De Profundis: Многоумници, малоумници и съвсем малко умници

Хибридната война на Русия се води срещу целия свят и включва масирана пропаганда от гьобелсов тип с постоянни обвинения към всички останали за всичко

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Ще ми се всъщност да започна обратно на заглавието, с малкото добри идеи на малкото умни хора, които излизат напоследък. Защото ако започна с всекидневната помия на битието, душите ни пак ще се вмиришат на гадно, въпреки свежите пролетни аромати наоколо.

В случая имам предвид развития в две сфери от ненормалния ни живот, където са най-необходими истински реформи, за да стане този живот малко по-нормален.

Този път здравният министър Петър Москов уцели ваксата, като заяви недвусмислено – и устоява тази позиция, въпреки че отвсякъде квакат срещу него - че основната цел на реформата в здравеопазването е да се сложи пациентът в центъра. Да се обърне всичко - организацията на лечение, болниците, техния медицински персонал, администрация и каквото още се навърта там, с лице към пациента.

Както самият Москов каза преди седмица - 

"пациентът трябва да престане да бъде футболна топка

между отделни, неговорещи помежду си, лечебни заведения”.

Тази принципна промяна в самата философия на системата трябваше да стане отдавна. Да не говорим, че поставянето на пациента в центъра трябваше да бъде заложено още когато системата се създаваше в края на 90-те. Сега грешката вече е така вкоренена, че атаките срещу промяната са напълно разбираеми – мнозина имат много да губят.

Дано Москов устои.

В случая не казвам нито дума за самия проект за реформа, защото не разбирам от тази материя. Основният принцип обаче, за който говори министърът, не може да не бъде подкрепен.

Другият наистина умен подход, който искам да подкрепя принципно и недвусмислено, е заложен от ген. Атанас Атанасов в проектозакона за Държавната агенция за разузнаване. Това е идеята, че две разузнавателни служби, при това рудиментарни органи от комунистическо време, от времето на гадните западни империалисти и добрите съветски КГБ-та, са прекалено много за малка България. Генералът е деликатен човек - казва само, че те ни лягат много скъпо за издръжка. Тъй като в сферата на парите обаче скъпо и евтино са относителни понятия, публиката сама трябва да се сети, че в случая парите за разузнаване са прекалено много на фона на неговата ефективност. Или неефективност, по скоро.

Толкоз по въпроса. Дори няма да коментирам ролята, която хора от системата играят през годините, за да тровят живота на цялото българско общество.

Към тази добра идея на Атанасов трябва да се добави и онази за тотално съкращаване на функциите и съответно – на състава на НСО, която РБ и ПФ се очаква да внесат между двете четения на закона. Както каза Красимир Каракачанов, когото май цитирам с нещо умно за първи път в живота си - „специализираният отряд за борба с тероризма е от 100 души и се грижи за сигурността на 8-милионна държава. А в същото време за 100 души елит се грижат 1200 човека”.

Наистина не може така.

Е, добре, де - само ние не можем, защото сме бедна държава. Виж, многоумниците в богатата държава Русия, където дори последният окаян мужик при император Путин благоденства като истински петролен шейх под финикова палма, могат да си позволят лукса да плащат на все повече и повече ченгета, за да пазят кожата на императора. Властта и парите на олигархията. Статуквото, от което са доволни всички…..

Възниква въпросът защо тогава режимът на Путин взима все повече и все  по-сериозни мерки, за да предотврати народното недоволство. 

Имам предвид закона за „нежеланите организации”, както и президентския указ за ограничаване на държавния сегмент от руския Интернет. Нежеланите организации, естествено, са всички онези, които не се харесват лично на Путин, на някой от неговите любими олигарси, на някой тъпан от администрацията – висша и местна, на влиятелната тьотя Маша, чистачка в съда и прокуратурата, на онзи патриот Ванка с ушанка, който се търкаля пиян по улицата и сочи обвинително с пръст срещу враговете на истинската Русия. Нищо, че сочи срещу руския клон на организацията Анонимни алкохолици…..

Многоумниците в Кремъл явно изключително много се страхуват от тъй наречената „цветна революция”.

За да я предотвратят, те са готови сами да се лишат не само от онези гадни западни организации, които искат да лишат мужика от прелестите на алкохолизма. Готови са да се лишат и от Интернет, едно от най-големите постижения на човечеството изобщо.

Не се учудвам, де, за какво им е на тях измисленият от ЦРУ Интернет, като си имат високата руска култура, в комбинация с широката руска душа. Нищо повече не им трябва, за да знаят дълбоко в себе си, че са истинските господари на света и един ден непременно ще го дарят със самобитната си цивилизация – независимо дали доброволно или насила.

Дори вече тези техни усилия дават резултат, ако се съди по пиянските изстъпления на някога уважавания френски актьор Жерар Депардийо. Той обяви, че обича Путин и е готов да даде живота си за СССР, пардон, за Русия, както сам се поправи. И защо е цялата тази драма с живота му, който на никого не е нужен? Ами защото където и да ходи из Русия, навсякъде руснаците му викали Жора…..

Добре, де, идиоти не коментирам – не отговаря на професионалната етика, защото е твърде лесно.

Но, въпреки светлия пример с Жора, многоумниците в Кремъл явно все пак много се боят от тъй наречената „цветна революция”, тоест, от възможността собственият им народ да ги натири от Кримъл вдън гори тилилейски.

Това става ясно от изявленията на набедения руски политолог Андрей Манойло, когото многоумниците от Кремъл, по покана на малоумниците от прочутия Библиотекарски институт, ни изпратиха в София, за да разясни въпроса.

Е, някои ще каже, че 

те не могат да са малоумници, защото са все известни хора, 

свързани с ДАНС, професори, доценти, част от близкото минало и близкото бъдеще на България. Затова са и малоумници, де – защото са хора от ДАНС, на които ние плащаме заплати и даваме всякакви екстри, с цел да ни защитават поне от най-отявлените ни врагове. А вместо това те канят най-отявлените ни врагове да изнасят тук лекции и да ни дават акъл…..О-о, добре, де, чак сега схванах намека – не те, а ние, целокупният български народ сме малоумниците в случая, защото продължаваме да им плащаме заплатите и не сме закрили още както тази пробита агенция, така и този пробит институт.

И казвам това не заради друго, а защото внимателно прочетох какъв точно акъл ни дава споменатият Манойло. Ето например една негова дефиниция: „Цветните революции" са технология, която използват Съединените щати за организиране на държавен преврат в страните, чиято външнополитическа позиция не им харесва”.

Просто и ясно. Е, поне много просто.

Лекарството, според Манойло,

е хибридната война – онази, която в момента Русия води срещу целия свят. 

Тя включва масираната пропаганда от гьобелсов тип с постоянни обвинения към всички останали за всичко, дрънкане на оръжие и демонстрация на военна сила, незачитане на каквото и да било международно право за другите и изискване то стриктно да се спазва спрямо Русия, купуване на хора и партии по цял свят, които да служат за „полезни идиоти”, по недвусмисления израз на Ленин…..

`Ма този Манойло е бил много речовит пред малоумните ни библиотекари. Пък нашите малоумници вероятно са му ръкоплещили, вместо да го арестуват като елемент от хибридната война, която Русия води и срещу България. А после да арестуват и себе си, задето са го поканили.

Много нагла, прекалено нагла стана руската пета колона тук. Онзи ден, на самия 24 май, за своя гордост, провалих една публична акция на подобни безумници. Група от тях от около месец се разкарва периодично по центъра на Пловдив с руски знамена, антинатовски лозунги и съветски песни, които звучат по някаква преносима уредба. Полицията ги пази, затова досега пловдивчани не са ги били.

В неделя, насред най-българския празник и насред центъра на града обаче тези негодници се опитаха да направят същото, но застанали на едно място - развели руско знаме, опънали кротко на тревичката лозунги срещу НАТО и в полза на Русия, надули уредбата. Тикат ли тикат тези гадости право в очите на децата ни, масово излезли навън за празника.

Попитах двама полицаи наблизо дали въпросната кремълска агитка има разрешение за политическа демонстрация, те се консултираха с началника, установиха, че няма и ги разпръснаха.

Но майната им на самите безумници – въпросът опира и до онзи, който им дава възможност съвсем буквално да си развяват руския байрак. Изведнъж ме жегна въпрос, за който досега не бях се сещал – дали когато общината дава разрешение на група идиоти за демонстрация против НАТО, това автоматически означава, че им разрешава и демонстрация в полза на Русия. Защото съгласете се, че това са две различни идеи и следователно – две различни демонстрации.

Двете неща трябва добре да се разграничават, защото тази логика е изключително вредна. Ако вървим по нея, можем да стигнем например до съвършено погрешното заключение, че Швейцария, която не иска да е в НАТО, иска да е в Русия.