De Profundis: За връзката между простия народ и слабата държава

Гражданите имат „законното право на бунт” срещу самозабравилите се властници

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

„Прост народ – слаба държава”.
Не помня вече по какъв повод онзи ден ми се завъртя тази мъдрост в главата и веднага се съгласих с нея. Механично се съгласих, защото, за съжаление, в родната ми родина поводите за афоризми са много и постоянно се трупат един върху друг, а времето за осмисляне на горчивите сентенции е кът. 
Обаче после половината ми мозък срита другата половина. 
Ами Русия като е силна държава, почти най-силната на света, казах си, нейният народ да не би да е умен. 
А Северна Корея? Напоследък тя също е твърде силна държава – има ядрено оръжие, размахва го, заплашва. Но какво да кажем за хората там? Те умни ли са или като цяло им стига един умен Ким да мисли вместо всички?
От друга страна – да вземем Молдова. Малка страна, при споменаването на която всеки велик български националист ще се изсмее и ще ти каже, че е далеч по-слаба от нас по всички линии. Даже по футбол, да не говорим за художествена гимнастика. 
Но дали Молдова в действителност не е доста по-силна, отколкото изглежда, след като в ООН 

открито се противопостави на Путин и любезните му „миротворци”,

 които вече 27 години държат със сила заграбената нейна територия - руско-сепаратисткия анклав, наречен Приднестровие. Докато онзи ден в България, на самата Шипка, под носа на нашите европейски политически титани, бе нагло развятото знамето на руско-сепаратистката, антиевропейска и терористична „Донецка република”, а те мълчаха и гледаха като мишки в трици.  
Също съвсем неотдавна Молдова обяви за персона нон грата хлевоустия руския вицепремиер Дмитрий Рогозин заради негови „очернящи и оскърбителни изказвания срещу страната”. Докато нашите плъшоци очевидно не си позволяват и да помислят подобно нещо, въпреки, че същият тип през годините направи ред провокативни изказвания и спрямо България. 
Но какво да говорим, те тукашните умници още не смеят да попитат ДАНС кои са тримата офицери от ГРУ в руското посолство в София, дето ходят да бунят Македония в полза на Кремъл – защото ако попитат и получат отговор, ще трябва да ги изгоним най-после от европейската българска територия. Пък това със сигурност няма да е по вкуса на началството в Кремъл…..  
Така че - силна или слаба държава е Молдова? И съответно – молдованският народ по-умен ли е от българския или е по-прост, задето прави споменатите неща?
Работата със силната държава е много особена, граждани и изглежда, че съвсем не е доказана връзката между нея и високото умствено ниво на народа. 
Например Джон Лок, един от великите бащи на модерната политическа философия на управлението, настоява, че държавата има една единствена цел, задача, ангажимент, функция и още каквото се сетите – да защитава собствеността на гражданите. 
Толкоз. Оттам нататък, твърди Лок, за да извърши нещо друго, което не е пряко подчинено на тази цел, държавата трябва да се допитва и да получава специално разрешение от своите граждани. За всяко поотделно. 
В противен случай 

гражданите имат „законното право на бунт” 

срещу самозабравилите се властници. Дори мисля, че не просто право, а и задължение за бунт беше, но да не бъркам. Още повече - в пропаганден план е твърде непрофесионално да пробуташ на българина дадено нещо като негово „задължение”, вместо да му го рекламираш като изконно „право”.  
А сега да помислим – тази функционално ограничена всъщност държава, за която Лок пледира, силна ли би била или слаба? 
Можем да си отговорим с примери от реалността. Достатъчно е да вземем предвид, че върху философията на Лок, макар вече с много промени, наложени от новите времена, се базират двете най-велики демокрации в света – британската и американската. 
Ние в България нямаме подобни мислители, а и не сме чели много-много творенията на световните умове, когато сме си създавали държавата. За наш срам, не ги четохме дори през 89-90-та, когато се опитахме отново да я /пре/създадем – уж вече такава, каквато на нас ни харесва, а не такава, каквато Москва ни налага. 
Обаче дали самият факт на нечетенето доказва наличието на голяма простотия сред народа, поне в политически смисъл? 
В един свой афоризъм Джордж Бърнард Шоу твърди, че демокрацията е нещо, при което напълно некомпетентното мнозинство постоянно си избира да го управляват банда корумпирани типове. 
Как Шоу, докато в края на 19 век си стои в родната Англия, е стигнал до това изключително прозрение за българската реалност от края на 20 и началото на 21 век, убийте ме, не мога да ви кажа.   
От друга страна, правилната иначе логика в неговото изказване противоречи напълно на социалистическите му визии. Великият ирландец цял живот се застъпва за колкото може по-широки избирателни права. А между Първата и Втората световна война пък с голяма стръв възхвалява корумпираните до мозъка на костите си социалистически режими на Мусолини, Сталин и Хитлер.  
Добре, де, макар и умен, Шоу е изключително глупав – обаче човекът си е извоювал положението да говори каквото си иска, без да му мисли и всички да го слушат със зяпнала уста. Но неговият единичен случай пак да не дава достатъчно информация за истинската корелация между простотията и силата на държавата, пък била тя и Великобритания.
Обаче да погледнем малко по-общо и да кажем така - и ние не четем, и американците не четат. И все пак май не е случайно, че когато навремето Рейгън заговори за необходимостта от „по-малко държава”, простите американци го разбраха правилно и нещата там тръгнаха на добре. 
Докато всички български премиери, включително Иван Костов, винаги са настоявали за „по-силна държава”. И умните папагали тук повтарят ли, повтарят….. 
Но какво в случая значи „по-силна”, по силна спрямо кого трябва да бъде въпросната държава? 
Съвършено просто е – тъй като няма как България да бъде военно по-силна срещу съседните страни, а и не е способна да бъде дипломатически по-силна в общия план на международните дела, това означава че тя трябва да е 

по-силна спрямо своите собствени граждани
 
Няма друга опция. И неслучайно виждаме, че тук точно тази опция се реализира практически. 
Имаме си „силна държава”, при която администрацията е уверена, че е началник на гражданина; при която единственото независимо действие на съдебната система е, че магистратите сами си определят размера на заплатите, които взимат от данъците на данъкоплатеца; при която прокуратурата и специалните служби, вместо да защитават собствеността на гражданите, са станали обикновен инструмент за разчистване на лични, политически и бизнес-сметки с тях; при която правителството „раздава” средства на неправителствените организации, а после всички вкупом се чудим защо тук няма гражданско общество; при която хората от политическия, бандитския и ченгеджийския свят са с еднакво мислене, манталитет и маниери – всъщност, са едни и същи хора, които само от време на време сменят местата си; при която борците срещу корупцията са половината корупция – онази половина, полегнала от другата страна на същата монета. 
И така нататък - ако продължа да изброявам всички характеристики на нашата любима „силна държава”, ще ме обвините, че ви мисля за прости, като ви казвам неща, дето и без това си ги знаете. 
Заплетена е цялата работа, граждани, но призивът ми е да взимаме пример от съседна Гърция. Там народът е също толкова прост, колкото нашият, обаче все пак е достатъчно умен, та да не допуска държавата му да е силна. Държавата на гърците е толкова слаба, че се занимава с едно единствено нещо – да пази тяхната собственост. Добре, де, с две неща – и да подпомага увеличението на тази собственост.