Борбата в БСП стана безмилостно жестока, ДС овладя червената пропаганда

Дори Корнелия Нинова и Станишев пък кръстосаха сопи

Борбата в БСП стана безмилостно жестока

Борбата в БСП стана безмилостно жестока

Светослав Пинтев

     „Да поставиш бивш партиен секретар на БКП в ДС като Бриго Аспарухов за цензор на в. „Дума” е прекрасен избор на г-жа Нинова. Аспарухов е доказан сериозен анализатор, идеолог, разузнавач и бизнес партньор на агента на ДС и РУМНО Тилев. Най-доброто му качество обаче е, че е 

последователен в своята непоследователност

 в политическите си оценки и позиции. Нека социалистите си припомнят кого  определяше като най-подходящ за лидер на БСП. Отричаше Първанов, а после го хвалеше. После издигаше на пиедестал Татяна Дончева, с която преди това се караше, така беше и със Станишев, а сега с Нинова. Ако Аспарухов е най- подходящ за идеолог и цензор на Дума, то другото най-младо лице в БСП – синът на „Белене”, известният Тома Томов е най-подходящ за цензор и идеолог на новата червена телевизия. Всяка медия си заслужава цензора и всеки цензор медията”, казва пред Faktor.bg с ирония бившият разузнавач и шеф на пресцентъра на Министерски съвет Красимир Райдовски.
Какви бурни времена настават само, когато червените си въобразят, че властта им е на една ръка разстояние, трябва да се протегнат и да я грабнат. Както е напоследък.  Не е лошо, разбира се,  да прочетат дефиницията, за  „мираж“, та да се кротнат малко и 

да не се излагат

 Тя гласи:    „Оптическо явление (обикновено в пустинята), състоящо се в поява на хоризонта на лъжливи изображения на предмети, които са зад хоризонта.“ Това е, а уж не сте в пустинята, другари. 
         Но те си вярват и се държат така сякаш чакат Червената армия утре. Може наистина да я чакат, де, но този път няма да им излязат сметките. Дори Карл Марк ще им го каже…  Хегел пише, че всички събития в историята се случват по два пъти, към което твърдение Маркс е допълнил: „Оставаше да добави: първия път като трагедия, втория като фарс”. Е, сега сме на етапа с фарса. 
   И понеже започнахме с цитатите…
 Борбата в партията е безмилостно жестока, както е казал поетът по съвсем друг повод. Само ще вметна, че същият този поет, който не е членувал в нея, е предаден на полицията от секретаря на Окръжния комитет в Бургас на същата тази партия, както сочат архивите. А най-голямата тайна на БКП при социализма беше, че това е решено на партийния връх по онова време. Та нищо ново под слънцето.     
   Да си дойдем на думата… 
Люти битки  се водят в средите на социалистическата  пропаганда, да не кажем националсоцилистическата, защото червените наблягат напоследък и на националсоциалистическата словесност, ако сте забелязали. 
 Някои учени казват, че между двата вида формации разликата не е  твърде голяма. Даже е незабележима на българска почва, ако питате нас. Което не пречи 

по социалистически върхове да се дърлят за „фашизма“  

Особено показателно в това отношение е кръстосването на шпаги или на сопи, което стилистично е по-точно, между лидера на ПЕС Сергей Станишев и лидера на БСП Корнелия Нинова на тема „Орбан“. Трябва да е било неповторимо зрелище, жалко, че не допускат журналисти на тези „мазни борби“.
  На заседанието на Националния съвет на партията  Сергей Станишев държал пламенна реч, в която настоял  БСП немедлено да преосмисли подкрепата си за Унгария и за нейния премиер Виктор Орбан във връзка с решението на Еврокомисията да отнеме правото  на страната  на глас. Той категорично заявил, че БСП трябва да предефинира позицията си в подкрепа на Орбан, тъй като поведението му е съвсем реална заплаха за демокрацията и се позовал на директна атака срещу европейските социалисти . Аргументирал се с „националистки и профашистки настроения“ по време на последната акция на привърженици на Орбан, които поставили пред централата на унгарските социалисти в Будапеща обесено чучело на ръководителя на соцделегацията в Европарламента. 
     Корнелия Нинова се защитила с фамозното твърдение, че 

БСП не подкрепя Орбан и заплахата за връщане на фашизма

Но е против наказателната акция, която се води срещу Унгария. Това се казва да го усучеш по килифарски.  По сталински всъщност, в стил „да се съюзим с мръсните фашисти, та да си делнем Полша“.
  Оказва се, че Европа е много чувствителна по темата за Унгария, отбелязала иронично соцлидерката, но  същата тази Европа не обърнала никакво внимание на писмото на БСП срещу Ангел Джамбазки, който заявил, че всички социалисти са за разстрел. Не е вярно, че е казал това, разбира се, но на нея отдавна не й придирят за истинност на твърденията.  А и нерде Орбан, нерде Джамбазки. 
В БСП пък са много са чувствителните  по темата за Македония, само да вметна. 
Джамбазки тогава отговори точно и до болка ясно: „На БСП им се привиждат разстрели, защото имат в гардероба си скелетите на масови екзекуции и избиване на невинни учители, търговци, свещеници, офицери, общественици, избити само защото са българи.“
 Но думата ни беше за 

мъртвото вълнение  в морето на червената пропаганда 

 Депутатката от БСП, която едно време биха нарекли ренегат, Албена Шавел нарича колегата си Александър Симов продажник на страниците на в. „Дума“. Лоша работа, взаимоотношенията в колектива стават нещо като канибалска оргия. 
А той брани Корнелия Нинова като един Матросов на амразурата. И Шавел го сравнява със съветския „герой”, между другото.  
В същото време Сашко пише активно за онлайн-изданието, което лепна на същата тази Корнелия Нинова наистина грозното определение „политическа куритизанка“. Едно словосъчетание, което издава липса на добър вкус и изразни средства.  Корнелия пък съди същото издание за много по-невинни констатации, че не става за лидер и се жалва пред Темида, че другарите вече не я канят на партийните вечеринки заради писанията там, както сме писали.
   Вярно, че Сашето сигурно се е обадил да спрат незабавно гаврата с женския вожд и публикацията  с „куртизанката” била свалена, но интернет помни. Това не е като да избиеш всички, които са чували за писмото на Ленин за Сталин и да решиш проблема.
    На БСП изглежда още на се им казали, че времето, когато се използваха онези методи  май отмина.  И епохата на интернет не е като сталинската, колкото и на тях да им се иска. Иначе наистина са чувствителни като мимози.        
      Не мога да се въздържа в тази връзка да не припомня част от онова сърцераздирателно твърдение на Нинова пред Темида: „Една част от колегите ми в БСП се отдръпнаха от мен вледствие на публикуваните в сайта www.pogled.info статии. Усещам промяна в тяхното отношение спрямо мен, защото избягват да общуват с мен, не ме канят на извънпартийни събирания“, описва космическата си самотата лидерът на БСП. „Станах нервна, избухлива и притеснена дали няма да излезе поредната позоряща личността ми статия и, за съжаление, се оказах права“, пише още тя. Да се чудиш как такъв човек ще стане премиер. И редакции ли ще разстрелва, ако стане, за да успокои.
   На пленума на БСП преди дни също искрено страдали. Този път по темата  защо  в. Дума пуснал на първата си страница снимка на Ахмед Доган, сякаш той не е техен продукт. Болката навярно е в това , че Сокола отдавна ги надмина в социалистическото строителство, че и в капиталистическото, а това наистина е обидно. 
       Бившият председател на БСП Михаил Миков пък заяви: "БСП решава вътрешните си проблеми. Водим спор за вестник "Дума", който се опитват да превърнат в придворен бюлетин".
Миков директно обвини о.з генерал Бриго Аспарухов , че

налагал цензура в партийния  вестник

  Но не само там. Бригадир изглежда влиза в ролята на преториански командир и на самия Национален съвет.  Ето какво още казва Михаил Миков.
 "Има членове, които не искат хора от Националния съвет да се изказват. Говоря за Бриго Аспарухов, който заяви, че едва ли не, само Корнелия Нинова може да бъде изслушвана. Факт е, че тя еднолично управлява партията. Не бива така да се взимат решенията.“
Да бе, не бива. Това поведение се вписва напълно в партийната традиция, другарю.
Какви времена доживяхме. Партията да се оплаква от цензура на генерал от  ДС.  ДС обаче винаги е била щит и меч на партията, ще цензурира, ако трябва, другарю Миков. Партията това е Корнелия, ако не си разбрал. 
Сещам се за едни думи на социалния антрополог  Харалан Александров.  
„Такива отношения има в примитивните общества. Това е част от забавлението. Те се млатят с голямо желание, то се вижда.“ Харалан ги каза  по БТВ по повод един  побой в бургаска дискотека , но и за БСП да ги беше казал, нямаше да сбърка.