​Румен Радев - от генерал към политик - нагоре по стълбицата, която води надолу

Връх на цинизма е дългогодишният шеф на ВВС да се представя в "бяло" по темата за българската военна авиация, сед като тя е в трагичното състояние

Илиян Василев, специално за Faktor.bg

Генерал Радев се държи като Алиса в страната на чудесата - сякаш историята на проблемите за авиацията започват от темата със съвместното патрулиране и личните му кахъри, че министър Ненчев не оценявал експертизата му. Разбирайте, не мога да му влияя при търга за новите самолети.

Нито дума за системните причини за приземяване на авиацията. Дори и за хората от левицата ще им е трудно да ги свържат със сегашния министър - вижте от кога е на поста си и от кога са проблемите с авиацията. Разминаването е поне с едно десетилетие.

Истината е, че руснаците и местните посредници постоянно торпилираха българската авиация - било то поради спънки чрез високи цени (тук посредници изиграха ключовата роля), тотален блокаж при модернизацията и ремонта на бойната ни авиация. Те така и не преглътнаха, че трябва да допринесат за доброто състояние на българските ВВС като членове на НАТО.

Радев си противоречи - изглежда логиката не му e силната страна. Ако е вярно, че авиацията е приземена, то наемането на чужди партньорски самолети за охрана на небето няма алтернатива - особено в сегашната напрегната обстановка. Или предлага да не охраняваме небето си, защото няма руска заплаха!?

Безплатната охрана очевидно не е опция, а не виждам и той да има друго краткосрочно решение, нито предложение. Критикува абстрактно.

Степента на ангажиране на партньорски сили е функция на установен дефицит на ВВС, за което

Радев носи персонална отговорност

Мълча си толкова години докато нямаше самолети и нямаше бюджет - сега се разговори, когато отпуснаха парите. Това е последното, което се очаква от един лидер, особено военен.

Убеден съм, че битката за бюджета от 5 млрд. лева, който ще отиде за нови самолети и нови оръжия е отключващият фактор за неговата мобилизация от средите на родните посредници в бизнеса. Същите тези хора, които сега издигат неговата кандидатура чрез политическите си проксита, загубиха от сделката за ремонта на двигателите в Полша - изгубиха комисионните си от Русия и сега са на "всеоружие". Затова обещават да финансират Нинова и Първанов, срещу това Радев да стане партийна кандидатура и да стане Президент.

Очевидно ще се опита да стъпи в президентската си кампания върху генералския си престиж, върху сложните фигури, които показа със самолета си и да бяга от други теми на по-високата политика. Там има много мини.

Но няма как да говори само за ВВС и отбраната. Ще трябва да стъпи в другите зони извън генералската му ВВС експертиза.

Призовавам министър Ненчев, ако не е държавна тайна и поверително да публикува рапорта на Радев - за 

да се види "ньойската" му изцепка, 

защото още с появата на извадките в "близките" медии беше ясно, че е много по-вероятно не МО, а самият Радев да е източник на изтеклата информация.

Сега се оправдава, като се опитва да не интерпретира казуса - вижте условностите в изречението му около темата.

От тук нататък да се знае - Радев говори чрез медийни съветници и политолози консултанти. Той не е повече генерал - затова няма да използвам това звание, а политик - кандидат за власт. И като такъв ще получи "нашето внимание".

Започвам с въпроса - кога Първанов и Нинова го контактуваха за кандидатурата му за президент? Имам пред вид по отношение на датата на визитата им в Москва.

Обсъждана ли е възможността в предстоящата кампания да се използва помощта на руски медийни и политически съветници?

Той вероятно ще каже, че не знае, затова въпросът е към партийните екипи, който ще го обгрижват по време на кампанията. Познава ли оръжейните търговци, включително тези които доставяха части и осигуряваха МИГ-овете до сега?

Руснаците казаха, че Митов и Ненчев са им неудобни. Плевнелиев беше изваден от играта. Чрез Радев вече реализират целта си - той се държи като че ли целта му е да стане министър на отбраната, а не президент. Нулева изненада - колко е тих и мек спрямо Борисов. Това е тактиката на Първанов и на руснаците - Борисов е потенциал партньор,

другите са врагове

При все това е връх на цинизма именно дългогодишният шеф на ВВС да се представя в "бяло" по темата при трагичното състояние на ВВС /по неговите думи/, а да изкарва "в черно" министър Ненчев, който да две години направи повече отколкото който да е министър преди това.

Обръщам внимание, че тежкото състояние на българските ВВС съвсем не се изчерпва с бойната авиация и МИГ-овете. Взеха се хеликоптери и транспортни самолети, които не добавиха много капацитет, но отнеха много финансов ресурс - Радев къде беше по това време?

Познавам механизмите на властта у нас. Радев просто е изстрелян в орбита за да отнема възможността на този кабинет и на този министър да проведе поръчките за нови самолети и въоръжение, тъй като оръжейното лоби не е сигурно, че ще може да направи своите сделки.

А с Радев президент ще могат да се договарят от силни позиции с Борисов как да харчим обществените пари.