De Profundis: Да си прилагат тънките номера в Русия

Кой ще се противопостави на разяждащия руски модел - „енергетиката като политическо оръжие”

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Като цяло, харесвам идиотите. Те създават колорит, без тях животът ще е скучен, така че се радвам, когато видя как някой се опитва да подмени една реалност с друга. Не, не с друга - с друго, което не е реалност, а привидност.  
Е, не винаги се радвам, де. Понякога се плаша, защото в нашето объркано време дори идиотите са два вида – безобидни и обидни. А обидните са опасни, те се обиждат, щом ги наречеш с подходящ медицински термин и ти доказват, че трябва да пиеш хапчета, за да схванеш дълбоката мъдрост на привидните реалности.  
Ето ви например огромна новина – Росгидромет, метеорологичната служба на Русия, с гордост съобщава, че „всички наблюдателни станции в Южен Урал са засекли 
повишени концентрации на изотопа рутениай-106”

В селце на 30 км. от ядрения комплекс „Маяк”, количеството рутений е превишавало дозите от предишния месец 986 пъти. Пъти, не процента, защото в проценти би било близо един милион, а това звучи наистина чудовищно. Така или иначе, преведено от идиотски на човешки, съобщението гласи – бягай, народе, че пак оцапахме гащите! 
Прекрасно предупреждение, обикновеният руснак заслужава неговата любима държава поне веднъж в живота да му каже истината, за да вземе той необходимите мерки и да се предпази. Или поне да се напие като за последно. 
И наистина всичко щеше да е прекрасно, ако нямаше малък проблем – съобщението на Росгидромет е със задна дата и се отнася за период в края на септември, началото на октомври. С други думи, сега, в края на ноември, горкият руснак е вече напълно свободен – той може да бяга, може и да не бяга, може да се напие, може и да не се напие. Работата обаче е свършена – глътнал е, каквото са му дали, остава му само да заобича още повече Путин.
 и командваната от него родна наука метеорология, задето все пак му съобщават каква точно гадост е поел в името на родината. 
А от коктейла ядрени отпадъци, струпан в комплекса „Маяк”, човек наистина има какво да глътне. Там - срещу много пари, естествено - Кремъл складира отработеното ядрено горива на много държави, включително българското. „Маяк” е известен с поредица аварии през 50-те години на ХХ век и катастрофалните поражения, които нанася върху околната среда с целенасоченото изхвърляне на ядрени отпадъци в близки реки и езера. Не се съобщава какви са пораженията, нанесени тогава и сега върху хората, които работят там или живеят наоколо – държавната тайна трябва да се пази, а 

в Русия човешкият живот е евтин

На тъй като в Европа той никак не е евтин, още през септември европейски източници съобщиха, че засичат над континента радиоактивен облак от Русия. Тогава Кремъл, вероятно за да не бъде заподозрян в лъжа, като излъже хладнокръвно, запази хладнокръвно мълчание, напълно, впрочем, в стил Кремъл от времето на Чернобил и другите катастрофални аварии в бившия СССР. 
И чак сега, в съобщението на Росгидромет,  макар смушкано в ъгъла на текста, свенливо се прокрадва и едно друго признание - че през септември-октомври радиоактивни частици от Южен Урал „може да са попаднали в Европа в резултат на пренос на въздушни маси”. 
Може да са попаднали, ама може и да не са попаднали, нали! И то само някакви си частици, не големи цели части от нещо по-сериозно като международна космическа станция, да речеш. На всичкото отгоре – не сме пренесли ние въпросните радиокативни частици чрез СС-20 или друг вид ракети, а самата пагода се е погрижила да ни помогне в хибридната война за унищожението на Европа, която Европа води срещу нас. Както е отдавна известно, тя и пагодата е винаги на наша страна, щото нашето дело е винаги справедливо…..
И с тези идиоти ние, българите, сме тръгнали да правим отново „Белене”? Точно тях ли ще вземем пак за ортаци в една авантюра,  чиито катастрофални икономически измерения са най-малкият проблем на фона на всички останали катастрофи, които носи заложени в себе си? Ще се сговорим отново с тия същите, дето, заедно с българския си слугинаж, вече отмъкнаха милиарди от джоба на редовия данъкоплатец срещу издълбаването на гьол и изработването на купчина старо желязо? 
„За да присъствам на първата копка на АЕЦ „Белене” съм готов да отменя всичките си ангажименти” – заяви твърдо онзи ден Кирил Комаров, първи зам.-генерален директор на „Росатом”. 
Каква жертвоготовност само – и ще го направи, човекът, наистина всичките си ангажименти ще отмени. Само да му паднем в ръчичките с нашата поредна готовност за първа копка. Ма недей така, бе, пич, ще вземеш да изпуснеш 

някоя комисиона в черната дупка „Белене”…..

Не, не, печен е Комаров, знае той, че в българският случай не комисионите се важни. Поне не са така важни на най-първият етап, де. Тук главната цел е пробивът, поредният руски пробив в Европа, поредният удар срещу гадния европейски опит за поддържане на единна енергийна политика, която ефективно да се противопоставя на разяждащия всичко по пътя си руски модел „енергетиката като политическо оръжие”. 
Това очаква от „Росатом” другарят Путин, това трябва да му се докладва на първо място, комисионите идват чак после. 
Както казах обаче, комисионите не са съвсем маловажни, защото служат за обогатяване на правилните хора както от руска, така и от българска страна. 
В случая руската страна не ме интересува, те вътре да си правят каквото искат, стига да оставят всички останали хора и народи на мира. Но не ги оставят, точно чрез подобни комисиони руснаците поддържат онази кохорта продажници и нагли идиоти, които вече близо три десетилетия доста ефективно им помагат в създаването на проблеми за развитието на обединена Европа, в частност – за предотвратяване на истинските демократични реформи в България. Тук онези, които наричат себе си „русофили”, независимо дали за пари или от обикновен идиотизъм, направо си вилнеят и правят каквото си искат – като цяло и парите са в тях, и властта е в тях, а ако някой не е съгласен, прав му път към Европа и света. 
Да, някои основни свободи, които българинът има напоследък, всъщност не пречат на това той да не е свободен, те са част от системата на тъй наречената „демократична привидност” - основният елемент от руската стратегия да не се допусне в България „истинска демокрация”, да не се прави тук „истинска политика”, никога да не достигнем необходимото ниво на реформи. Стратегия, впрочем, твърде успешна, както личи не само от поредния катастрофален европейски доклад за „напредъка на реформите”, но и от това, което българинът вижда с очите си - напредък няма, има привидност, с която постоянно се подменя реалността.   
Но забележете и нещо друго, граждани – нивото, на което 

Русия в случая с „Белене” работи срещу интересите на България

 и Европа. Някакъв си заместник-директор, пък бил той и „първи”, ще си отмени ангажиментите, за да ни зарадва с височайшето си присъствие - не е ли жалка тая руска надменност. 
Да, на мен ми се струва, че по-жалки от нея са само онези български идиоти, които чакат другаря Комаров и нему подобните с отворени обятия, за да им се подмажат. Вместо да ги чакат с тактично изразен, но категоричен съвет - да си прилага тъпите руски номера в Русия.