​De Profundis: Русия срещу България или за разликата между златната и мъжката кокошка

Руснаците не искат да си стоят сами в чревото адово, те плашат да повлекат и нас

Правилен е съветът, който онзи ден даде едно достойно българско момче, външният министър Даниел Митов - „Трябва да се борим срещу дезинформацията в публичното пространство и да казваме истината”

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Виждали ли сте кокошка, която снася златни яйца? Не?

За утеха - няма и да видите!

Путин обаче е виждал – неговата се казва Русия.

Но вместо да я кътка, да я храни и отглежда така, че тя да го надживее и за поколенията да носи все повече, все по-големи и все по-златни яйца, той на бърза ръка и преряза гърлото, оскуба я и сега се кани да я хапне. Нищо, че ще я дъвче жилава и недопечена, защото неговите готварски умения със сигурност са колкото умствените – научно доказано е, че между тези неща винаги има съответствие.

Горе-долу така образно може да се разтълкува смисълът на знаменитото изречение на Путин, цитирано онзи ден от руския военен министър Сергей Шойгу: „Русия не трябва да допуска никоя страна в света да има военно превъзходство над Русия”. И за целта – руската армия до 2020 трябва да се превъоръжи с модерна техника, да се повиши качеството на стратегическите ядрени сили, да се увеличи бойният състав и приоритетно да се развиват руските въздушно-космически сили.

Колко ще струва тази военна мегаломания на и без това гладните руснаци, никой не казва поради стария навик за секретност от комунистическите времена. Пък и на никого не му пука. Очевидно не им пука дори на самите гладни руснаци. Те в момента са заети да боготворят идола си Путин – вече не толкова заради анекса на Крим, който всички усещат, че им струва прекалено скъпо, а заради неотдавна намалената цена на водката. Половинката падна от 220 на 185 рубли.

Тези 35 рубли са по-малко от 50 евроцента, но и за това – благодарим ти, благодетелю наш. А можеше и лошо да стане – вместо да се намали, да се увеличи цената на водката с 35 рубли, за да се подпомогне поръчаната от вожда активна милитаризация на страната.

Нали се сещате – това едно към едно прилича на програмата на Хитлер, който през 33-та година постави на германската армия същата задача с хоризонт 39-та…..

Друг е въпросът дали Русия може реално да направи това в режим на падащи цени на петрола и засилващи се санкции, когато силно ще бъде ограничен не само финансовият ресурс на страната, но и нейният достъп до модерни технологии. Дали може да го стори като държава дотолкова затънала в беззаконие и корупция, че генералите са готови и лампазите си да продадат, стига да има кой да ги купи. Дали има изобщо смисъл от такава милитаризация в свят, в който никой не заплашва Москва, напротив, всички гадни капиталисти предпочитат да търгуват с нейните златни яйца, отколкото да хранят гладните руснаци с помощи през 2021-ва, след като Путин ги изцеди докрай.

Не съм прав. Има една страна, която наистина сериозно заплашва Русия и това е България.

България напоследък, откак членува в НАТО, дотолкова е станала агресивна, че е на път да събере 3 000 души печени запасняци и да завземе не само Москва, а и мъртвите сибирски полета до към Китай и Северна Корея. За целта, освен запасняците, София е привела в пълна бойна готовност и трите си стари руски танка, двата си стари руски самолета, както и страховитата си белгийска фрегата „Дръзки”, модел горе-долу от ПСВ. С тази впечатляваща техника, както, разбира се, и с надеждата за little help from my friends, дивите и неблагодарни балканци ще превземат първо Крим и братски ще го върнат на Украйна, а след това ще продължат нататък през Кремъл до пълната и окончателна победа на идиотизма над простотията.

Поне горе-долу такъв е планът, който съобщи в самия български парламент истинският руски националист Волен Сидеров. Хвала на такива хора, които не се срамуват от нищо гнусно, само и само да защитят истинските руски интереси навсякъде по света. Вечна слава и повече пари на подобни герои!

Затова и ще си позволя да кажа – не е правилно българският военен министър Николай Ненчев да има само усещания относно руската заплаха. Онзи ден той каза: „От Русия сякаш идват внушенията, че се готвим за война, такова ми е усещането.” И още – „имам усещането, че съществува организиран информационен център, който се занимава с дезинформация”.

`Ма стига с това усещане, бе, г-н министре!

Какво ти „усещане”, какво ти „сякаш” - приличните хора отдавна знаят, че това си е чиста истина, а не някакво смътно усещане. И го повтарят, и го потретят. Нали още бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов, записа руската заплаха за България като факт в един официален министерски документ, но комунистът Близнашки застана с гърди на амбразурата и опита да изтрие факта. Е, изтри го от документа, но не и от паметта на обществото.

Така че нещата, свързани с онази…..онези – защото всъщност са многобройни - заплахи, които идват от Русия, не са от вчера.

И не са въпрос на усещане, както става съвършено ясно от поредното нагло изказване на Владимир Евсеев, представен като директор на Центъра за обществено-политически изследвания.. Та този герой твърди, че „Русия увеличава военния си потенциал в Крим в отговор на повишената активност на НАТО в Черно море. Въвличането на България в тази активност нанася вреди на самата България.”

Както винаги, в руската пропаганда няма празно – в две изречения са вкарани поне три лъжи.

Първо, ако изобщо има допълнителна активност на НАТО в Черно море, това е заради точно обратното - заради факта, че Русия най-безцеремонно завзе полуостров Крим от суверенна Украйна и го натъпка с ядрени ракети, преди още България да е в състояние и да помисли за мобилизация на героичните си запасняци.

Второ, България не е „въвлечена” в тази хипотетична активност на НАТО, а участва в нея по желание, ако участва. Да, знам, в армията по желание не се ходи дори до кенефа, а се стиска, докато ти наредят блажено да се отпуснеш. Обаче тук нещата са малко по-различни от армейските вицове.

Трето – ако България изобщо проявява някаква военна активност в рамките на натовското партньорство, това е изцяло в нейна полза, а не в нейна вреда, защото доказва, че не е руски троянски кон, каквито съмнения има. Друга тема е, че както много руски гении, които се пишат политици или анализатори, този също не е забелязал, че българското знаме вече 11 години се вее пред централата на НАТО в Брюксел, а не пред централата на Варшавския договор в Москва.

Ало-о-о, великите руски гении, към каква велика милитаризация на страната сте тръгнали с толкова величествено изостанала и недалновидна обществено-политическа мисъл, бе, хора? Тя ще вкара вас самите в големи бели.

А още по-лошото е, че сеете заразата си навсякъде наоколо.

Така и в този случай - руснаците не искат да си стоят сами в чревото адово, те плашат да повлекат и нас. Същият този Евсеев отправя открита заплаха към България, че „разполагането на каквато и да било инфраструктура на НАТО на нейна територия, ще принуди Русия да използва тези бази като цел за нанасяне на потенциален удар в случай на хипотетичен конфликт”.

Може и да стане – освен ако не разположим тук инфраструктура от любимия на руснаците рейгънов проект „Звездни войни”, който всъщност обезсмисля всяка кремълска атака. Но забелязвате ли как изтънчено и внимателно се изказва човекът Евсеев – „потенциален удар”, „хипотетичен конфликт”.

Само че не се удържа до края да не прояви откровената си руска бесовщина и в един момент напомня да не вярваме, че САЩ ще ни защитят, с думите: „Достатъчно е България да види примера на Грузия, когато през август 2008-ма, въпреки многобройните обещания, никой не и оказа реална помощ”.

Като чета това, веднага се сещам за съвета, който онзи ден ни даде едно достойно българско момче, външният министър Даниел Митов. „Трябва да се борим срещу дезинформацията в публичното пространство и да казваме истината” – заяви той.

И е прав. Затова хайде пак да повторим спокойното упражнение с разкриване на лъжите, без да изпадаме в иначе разбираем бяс от поредната демонстрация на руска наглост.

Не, бе, другарю Евсеев, не е достатъчно да видим примера на Грузия, работата с нас е съвършено различна и то по много причини. България никога не е била съветска република; няма обща граница с Русия; с вас нямаме териториални неясноти и търкания; тук нямаме вътрешен конфликт, за който вие братски да се загрижите и да вкарате войски, та да го решите в своя полза; при нас няма и руско малцинство, което да вопие постоянно за помощ от Кремъл. И, най-вече, за разлика от Грузия, България е пълноправен член на НАТО, а в базисния документ на пакта има един трън в задника на Русия - член 5, според който агресията срещу една страна от Алианса, е агресия срещу всички останали.

Евсеев, върнете кинтите, похарчени за обучение – примерът ви с Грузия изобщо не е подходящ, обаче сте на път да си повярвате. А емпиричният опит показва, че когато пропагандаторът повярва на собствената си пропаганда, това никога не свършва добре за него.

С други думи – за подобни типове кокошката, дето искат да си я откраднат, често се оказва не златна, а мъжка.