Какъв е сценарият на „Шоуто на Слави” в политиката?

По спонсорите ще познаем „бъдещите му творчески планове“

Слави Трифонов

Слави Трифонов

Светослав Пинтев

Политологът Огнян Минчев писа във „Фейсбук”, както съобщихме: 
„С орязването на партийната субсидия рискуваме правителствата и техните мнозинства да се сменят все по-трудно, а опозицията да бъде все по-кротка и послушна - за да може въобще да съществува.
Носят се слухове, че едно чалга-шоу щяло да се превръща в политическа партия. Вярно ли е или не - не знам, трябва да питаме в Сарая... То, с годините за все повече неща трябва там да се ходи да се пита... Ако се окаже вярно, трябва да знаете, че на чалга политиците (от шоуто имам предвид), няма да им бъде нужна субсидия. Те са му намерили лесното - и преди референдума, и сега...”
Сараите наистина са истинска лаборатория за подобни проекти, но е сигурно само, че 

подобен експеримент е опасен и за създателите си

Сценаристите трябва да знаят, че това шоу е непредвидимо и сами могат да попаднат във водовъртежа на  събитията.
А и заинтересованите да го неутрализират вече вземат мерки за защита.
Може да се окаже, че идеята за драматичното орязване на субсидиите на партиите се е родила, за да се противодейства на бъдещеите ходове на Слави Трифонов в политиката. Нали те са основният му коз. 
Интересно е, че Дългия май няма абсолютно никакво намерение да изостави напълно шоубизнеса заради политиката, както твърдят запознати. Но с нея  ще се захване здраво.
Той не е Володимир Зеленски, който остави зад гърба си  света на шоуто, макар че сигурно се е вдъхновил силно от категоричната изборна победа на новия украински президент. Виж, ако някой ден Трифонов реши да става държавен глава, това е съвсем друга работа... Засега обаче му стига да влезе в изпълнителната  власт чрез свои хора, без да си разваля бизнеса, той е известен със своята практичност. Ето един

Примерен сценарий за горещото лято на Слави 

Той вече няма да е водещ, една изнурителна работа, която и без това го изцежда. Може и окончателно да му е писнала, може и да реши да се завърне някой ден. Това не е важно. Слави вече 19 години е почти всяка делнична вечер е в ефир, а след всяко предаване е в наистина тежко състояние, изглежда досущ като миньор, който е прекарал 24 часа под земята. Да не забравяме, че водеше  доста години и преди да отиде в Би Ти Ви, макар и не ежедневно. Но не му е омръзнало да прави телевизия, а и пари….
 Вместо „Шоуто на Слави“ ще пусне например 

„Шоуто на Краси“

Своеобразен флагман на родния Северозапад, откъдето се очакват много избиратели. Много хора от най-бедния регион в ЕС ще са във възторг от възможността да накажат София чрез своето свидно чедо и земляците в екипа. 
На едно такова шоу Дългия ще е продуцент, разбира се, водещият ще е нещо като „младши” съдружник. Ще си води Краси Радков, а Шефът ще е чест гост. Всичко се намества. А може и да е съвсем друг тип предаване, предстои да видим.
 Друг е въпросът по коя телевизия ще върви въпросното шоу, но той е маловажен. 
Като нищо ще остане и в Би Ти Ви, ако обещаят да не скачат много 

срещу политическите му послания

И това бъде закрепено със съответните клаузи в новия договор.  Дългия сега е в силна позиция и няма как да пропусне да се възползва от нея.
Трифонов изобщо, ама изобщо, не е човек, който ще остави с лека ръка такава трибуна. Нито такъв, който няма да се опита да наложи своето. 
Още повече, че на един политик телевизионното време е нужно 

като слънцето и въздуха за всяко живо същество

Както се изразяваше Георги Димитров. Той го казваше за дружбата ни със СССР, но и за Трифонов става. Още повече, че радетелите за тази дружба могат да помогнат с някой и друг милион, чисто хипотетично. Нищо, че „Союз нерушимый республик свободных“ отдавна вече е разрушен. Но пък са живи геополитическите фактори, които мечтаят да го възстановят и да наложат властта си поне в постсъветското пространство, че и на териториите на бившия соц.лагер. Те водят истинска война с останалия свят и един такъв рупор няма да им дойде зле. Но това е въпрос само  на предположения.  Засега…
Не знам дали обърнахте внимание на новината, че Слави ще наддава на търг на аукционната къща “Кристис” за китара от колекцията на самия

 Дейвид Гилмор от “Пинк Флойд”

А трябваше… 
 Аукционът ще се проведе на 20 юни в център “Рокфелер” в Манхатън, Ню Йорк. Трифонов  изпраща там Емил Гатев - съсобственик със съпругата си Милена на музикална къща “Гатев и Ко”, която доставя и се грижи за поръчковите инструменти на “Ку-ку бенд”  Той  ще представлява Слави на търга, където ще наддава за всяка една от китарите на Гилмор, свързан директно със Слави по мобилен телефон. Ще е там по-рано, за да види предварително вече изложените 127 китари в залата за аукциона. След пристигането на каталозите Слави и “Ку-ку бенд” внимателно щели да обсъдят стратегията си при наддаването за безценните за колекционерите, участващи от цял свят в търга, китари на Гилмор.
Това какво ви говори? Че Слави зарязва шоубизнеса ли? Или се кани още

да инвестира в „Ку-ку“ бенд

Не да го разпуска, нали? Още повече, че музикантите ще помогнат и за политическия турбо старт , ако трябва.
Крайно невероятно е Слави да пропусне възможността да направи прощално турне из България през лятото, точно преди местните избори. А там, пред претъпканите стадиони, пред фенове, които си късат ризите и реват да не ги напуска, ще отправи политическите си послания с максимален ефект.  Под звуците на китарата на Дейвид Гилмор от “Пинк Флойд”. 
Едно турне обаче струва много-много скъпо, трябват могъщи спонсори. Най-вероятно преговорите с тях вече текат. По спонсорите на едно евентуално турне може да се търси връзката и със спонсорите на евентуалния бъдещ политически проект. По спонсорите ще ги познаете, както се казва. 
Писа се, че Слави може да се  върне 

към продажбата на мартеници

На майтап, разбира се. Но пък идеята да ги превърне в политическо послание би му допаднала. Няма да ги продава в подлеза на ЦУМ с Август Попов, както правеше в началото на прехода... А по телевизията... Ще продава надежда на наивния избирател.
 „Прас прес“ писа следното:
„А Слави наистина може да си го позволи - да продава един сезон мартеници догодина, да намигне към себе си на млади години в този един преломен момент на живота. 

Продавачи на надежда

  В поетичен смисъл Продавачът на надежда, това е по Джани Родари и Валери Петров - ако си имах магазинче с две полички, щях да продавам надежда за всички - това има кой да го отработи в Шоуто. Сценарният екип на Слави може да се справи с всичко. Според хода на работата те биха могли да изработват и комуникират политически тези не по-зле от силните играчи в бизнеса, истинските продавачи на надежда и разпределители на порции. Но аз все пак аз не вярвам в идеята, че Слави ще тръгне да прави партия - това е страшно много работа и риск, а вероятността да се играе само един сезон е твърде, твърде голяма.“
С последното той трудно ще  се съгласи. А и надеждата е основната стока на българския политическия пазар,  харчи се  като топъл хляб, ако продавачът е популярен. И не един сезон.
 Слави не е и човек, който бяга от рискове. Напротив. На твърдението за „един сезон” би отговорил, че той не е Бареков, че преди да тръгне да води ежедневно предаване в Би Ти  Ви са му обяснявали, дето няма как да не се изчерпи за една година, а после? Той се е задържал 19 години и 

слиза от сцената по собствено желание

  Е, продаването на надежда не е неразработена ниша на пазара ни, но пък Трифонов може да разчита на немалко купувачи. 
„Той  казва, че не е част от тази медийна среда, но го казва, застанал от 19 години в нейния център. Впрочем, след като дълго време Борисов бе основната мишена на "Шоуто на Слави", през 2018 година Трифонов го покани на интервю, което бе прието за "лула на мира" - заради тона му, но и заради самия факт на поканата”, твърди коментар в  „Дойче веле”. 
 И това твърдение е вярно само донякъде. Тогава Слави отправи покана в предаването да му гостуват шефовете на институциите - председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и националният омбудсман Мая Манолова. Нямаше как да не поканят Борисов. Заради „дребната подробност”, че точно той е министър-председател.
 За лула на мира на този етап  не може да става и дума.  Основната амбиция на Слави е да надскочи бившия си приятел, а вероятно и да му отмъсти. Като продава надежда, надежда за всички. А това е доста опасно за всички нас.