​Цацаров да разследва Орешарски и „Позитано” преди да са запяли руските куршуми

Да не забравяме края на Луканов – там където мирише на газ, вони на корупция, а после и на кръв

Методи Андреев, специално за Faktor.bg

„Южен поток” мирише не само на много пари, но и на тежка корупция. Лошият и тежък дъх идва от средите на правителството на Пламен Орешарски и някои партии, които го подкрепят и легитимират. Към корупцията вече можем да добавим и явни опити за национално предателства. След срещата тази неделя на трима американски сенатори с Орешарски, без даже да съгласува позициите и мотивите си с правителство и експерти, премиерът спря ненадейно и с неясни мотиви реализирането на проекта. Анализът, който може да се направи от тази реакция, не е никак в полза на българската държавност и правителството.

Цялото обществото е свидетел как повече от месец от ЕК ни обсипват със сигнали, даже и заплахи за санкции заради реализирането на този проект. Барозу дори в прав текст обяви, че спрямо България започна наказателна процедура заради „Южен поток”. Въпреки това управляващите винаги демонстрираха ледено спокойствие. Икономическият министър Драгомир Стойнев нагло ни убеждаваше, че това няма да се случи, защото сме изрядни. БСП започна, като по опорни точки да внушава нагло, че ни изнудват от ЕС, че ни извиват ръцете. Старият активист на столетницата Димитър Дъбов бе категоричен, че независимо от санкциите ще строим газовата тръба, без да обясни, защото тя е по-важна дори и от изхвърлянето ни като държава в европейски фризер. Янаки Стоилов бе категоричен, че преди правителството да си отиде задължително трябва да даде старта на проекта. Пропукването в управляващата коалиция дойде от ДПС и позицията им, че не са против „Южен поток”, но той трябва да се случи по европейските правила и да бъдат защитени интересите на партньорите. Пламен Орешарски продължи, 

като комунист на разпит

да пази мълчание в тази тежка дискусия, въпреки че обществото чакаше позицията му.

И изведнъж министър-председателят проговори с гръм – спря вчера изпълнението на проекта.

Припомням всички тези обстоятелства, защото е ясно, че става дума за една политика, която ни бе внушавана и защитавана от управляващите месеци наред – всичко е OK, интересите на държавата не са застрашени. Как сега да си обясним факта, че европейските предупреждения, включително и прилагането на санкции не бяха убедителни за БСП и правителство. Но само трима американски сенатори успях за минути да променят позициите им на 180 градуса. Това поведение не е на държавници, а на хора, които унижават държавата. Ние все още не знаем какво се е случило на мистериозната среща. Правителството мълчи, „Позитано” също. Премиерът, който е човек на БСП, посочен лично от Станишев, е действал светкавично, без даже да се чуе с червените барони. Американските гости значи са били много убедителни, ама много убедително за тази мотивация. Най-вероятно са предоставили информация, която касае самия премиер и хора от обкръжението му. На прицел сигурно са били поставени фирмите, замесени в този проект, а там се преплитат интереси на дружества, свързани с Васил Божков – Черепа и Делян Пеевски – все приятели на премиера. Реакцията показва паника, гузна съвест и много страх. Така постъпват само слабите хора.

В същото време Орешарски отбеляза и 

втори голям гаф

Призна пред журналисти, че съвсем не е наясно за неустойките по строежа на „Южен поток”, защото става дума за договорки между частни компании, които са тяхна търговска тайна. Значи този премиер е предоставил държавата на компании,и не знае какво те подписват за 540 км., по които преминава тръбата през наша територия. Това поведение е просто шизофренност. Цветан Цветанов го съдят, че не осъществил контрол на службите, извършващи подслушвания, а при тази ситуация Орешарски трябва направо да го обесят – той не е осъществил даже елементарен контрол върху използването на територията на държавата за чужди цели. Възниква отново логичният въпрос, който протестиращите граждани си задават цяла година - дали този човек е премиер на държавата или фигура празна от съдържание? Възможно ли е премиерът да не знае какъв договор е подписан, след като това касае страната ни? Това безхаберие само по себе си е престъпление. Нека прокуратурата се събуди и незабавно да се самосезира. Държавното обвинение трябва да даде бързи отговори поне на няколко тежки въпроса: има ли опит да бъдат заблудени ЕК и българското общество? Има ли опит да бъде застрашена националната ни сигурност със спирането на пари по програми от ЕС? Консумирана ли е тежка политическа корупция в полза на частни компании? Има ли опит на една партия да постави в услуга на чужди фирми и държави българските интереси и територии? 

Цацаров трябва да започне и незабавно разследване срещу медиаторите и пазителите на този скандален проект: Драгомир Стойнев, Димитър Дъбов, Сергей Станишев, Таско Ерменков, Явор Куюмджиев, Пламен Орешарски и всички явни и задкулисни играчи. Ако прокуратурата е независима институция,  да действа в полза на обществото. Сотир Цацаров го познавам от години и го призовавам 

да действа като български прокурор, 

да застане на страната на гражданите и да тръгне със закона срещу хората, които изложиха държавата, поставиха под съмнение евроатлантическата ни ориентация и се опитват да задраскат най-голямото ни постижение в годините на демокрацията - влизането ни в ЕС и НАТО.

Позор е трима щатски сенатори да ти набият канчето, а ти да нямаш мотиви пред народа си, защо сменяш тотално позициите си. Това е безпрецедентен случай, а членовете на това правителство са хора, завършени измамници, с прогресираща алчност.

Не е без значение и защо босовете в БСП са толкова настойчиви за случването на този проект. Ясно е, че става дума за тежка корупционна схема, която да промени геополитическата ни ориентация. 

От размирисването на газовата сага се прояснява и защо се стигна толкова бързо до реанимирането на другият уж ляв проект АБВ. Формацията на Георги Първанов е резултат от

тежки финансови сътресения в столетницата

Проблемът съвсем не е за идеи и възраждане на социалдемокрацията, а за разпределяне на пари между старите играчи и лобито на Станишев. Първанов е искал тези руски пари и сделки да минат през неговите олигархични кръгове. Изведнъж, обаче, миналата есен близката до него енергийна акула Богомил Манчев бе подгонен от прокуратурата, изместен от голямата игра и очакваното лапане. Изтикан беше демонстративно от новата групировка на Пеевскси и Корпоративна банка, но близки до Станишев. Това доведе до отцепването на АБВ. Затова и Румен Петков знае толкова добре колко пари ще бъдат откраднати от „Южен поток” - малко над 2 млрд. евро. Той явно добре е запознат с корупуционните взимания и очакваните комисионни. Така реално Русия финансира петата си колона в България, за да преориентира от ЕС към Евразия и да се създаде една сива зона в икономиката, с неясна политическа ориентация.

След разрива в БСП няма съмнение, че,

това са алчни хора

Но именно тази лакомия доведе до разпад и на самата лобистка структура – БСП, ДПС, Станишев, Пеевски и Корпоративна банка. Вече открито се говори, че именно този проект е довел и до сериозен разрив между Пеевски и банкера Цветан Василев. Това може да се проследи и чрез „онуй нещо” – „България без цензора”, което продължава да бъде неясен и скандален проект, с претенции за управление на държавата. Целта е била да се заздрави схемата за стабилизиране на властта чрез нова формация. Барековата партия не е точно подобие на ДПС, но има същите механизми на действие – може да работи със всеки в името на далаверата. Започна като дясна, а сега е лява формация. Бареков веднага след изборите направи едно изявление доказващо разногласието между Пеевски и Цветан Василев. Това обяснява и защо Бареков изведнъж започна да се зъби и заканва на ДПС, и да настоява”Южен поток” да стартира при ново правителство. Ако това стане, целта на новия политик е да защитава интересите на този, който му е плащал до сега и има амбиции при изграждането на газовата тръба.

Доста хора в България са се впуснали в гоненето на Златния телец, но да не забравяме, че там където минават руски пари, след тава идват чистачите с руски куршуми. Луканов е добър пример, който не трябва да забравяме. Ако някои червени и корпоративни юнаци са взели пари на зелено в България, сега е обяснимо защото толкова яростно бранят руските тръби с газ – чака ги съдбата на Луканов. А това може да мотивира всеки да бъде безгръбначен, родоотстъпник и даже кръгъл идиот.