​De Profundis: Защо Цецко изпя Делянчо на другарката или как се плащат чужди сметки с моите пари

Носете си новите дрехи, момчета, защото тия и тям подобните ще ви ги износят!

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Тези дни другарчето ни Цветанчо Василев пред целия клас изказа на Другарката другарчето ни Делянчо Пеевски, задето върши лоши работи. От което последваха няколко важни неща.

Първо, не последва нищо, защото самата Другарка или поне определени части от нея, както Цветанчо дебело намекна, също имат пръст в лошите дела на Делянчо и не могат да се разделят против себе си. В случая се имат предвид части от Другарката като БНБ, КП /Компетентната Прокуратура/, ДАНС и други абревиатури.

По отношение на тях обаче информационната каша е пълна. Знае се само, че по темата „КТБ и торбата със змиите” някои са свършили работи, които не е трябвало да вършат, а други не са вършили работи, които е трябвало да свършат.

Второ, не последва и друго едно нищо, защото Другарката добре знае, че майката на Делянчо е влиятелна фигура в Родителския комитет. Дали тя беше човекът, който дава някакви пари на Комитета или човекът, който взима някакви пари от него, вече не помня, но за влиянието – влиятелна си е. Макар никога никакви пари да не притежава, когато стане дума за това на официално ниво.

Но пък май именно затова Другарката винаги се стреми никога да не я настъпи по мазола.

И трето съвсем нищо не последва от изказването на Цветанчо, защото не само Другарката, но и целият клас знае 

лошите дела на Делянчо, 

обаче се опитва да го превъзпита хуманно - не с действия, а с думи. Тоест, не с бой, както би било редно, а единствено като постоянно му задава въпроса „Кой”.

Вярно, че това повторение е малко досадно, но пък те лошите момчета възприемат подобни морални въпроси на майтап и не стават по-добри, напротив.

Четвъртото последствие, което не изобщо последва, е плод на факта, че всички ние, начело с Другарката, знаем и друго много важно нещо – Цветанчо и Делянчо доскоро вършеха лошите дела заедно, като дупе и гащи, макар че не е много ясно кой беше дупето, и кой – гащите. Пък сега се опитват да правят целия клас арбитър в спора си кой е по-мръсен и гаден.

Покрай което, впрочем, настояват ние да платим и целия масраф за техните собствени гяволъци.

Носете си новите дрехи, момчета, защото тия и тям подобните ще ви ги износят!

Вече 25 години го правят, не ви ли писна?

Много интересно е и другото нещо, в което се опита да ни убеди геният на българското банкиране Цветанчо Василев.

Доколкото разбрах от думите му, работата е там, че ако той не продаде мобилния оператор „Виваком” за един долар на някакъв си французин, руската ВТБ, Външно-търговска банка, ще придобие към 70 процента от активите на компанията. А освен това ние, българските данъкоплатци, ще трябва да изплатим на ВТБ около 150 милиона долара. Или евро беше, все едно.

Цялата тази псевдо-квантова математика има нужда от някои уточнения, за да не се забравят аксиомите, на които е стъпила.

Първо, руската ВТБ е известна като банката на КГБ и Путин. В сферата на финансите тя е призвана да играе ролята, която играе „Газпром” в сферата на енергетиката – да бъде откровен проводник на руските имперски, политически интереси навсякъде по света.

Второ, споменатият французин, който ще купува компанията, е такъв само номинално. Макар да се казва Пиер Луврие, всичко известно за него сочи, че той всъщност си е обикновен Петрушка Френското Лакейче на режима в Кремъл.

Трето, както може достоверно да се предположи, 

Лакейчето не е просто и то ще вземе дори въпросния долар, 

чрез който ще купи „Виваком”, назаем от същата тази руска ВТБ, тоест, чрез него собствеността пак ще си бъде нейна.

Четвърто, руският вълк всъщност е вкаран в българската кошара от самия Цветанчо Василев, който по неведоми причини продаде точно на руската ВТБ дялове от КТБ, а очевидно е продал и някакви дялове от „Виваком” или по друг начин е задлъжнял на руснаците.

То всъщност тая работа с руснаците е малко особена.

Както е известно, Москва не вярва не само на сълзи, но и на непроверени хора. Ако, да речем, аз отида утре в Кремъл и кажа – абе, дайте ми едни пари, пък аз ще ви дам дял в моята банка, те ще кажат: `къв си ти, бе, я чупка. Но ето, виж, отива Цветанчо Василев, иначе семпло момче, но очевидно от нашите хора – и ВТБ-тата на КГБ-тата веднага разтварят кесиите да му стават съдружници.

Тц, не става така! В това отношение Василев също дължи някои отговори, ама няма кой да го попита, както се разбра по-горе.

Последното неизвестно за мен в този случай е на какво отгоре аз, ти и всички останали читатели, ще трябва евентуално да се бръкнем, за да платим на руската ВТБ нещо, което белградският хотелски затворник е спазарил някога с нея, а самият той не трябва да се бръкне и да плати нищо.

Как минава този номер?

Това винаги е било голяма загадка за мен и явно е една от най-дълбоко пазените тайни на политико-ченгеджийско-икономическата мафия, която практикува основната част от българския бизнес. Ако някога разгадая тази загадка, ако някой само ми пошепне как винаги успяват да прехвърлят на мен плащането на тяхната сметка, и аз ще стана богат и влиятелен човек. А няма да си стоя фукара, дето задава тъпи въпроси и се тюхка за упадъка на морала.

Като се зачудих защо трябва да плащам за гяволъка на Цветанчо, сетих се и за другите гяволи, които напоследък много зяпат.

Например онези уж бизнесмени в сферата на морския туризъм, дето протестираха с искане българската държава да повърне руските туристи към техните джобове. Един вид, държавата България да отиде и да помоли лично император Путин да не забранява на чиновниците си да почиват тук. Като за целта държавата трябва да се откаже от общите евро-атлантически санкции спрямо Русия, да въведе фантастични визови и финансови облекчения за руснаците, да плаща чартърните полети, с които разни альоши и маруси ще пристигат, за да си карат курорта.

След което да се върнат в Украйна и да продължат да стрелят…..

Абе, хора, тия, нашите моряци, пияни ли са или луди?

Защо решиха, че цялата нация трябва да се откаже от житейските си приоритети, да зареже общите си национални интереси, да се унижи за пореден път, да застане на страната на мракобесието и антихуманизма - само и само да могат те лично да напълнят джобовете си? При това с инфлационни руски рубли.

Някой ще каже, че преувеличавам, може би?

Ами че те, ако така продължава работата, нали скоро ще поискат България да напусне ЕС и НАТО, за да не дразни, а да се подмаже на Кремъл. Защо пък не и премиерът лично да изпраща и посреща чартърите? Или да осигури на всеки къркан руснак по една трезва българка, която нежно да го завива нощем, че да не настине. Какви неща още могат да поискат – бедна ви е фантазията.

Явно напоследък туристическите босове по морето, след като превърнаха крайбрежието в бетонна джунгла и го омърсиха с некадърността си да посрещат и изпращат гости, са твърде много свикнали на лесните руски пари. Защото на руснака к`во му трябва – да се налее, да поплаче, да попее за катюши и още да се накърка. След което той вади дебелия портфейл и не гледа дали дава бакшиш или му го взимат.

Докато европеецът има претенции и е скръндза. Как им излиза сметката на онези по плажовете на Турция, Гърция, Хърватска, нашите никога не могат да разберат. Затова и аз поне от десет години по нашето крайбрежие не съм стъпил. Като разберат как става – тогава.

И като се изпразни морето ни от руснаци.

В сферата на земеделието също има едни, дето са зяпнали и искат държавата, тоест, аз чрез държавата, да им давам пари постоянно.

Напоследък, доколкото разбирам, производителите на зърно временно, са заменени от производителите на зеленчуци. Проблемът им? Ами българският пазар бил наводнен от по-евтини и по-качествени зеленчуци от други страни. И това е лошо, непатриотично, отвратително поведение от страна на всички, включително на гадните чужденци. Не ги е срам – да внасят те евтина стока, за сметка на българските производители, които не могат да си продадат скъпата.

С други думи, зелените чукове, които в момента не съумяват пряко на пазара да го начукат на простите българи, са принудени сега по заобиколни пътища да им го начукват, например чрез цицане от държавата.

Ега ти прекрасната логика!

Ало, г-н министъре на културата, в българските книжарници се продават най-вече книги на чужденци, а в европейските няма книги на българи. Като не можете да ни осигурите износ, поне спрете вноса. В краен случай, дайте ни компенсация с пари от хазната. По пет лева на страница звучи добре на първо време. Така и книгите ни ще поевтинеят – кило домати е пет лева, `що трябва една книга да е по-скъпа…..

Е, на някои сигурно ще трябва да им се плаща, за да не пишат изобщо, но какво пък – в Европа и в Щатите как се плаща на земеделците, за да не произвеждат дадена стока. Съвсем същото е и с писателите…..