De Profundis: Идва ли Рая на руското Второ пришествие(по Платонов)

И най-великото търпение на най-великия крепостен в света все пак има известен предел - ще се нахвърли да те изяде

Владимир Путин

Владимир Путин

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Когато един владетел влиза в ролята на шут, това е смешно. Когато един шут влиза в ролята на владетел, това е опасно. 
Не ми е ясно как става, обаче на този свят, граждани, има хора, които някак успяват да съчетаят двете роли, така че да постигнат и двата ефекта едновременно. 
За император Путин не се учудвам чак толкова, че го може - вече се е доказал на този терен многократно. Дори, заради впечатляващите му предишни опити, аз поне имам натрапчивото усещане, че той или е истински природен талант, или КГБ реално успява да обучи хората си на такава морална поливалентност, та като се гледат в огледалото сутрин, сами не могат да познаят с кое лице са се събудили. 
За разлика от праволинейните кютуци на ГРУ, дето тъпо и упорито ходят да разглеждат прочутата катедрала в Солсбъри толкова пъти, колкото им е необходимо, за да я разгледат напълно. И пътьом махат приветливо на всички записващи ги камери.  
Но стига лирични отклонения. Всъщност искам да кажа колко смешно и колко опасно едновременно прозвуча най-последното знаменито Откровение на Путин: „Руснаците, които загинат в ядрена война, като мъченици, ще отидат в Рая. Останалите просто ще умрат.”
Има предвид – всички останали хора по света. 
Пред тъй наречения форум Валдай, руският президент не описа кой точно Рай предлага на руснаците. Кой знае защо, аз веднага се сетих за 

Рая на руското Второ пришествие, 

при което болшевиките убиват всички, както е описано прекрасно от Платонов в „Чевенгур”. Но може и други небеса да предвижда Путин за своите си хора, де, някакви такива, пълни с героизъм, подковани ботуши и вдъхновяващи за още смърт любими съветски песни.  
За сметка на това обаче, на форум Валдай човекът, който, както сам се похвали, е любимец на почти 146 милиона души по света, уточни с тон, който внушава доверие, че Русия в никакъв случая няма да използва първа ядрените си бомби и че тя ги разглежда само като „отбранителна стъпка”, защото страната „няма концепция за превантивен удар”. 
Ах, горките некадърници, не са успели да си напишат концепцията, затова ръцете им са толкова здраво вързани, че дори едни ракети не могат да пуснат първи. 
Направо живи да ги ожалиш!  
Всичко това си струва Нобеловата награда, казвам ви. За мир ли, за литература ли, за проста гениалност или за умна клоунада, не е важно. 
И за химия да му дадат на човека, пак ще бъде заслужено. Защото нали се сещате какъв химически взрив от допамин, серотонин и други чудни имперски опиати предизвикват тези слова в главите на почти всички руснаци. Те вече са спасени – сега остава само да насочат добре ракетите и да натиснат копчето в своя защита. 
Как ще го натиснат, ако са втори, тоест, ако вече са отишли в Рая, заради проклетата липса на концепция за превантивен удар, не е ясно - но вероятно не е ясно само за невежи странични зрители като мен, иначе Путин явно знае начина.    
Но, в същото време - каква химическа бомба от фенилетиламин избухва в главите на останалите хора и народи по света, които не са имали късмета да се родят поданици на Владимир Владимирович. 
Само да уточня, екип от Харвард, начело с молекулярния невролог Стивън Лайберле, неотдавна установи, че точно фенилетиламинът предизвиква у човека било любов, било страх - в зависимост от концентрацията си. 
А в изумителните думи на Путин концентрацията е като за зараждане на силна любов и силен страх едновременно…..
Та така, де, ето че, съвсем предвидимо - а за по-наблюдателните дори отдавна очаквано – 

император Путин взе лично да се прави на Господ

 Или поне на Свети Петър, доколкото сам започна да решава кой ще отиде в Рая и на кого ще му гният ръкавите в Чистилището до самото Второ пришествие. 
Обаче, въпреки тези небесни превъплъщения на императора, още няма кой да му сложи усмирителна риза, та да отърве човека от мъките!
Много ми е трудно да го кажа, граждани, защото в този живот съм виждал вече какво ли не, но признавам, че официално съм изумен от гениалността на този тип, наречен Путин и неспособността на нормалните хора и световните санитарни власти да го поставят на мястото му. 
По този повод - ако имах Фейсбук, вече щях да съм си променил статуса от Пълен непукист, на Официално изумен. 
Някои намират, че точно по същия безумен начин стоят нещата и с обявеното онзи ден от Доналд Тръмп намерение САЩ да денонсират Договора за ракетите с малък и среден обсег, който през 1987 Горбачов подписа след големи кандърми от страна на Рейгън. 
Само че нещата изобщо не стоят по същия безумен начин, както заканите на Путин, дори обратно. 
Първо, трябва да помним, че излизането от Договора е официално намерение на цял Вашингтон, а не лично на президента Тръмп. Както знаем, в това отношение съществува огромна разликата между ситуацията в САЩ, където има много политически и обществени механизми за контрол върху властващите шутове, и ситуацията в Русия, където няма никакви подобни механизми. 
Руският бос може наистина да прави каквото си иска, без някой да му каже „копче”. Друг въпрос е защо изобщо някому ще хрумне тъпата идея да му казва „копче”, след като може да му направи далеч по-изтънчени комплименти.  
Второ, не от днес и не от вчера по света циркулират повече или по-малко официални информации и обвинения, че руснаците, както винаги, лъжат, мажат, но правят всичко възможно да не спазват клаузите от Договора, а се правят на по-хитри от света. И като гледам - никой не се учудва, така че лъжливото овчарче май е паднало в собствения си капан, независимо дали вече го знае или още не. 
До болка познаваме това руско поведение и ние, българите, които сме толкова лъгани от нашите руски братя, освободители и спасители, че ако от това се умираше, отдавна щяхме да сме се гътнали.
Е, някои наистина се гътнаха от толкова братство, но все пак - не всички…..
Трето, времената сега са съвършено други и Договорът за ракетите с малък и среден обсег наистина има нужда от предоговаряне, като се отчетат новите реалности и се включи в него и Китай. 
През 87-ма Пекин все още беше книжен тигър по отношение на военните си възможности, но вече е истински боен слон. 
Русия пък не е Съветският съюз, а едно икономически и политически далеч по-дребно и жалко джудже дори от разпадащата се тогава империя - така че трябва най-после да бъде поставена на нейното истинско място

 в периферията на световните дела

 и държана там.   
И четвърто, подобен сериозен натиск явно е единственото нещо, от което Кремъл разбира, меките и човеколюбиви санкции явно не им правят впечатление, независимо кой управлява в този момент башнята.  
Доказа го Рейгън навремето с твърдата си позиция, че Империята на злото трябва да бъде разрушена. Със сигурност ще го покаже сега и Тръмп, ако удържи на думата си и стимулира в главите на кремълската върхушка още малко фенилетиламин. 
С други думи, ако прекара Путин и неговите малки путинчета през ада на влудяващия страх – да знаеш, че ако спреш да правиш ракети, другият ще има повече от теб и може да те прасне по главата, независимо с концепция или без. А ако продължаваш да правиш ракети, хем пак не можеш да направиш повече от другия, хем собственият ти гладен народ всеки момент ще те прасне по главата. 
Или ще се нахвърли да те изяде. Защото и най-великото търпение на най-великия крепостен в света, все пак има известен предел.