. Уж общонационално и обединяващо дело, а се оказва пленено и оплетено в егоистични партийни сметки.

Същата схема се прилага и за много дружества, организации, комитети, които носят имената на националните ни герои и чиято дейност е

издевателство над паметта им

Името на Дякона носят организации, които се ръководят от видни русофили, дори има полувоенни организации, които са на пряка финансова издръжка на Москва. Тези дни същите тези хора покриха с венци и цветя паметника на прекия виновник за обесването на Апостола на свободата - граф Игнатиев. Това не е само раболепие или комплекс за малоценност, а съзнателно поддържана паралелна реалност, за да се предотврати всяка възможност за проникване в масовото съзнание на завещаното от Васил Левски -

задължителна дистанция от Освободителката

И тогава и сега.

Днес имате като символ на предаността към поредния руски цар - Партия на българските социалисти и коленопреклонението на нейните лидери пред желанията на Кремъл. Но нито на този, нито на следващите конгреси няма да прозвучи истината - защо в нея не продължават традициите на Благоев, а на чуждия нам Коминтерн. Да, на същия дядо Благоев, който нарече русофилството "грубо политическо суеверие, култивирано сред народните маси". И никой няма да си спомни на тези конгреси, че същата тази партията искаше да наложи "македонска" нация и да разруши българската нация, като ликвидира български граждани, които отказаха да се подчинят на диктата на Москва и да се признаят за македонци.

Колко от Вас са чували думите на другия голям лидер на социалистите в етапа, когато партията е била европейска - Георги Кирков. Думите му за нуждата от създаване на независима Украйна като "буфер между Руската империя и европейските държави"? Това са същите хора, които днес отричат правата на Украйна върху Крим, признават правото на Русия на намеса в своите съседки. Това е същата партия, която в днешното си издание, въпреки че е излъчила свой човек за шеф на европейските социалисти, си остава

дълбоко коминтерновска

И пак наследниците на тази Партия търсят Вашето доверие все със същите стари "номера" - те са нови, истински, и ще възцари всеобщото благоденствие и социалната справедливост.

Докато за пореден път разберете, че поредните й ръководители са станали поредните милионери, а Вашите джобове за пореден път са изтънели.