De Profundis: Прокуратурата да каже цялата азбука по случая с руската връзка на Николай Банев

Колкото повече истини знае българското общество за Русия, толкова по-малко възможности ще има Русия да ни манипулира

Олигархът Бонев и посланик Макаров - съмишленици по темата "Евразия"

Олигархът Бонев и посланик Макаров - съмишленици по темата "Евразия"

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Много ми се ще, граждани, един ден да се събудя и в медиите да не видя нито една, ама нито една, тревожна за нормалния свят новина, свързана с Русия или произтичаща от Русия – само светли и празнични вести да са дошли от Изток. 
Е, не мога да дам пример като как точно биха звучали подобни добри новини, защото досега такова нещо не се е случвало, но, както се твърди сред заклетите оптимисти – за всяко нещо има първи път. А и всеки има право да мечтае. 
Но като няма каквото искаме, принудени сме да работим с каквото имаме, нали, та и аз така.
Честно казано, с голям интерес прочетох новината, че българската прокуратура е констатирала руската връзка на лицето Николай Банев. Както твърди заместник-главният прокурор Иван Гешев, в килията на белобрадия комсомолец е открит таен телефон, чрез който той е осъществявал връзка с руски другари и е уговарял в своя защита доста любопитни неща.  
„След като се направи експертиза, се видя неговата комуникация с руски лобисти, с която се предполага сформиране на Евразийска партия в България, която да защитава чужди интереси. Така той 

ще иска политическо убежище в Русия

 За мен това е предателство към собствената държава” – каза Иван Гешев. 
Заместник-главният прокурор добави също, че отсреща са обещавали на Банев защита от руски адвокати, „хибридна война и медийна кампания в Русия в негова защита”, плюс медийна атака срещу българската прокуратура. 
Какво да ви кажа, оказва се, че в този конкретен случай напълно вярвам на българската прокуратура. Странно ми е да го призная, но е факт – за някои неща може би наистина има първи път. 
Събитието е знаменателно, защото, поне според мен, досега толкова официален български орган на толкова високо ниво не е обсъждал толкова открито негативното влияние на Русия в българския живот, не е говорил за руската връзка като фактор, който дестабилизира България и не е използвал квалификации като 

„предателство към собствената държава”

 Разбира се, много бих искал, след като е започнала да казва „а”, прокуратурата да продължи с „б” и цялата останала азбука. 
Например, като назове имената на въпросните руски „лобисти” и „руски граждани”, за които става дума в изявлението на Гешев. Да назове също споменатия „конкретен, известен български журналист”, представен като човек, готов да започне руската медийна кампания срещу българската прокуратура. Да узнае обществото ни с кои хора Банев се е канил да прави „Евразийска партия”, защото, в края на краищата, това засяга целия български политически живот. 
Ето такива неща ми се иска още да каже прокуратурата, за да ѝ повярваме ние, гражданите напълно и безрезервно, за да я подкрепим в нейната битка за истината, справедливостта и законността.  
В това отношение има и още по-добри възможности. Например покрай случая с Банев, прокуратурата може да започне да разплита чорапа на цялата мрежа от руски подлоги в България, които по един или друг начин през годините работят за руските интереси и вредят на българските. Още повече – голямата част от тези хора са публични, те не се крият, напротив, открито демонстрират връзката си с Москва и желанието си да служат на Кремъл. 
Ние всички ги знаем, но е важно прокуратурата да ги узнае и назове. И после съдът, евентуално…..
От цялото изявление на прокурор Иван Гешев, не съм сигурен само дали думите му за „предателство към собствената държава” имат реална правна стойност или са по-скоро недобре изразена мисъл пред телевизионната камера. 
Имам предвид факта, че никой човек в демократичния свят не дължи никаква лоялност към „държавата” като такава. Държавата е абстрактно понятие и ако се настоява да ѝ бъдеш предан, това означава, че се иска да си лично предан или на някаква безлична администрация, или на управляващия в момента екип. 
Струва ми се, че по-правилно в случая, пък и по принцип, би било да се говори за предателство спрямо българските национални интереси, които имат съвсем конкретни измерения. Най-общо казано, свеждат се до това да държим Русия максимално далеч от нас и нашите дела, като се противопоставяме открито и адекватно на всеки неин опит за намеса. 

А не да просим от Кремъл пари, политическа подкрепа, правна защита и т.н. 

Защо не бива да просим от Кремъл, ли? Ами поне по три причини. Първо, Кремъл няма пари, нормална демократична политика и нормално, демократично законодателство, та да ги раздава. Второ – затова парите, които ще даде на някои от нас, ще открадне от всички нас, а подкрепата и защитата си ще превърне в политическо и правно острие, с което да ни нарани.  И трето, защото Кремъл възприема всяка чужда готовност за сътрудничество като форма на подчинение и се държи съответно. 
Така че с Русия трябва да се работи открито, последователно и с истината напред. В това отношение през последните дни поне Дания ни показа как се прави. Датчаните отрязаха руските мераци „Северен поток 2” да мине през тяхна територия, защото, както заяви премиерът Ларс Расмусен, проектът не е чисто икономически, нищо, че Меркел и Путин го представят за такъв, а политически. 
Толкоз. Не може Русия да трупа заплаха върху заплаха срещу света, а да очаква той да отговаря с любов и преданост. 
„Геополитическата ситуация в региона се промени драстично: конфликтът в Украйна, напрежението в Балтийско море, нарушенията на нашето въздушно пространство, разполагането на ракетите „Искандер” в Калининградска област” - това, според бившият датски военен министър Ник Хеджеруп, са все фактори, които определят датското решение

 да се отреже агресивната Русия
 
Откъм българска страна ние бихме могли да добавим още доста фактори, които би трябвало да ни смущават и да ни държат далече и настрани от каквито и да било топли връзки с Кремъл, поне докато Русия някак не се превърне в нормална демократична държава. 
Визирам, разбира се, руската милитаризация на Черно море, която включва също постоянни провокативни нарушения на българското въздушно пространство, анексирането на Крим и натъпкването му с руски ракети, насочени пряко срещу нас, мераците и действията за превръщането на Азовско море във вътрешно руско езеро, заплахите и хибридните руски операции в България и на Балканите, включително в Македония, Черна гора, Гърция, милитаризацията на Сърбия и подтикването ѝ към горещ конфликт с Косово, такива обикновени и всекидневни неща. 
Ама европейският мотор – Германия, също има интерес от изграждането на „Северен поток 2” и не бива да чупим хатъра на Берлин. Да, обаче, както виждаме, трезво мислещите и принципно реагиращи датчани и на Берлин показаха как се прави умна политика в демократичния свят. Те дори индиректно обвиниха канцлера Меркел в съзнателна лъжа, в целенасочена заблуда на общественото мнение, задето постоянно обяснява как „потокът” бил само и чисто икономически проект. И как Русия ще бъде така добра да сключи договори с Украйна, които ще запазят статута на страната като транзитна територия на руския газ към Европа. 
Да, ще сключи договори, ама кога – преди или след като „Северен поток 2” бъде изграден и влезе в действие? И ако наистина Русия сключи такива договори, кой ще я накара после да ги спазва, което е друга една интересна страна от многостранната руска политическа игра….. 
Лошото е, че, като цяло, нещата с водещия европейски мотор – Германия, напоследък май се влошават все повече, граждани. На моменти дори откъм Берлин вони - и понякога имам чувството, че там сякаш вече управлява не онази Ангела Меркел, която беше дясната ръка на великия европейски политик Хелмут Кол, а на власт се е върнала лявата руска подлога Герхард Шрьодер. 
И лошото е, че тази представа ми се натрапва въз основа не само на немската политика по отношение на „Северен поток 2”, но също спрямо мигрантите, спрямо САЩ и евро-атлантическото партньорство изобщо, спрямо мнението на по-малките европейски партньори по един или друг въпрос….. 
Но стига отклонения, да се върнем на общата идея, от която тръгнах - колкото повече истини знае българското общество за Русия, за нейната агресивна политика и хората, които ѝ помагат да я реализира, толкова по-малко възможности ще има Русия да манипулира българското общество. 
Ето защо, ако разкрие цялата истина за руската връзка на Николай Банев, българската прокуратура със сигурност ще постигне и една своя стара мечта – рязко да повиши общественото доверие към себе си и да се превърне в позитивен за развитието на обществото ни фактор.