​Управляващите отвращават българите чрез евроизборите

Пеевски, Станишев, Банева, Сидеров и Бареков са доказателство, че политическата индиферентност на населението е мечта за всяка власт

По указание от централата електоратът на ДПС  ще гласува даже и за прасето Гошо

Д-р Мирослав Дърмов, Лексингтън, САЩ

специално за Faktor.bg

Мечтата на всички управляващи е политическата индиферентност на населението. Постига се по различни начини, но най-ефективният е когато политическите представители го отвращават и тяхното поведение подчертава безсилието на избирателя по отношение на реалностите в страната. Подобен подход е особено ефективен, когато става дума за избор на институции, за които населението има някаква надежда, че ще допринесат за промяна в тъмното му ежедневие. Такива са Евроизборите 2014 и очакванията, свързани с тях. Но като се погледне листата на кандидатите за евродепутати, по-скоро изводът е, че целта на мероприятието е да се обезкуражи избирателят и съществуващата политическа система директно внушава, че приказката „Кучетата си лаят, керванът си върви“ е най-точното определение за ситуацията в България.

Да вземем за пример независимата кандидатка за Европарламента Евгения Банева. Не че тя блести с харизма, интелект, дълбочина на посланията ли въобще някой ще си направи труда да гласува за нея. Важното е посланието на нейната кандидатура. 

Съпругата на масовия приватизатор Николай Банев,

който чрез подправени пълномощни присвои боновете на хиляди български граждани и с преструктуриране на приватизационния фонд, подпомаган от политическата и съдебната власт, сложи ръка на множество производствени предприятия, които впоследствие фалира и остави десетки хиляди работещи на улицата, се явява в надпреварата, поне както я представиха по телевизията, като кандидат на бизнеса. Жалко за бизнеса и държавата, в която той процъфтява, след като семейство Баневи са неговото лице. Но това са подробности. Важното е, че се декларира, че независимо от начина на натрупване на капитала (в случая направо при умишленото бездействие на прокуратурата и специализираните звена на МВР) и независимо от всички последващи медийни разкрития, на избирателя се казва: Преходът приключи, забравете всичко, сега Евгения Банева ще бъде кандидат за лицето на България в Европа.

Другият млад и успешен представител на българския бизнес и политически естаблишмент е Делян Пеевски. Момчето, което на 22 години, още студент второкурсник, става шеф на пристанище Варна. Впоследствие се издигна и стана депутат, за малко щеше да стане и шеф на ДАНС, но на хората не им писна и излязоха десетки хиляди по улиците на София. Онези, които го подготвяха за този пост, (независимо, че Станишев се кълнеше, че правителството пада, ако не се подкрепи кандидатурата му), бяха принудени да дадат заден ход до момента, когато решиха 

да натрият носовете на протестиращите

с издигната му кандидатура за евродепутат от листата на ДПС. Посланието е ясно. Вие може да излизате на улиците с хиляди, но това което е решено да стане, ще бъде. Просто целта е да се убие гражданската активност и недоволството да остане затворено в кухнята. Жалкото е, че Делян Пеевски наистина ще бъде избран. При състоянието на електората на ДПС няма да е учудващо, ако независимо, че са мюсюлмани, по указание на централата на партията гласуват даже и за прасето Гошо. А това вече е много сериозен въпрос. Осъзнава ли населението на България отговорността на народния вот, и разбира ли колко убийствено за демокрацията е гласуване по директива. И това е въпрос не само за избирателите на ДПС. Гласуващите за БСП имат същия проблем. Централата на „Позитано“ 20 може хиляда пъти да предаде интересите им и да ги излъже, но те пак ще дадат гласа си за тези, които са ги ограбили под леви лозунги.

Освен откровените представители на българският бизнес, на сцената за Евроизборите се появява и 

борецът срещу цензурата Николай Бареков, 

за когото злите езици говорят, че е продукт на една небезизвестна банка. Същият започна политическата си кариера като главно действащо лице в манипулацията от Костинброд. По-паметливите от читателите могат да си припомнят моретата от лъжи, които този борец срещу цензурата изсипа върху нищо неподозиращия избирател в деня за размисъл. Трудно може да се предположи, че това е самоинициатива на тогава все още скромния водещ и началник от ТВ-7. В месеците преди изборите през май, лидерите на вече открояващата се коалиция БСП-ДПС-Атака заливаха ефира с предупреждения, че изборите ще бъдат фалшифицирани. Е, намери се Бареков, почти да го докаже. Впоследствие и да кихнеше, събитието беше телевизирано, социолозите му прогнозираха светло бъдеще и така сега Николай Бареков ще се бори за място под европейското слънце в компанията на Евгения Банева и Делян Пеевски.

В „елитната” група на отказващите българина от политиката е и ветеранът-патриот Волен Сидеров, който въпреки неприязънта си към ДПС и БСП, спасяваше управлението на коалицията с не особено интелигентното обяснение, че по този начин възпрепятства завръщането на ГЕРБ на власт. И това продължи дори в моменти, когато управляващите, макар и колебливо, възприеха политика на противопоставяне на Русия. Ако Волен имаше елементарна независимост в политическата си дейност, той би могъл да доведе ситуацията до парламентарна криза, но за жалост, кризата в Украйна изигра доста лоша шега на русофила Сидеров. Въпреки неговите заклинания стана ясно, че става дума за марионетка, за която не си заслужава да се гласува.

В заключение, ситуацията в БСП също никак не допринася за засилването на политическата активност на населението. То не беше историята с паспортите, случката Хохегер, конфликта на интереси в Брюксел, изключването на видни фигури от партията, провеждането на политика, която едва ли би могла да се нарече лява и всякакво шикалкавене по отношение на проблема Украйна-Русия... Като че ли нищо не се е случило, Сергей Дмитриевич е начело на листата и се смята, че подобен ход ще привлече избиратели. А в допълнение, 

листата на БСП изобилства от “калинки“, 

непознати за средностатистическия БеСеПар. И за популярността едва ли ще допринесат репортажите за срещи на Станишев с партийни активисти (той с други не се среща), където той е посрещан като мома с китки цветя и погача с мед...

Въобще, евроизборното шоу е в пълен разгар. Само че когато кандидатите отвращават, а и представянето им говори за тотално елиминиране на настроенията сред избирателите, няма да е учудващо, ако резултатът е обезкуражаване от политическата система, която, без съмнение, трябва да бъде демонтирана.