​Службите в България са за затвор – проспаха банковата криза, защото са зависими

Гражданите не са стадо – искат управление без престъпниците от БСП и ДПС

Методи Андреев, специално за Faktor.bg

Връхлетя ни истинско финансово торнадо, което сякаш засмука сигурността на банковата ни система. Всичко се случи само за часове и дни, сякаш за да опровергае и най-големите оптимисти, че в тази държава няма нищо сигурно и стабилно. Големият въпрос е защо това става в България за трети пъти в мрачните години на преход. Причината е само една – липсата на всякакво доверие в гражданите към държавата и институциите й. Сега държавата призовава: Не се поддавайте на паника, не бъдете стадо, не вярвайте на слухове, защото ще срутим банковата система! Но на кого да вярват хората след като никога не получават истинска информация за случващото, след като винаги тя е филтрирана и манипулирана. 

Проблемът не е на хората. Гражданина разсъждава просто и прагматично - как да вярва на тези политици, магистрати, експерти, журналисти, след като 25 г. няма осъден нито един крадлив банкер или кредитен милионер. Вместо раирани костюми и решетки, днес всички те са приказно богати и продължават да бъдат част от задкулисието, което е иззело по най-брутален начин реалната власт от народа. Давам пример - наскоро излезе списъкът с големите длъжници на ДСК, агенти на Държавна сигурност. Там ще видите имена на хора до болка познати, но един от тях се набива – името на честния частник Валентин Моллов. Този динозавър на прехода, маша на службите първо беше замесен в създаването и източването на ченгесарска „Първа частна банка”. После си направи своя лична и си я подари за рождения ден. По най-комплексарския и парвенюшки начин, в стила на ранните мутри я кръсти на себе си „Моллов”. Тя също фалира. Името му е свързано и с продаването на акции от верига хотели, с печатницата на една пресгрупа и с много други съмнителни сделки. След бума на банковите фалити Моллов се скри, но когато се върнаха на власт неговите другарчета от БСП с Тройната коалиция отново 

изпълзя и топна муцунката си в далавера

за милиони със стари вагони от Швейцария. С този човек имам неудоволствието да се разминавам често. Кара наперено огромен джип "Мерцедес" или го сменя с лимузина от същата марка. Явно държи на стила като подобаващ аристократ. Като него са 80% от финансовия ни „елит” - бизнесмени, които не могат да създават, а само да смучат от държавното. Те са и основните контрагенти на нашите банки, това са специалните корпоративни клиенти, които работят с големите пари на вложителите. Как тогава българинът да има доверие на банките и на институциите, които трябва да следят за контрола им. 

Ако държавата беше наказала тези измамници - кредитните милионери, директорите, собствениците и членовете на надзорните съвети на фалиралите банки, ако не беше допуснала офицери и агенти на ДС да разполагат със спестяванията на хората, днес вероятно съвсем друго щеше да бъде доверието към институциите.

През 1993 г. имаше решение на парламента агенти на ДС да не влизат в бордовете на банките, но Конституционният съд го отмени. И кой им потърси отговорност защо само три години по-късно фалираха редица институции? Кой потърси отговорност на цялото ръководство на БНБ в началото на прехода, което позволи да се правят частни банки с кредити и финансиране от държавните? Ако държавата беше създала доверие в съдебната система, но и още много „ако”, които не се случиха, днес ситуацията щеше да бъде друга.

Държавата не осигури и действителна независимост на магистратите. Много от тях или техни роднини и свързани с тях лица се оказаха членове на тайни общества и братства, с отпуснати за милиони долари необезпечени кредити в пробитите банки. С такова законодателство нямаше как да ни отмине най-тежкият удар по националната сигурност.

Аз не съм финансов специалист, нямам сметки по много банки, имам само в една и се подадох на слуховете, защото съм спестявал цяла живот. В такъв момент 

всеки тръгва да спаси семейството си

Някои вестници твърдят, че това са малоумни граждани. Но проблемът не са малоумните граждани, а скапаната държава, която е пробита точно от тези, които сега ни лепят етикети. Гордея се, че съм българин, но не се гордея, че тези магистрати раздават „правосъдие”, че банки, свързнани с мафиоти ни обслужват. Самата държава и институциите й вече са заплаха за нейната сигурност.

В кризисната ситуация нарочената ПИБ се държа като европейска банка и понесе сериозен удар, но показа ликвидност и отговорност към клиентите. Сега държавата трябва да подкрепи тази банка и да застане зад нея, защото така застава зад вярващите граждани.

В отговор на анонимните атаки вчера ДАНС и МВР арестуваха трима злосторници от Русе, а днес и още трима от София. Може да сме бедни, но не сме малоумни и номерата на Цветлин Йовчев и Писанчев, че няколко криминалета направили атаката е просто несериозно и обидно към почтения българин. Истината е, че зад тях стоят хора с големи кредити и интереси. От януари се говори, че в банката на властта КТБ нещо става? Как така Доган тихомълком си изтегли парите от тази банка, вярно ли е, че правителството изтегли също в аванс над 800 млн. от КТБ? Мълчание по тези въпроси, а ни внушават, че трима-четирима пускали есемеси и клатили банковата система. Този удар е измислен и направен от хора с мощни възможности. Оказа се, че депутатът от ДПС и медиен магнат Пеевски е най-големият кредитен милионер в държавата и на всичко отгоре управлява задкулисно тази държавата. Как така уж големият банкер Цветан Василев се представя за новия Буров, а раздава кредити за дейности, в които тези суми просто потъват като в блато. Когато говорим за мустакатия банкер да не забравяме, че империята им се въздигна точно при управлението на Иван Костов. Тогава се роди и друг банкер - ресторантьорът Славчо Христов. Те са рожби на Костов и заради това миналата година в разгара на протестите Иван Костов публично поиска да не се сатанизира Делян Пеевски, защото имал потенциал. А по-късно пак публично застана зад правителството на Орешарски, защото било на професионалисти и водели правилна политика. Какво остана днес от тези хвалби на Командира – само

хаос и обезверен народ

Обясненията за случващото се обаче са много по-прости. Да си спомним къде бяха дълго време офисите на фондация „Демокрация”, която финансираше СДС, а по-късно пари от нея се преляха в ДСБ - на последния етаж на проблемната днес КТБ.

Ще разкрия и още една любопитна подробност. Бях шеф на Комисията по досиетата и се помещавахме в поливаната сграда на КТБ, разположена на „Ангел Кънчев” в столицата. Имотът ни бе предоставен от държавна военна фирма, чрез тогавашния министър на отбраната Бойко Ноев. След като закриха комисията, в същата сграда се настани новосъздадената комисия по сигурност на информацията на Цвета Маркова. Точно тогава стана интересна размяна – КТБ предостави на комисията ДКСИ своя собственост на „Цариградско шосе” – помещение на завода за изчислителна техника, за да придобие цялата площ на „Ангел Кънчев” и да разшири банката. Тази интересна заменка става по време на Тройната коалиция на Станишев, когато Пеевски и Цветан Василев реално се превърнаха в значими фактори. Заменката обаче беше извършена така, че обектът на изхода на София се оказа по-скъп от имота в центъра и държавата трябваше да доплаща. Но Цветан Василев се оказа благородник и отказа компенсацията. Просто реализираха схемата – кон за кокошка. Ето, така се управляваше държавата, а с нейния ресурс някои хора ставаха много силни фактори, но това създаде и паралелното негативно доверие на обществото към тях.

Вчера МВР и ДАНС с акцията сътвориха нова порция недоверие. Докато по време на Костинбродската афера от смешка направиха трагедия, то сега от трагедията на хиляди вложители предизвикаха просто ирония. Тъжната истина е, че специалните ни служби се оказаха пробити и много зависими. Няма как инак да намерим логичен отговор на въпроса – 

какво правиха месеци наред ДАНС, НРС, спец звената на МВР?

Агентите им трябваше още преди 6 м. да са наясно, че любовта между Пеевски и Василев е взривена, че там тлее вражда, а залогът за нея са милиони, закопани в неефективни операции. Тази информация трябваше да бъде анализирана и подадена незабавно на БНБ, която да утрои контрола над тези финансови юнаци. Но нищо от това не се случи. Така в обществото отново се нагнетява усещането, че тези шефове на специалните служби са зависими от тази банка и от Пеевски. Та нали Делянчо макар и за един ден седна в стола на шеф на ДАНС и няма как тогавашния му заместник Писанчев, който днес е шеф, да не е целунал като в мафиотски сценарий ръката на боса. Всъщност за връзките и зависимостите между тях се говори отдавна, но с бездействието си ДАНС потвърди съмненията.

В подобна тъжна ситуация е и гуверньорът Иван Искров – как да има авторитет и да му вярват хората, след като само два дни преди КТБ да затвори врати за клиентите си от БНБ ни уверяваха, че трезорът на Цветан Василев е стабилен и надежден. Точно тези държавни чиновници получават огромни заплати, за да пазят стабилността и парите ни. Сега и Комисията за финансов надзор ни предупреждава да не говорим по взривоопасната тема, а аз им казвам, че са затвор с престъпното си мълчание. Сега ли разбраха кои са участниците в есемес атаките, че са бивши ченгета, от обкръжението на Бисер Петното, а точно той беше човек на Бареков, влизаше в МС при Орешарски, участваше в изборни кампании на БСП. За затвора са и тези институции, и службите, които проспаха кризата в КТБ и атаките, за които много анализатори говорят, че се подготвят от година. Тези хора нямат право да получават заплати от моите данъци и аз не им вярвам, че след като допуснаха кризата сега могат да спрат нещата. Изходът е оставка на това провалено правителство.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия Бойко Борисов казва, че народът ще определи бъдещото управление. Но на шефовете на ГЕРБ трябва да им е ясно, че трябва да стане не това, което те искат, а 

това, което диктуват избирателите

Бъдещето управление трябва да бъде поставено на принципите – ДПС и БСП да не бъдат при никакви обстоятелства част от следващото управление. Нека да почиват както казва Цветанов, а и защо направо да не изчезнат от политическата сцена. ДПС отдавна загуби истинския си електорален смисъл като гарант за правата и свободите на турците и мюсюлманите. Тази партия се е превърнала в трансмисия на ДС, задкулисието и магията. Именно с нейни играчи е свързан опитът за пореден крах на държавата. Това, което наблюдаваме от една година, е следствие от корумпирана политика. За това Борисов да чува гласа на избирателите си. Аз съм един от тях. Искам ГЕРБ и реформаторите да направят правителство на справедливостта, а не на съглашението. Не закон за чистите ръце на смешника Бареков, а закон за луструция против корупцията и платинен регистър на чистите български фирми. На тях банките да отпускат кредити с преференции, а фирмите Моллов да не бъдат кредитирани. Искаме борд за лустрация против корупцията. Тогава няма да има корпоративни клиенти, които да източват банките. Ако това не се направи, недоверието у хората не само ще остане, но ще се засили до степен на тотално отчаяние. Никакво съгласие с бандитите и крадците - искаме справедливост. Трябваше ли да се разклати и втора банка, за да се заговори за национално съгласие?! Но успехът към него минава през въздаване на справедливост.