Константин Боровой: За връзката между протестите и тероризма в Русия

Зад взривовете стоят руските специални служби, насаждат страх, прикриват проблемите с чекистки методи, казва анализаторът

Терористичният акт в метрото е безсилен опит да бъдат спрени протестните настроения. Защото няма никакви съмнения в това, че терористичната атака в Петербург е извършена от руските спецслужби и съвсем скоро журналистите ще започнат да откриват несъответствия и странни съвпадения. 
В условията на многохилядни митинги Кремъл е принуден спешно да сменя дневния ред, защото провеждането на каквито и да било избори – макар и след година – и въобще да се занимаваш с политика при такива обстоятелства е просто невъзможно.
И други анализатори свързаха терористичния акт с митингите от 26 март. 
Както и през  1999 година, спецслужбите се опитват 

да предизвикат у гражданите страх, 

свързвайки митинговата активност с екстремистка дейност.  
Мисля, че сега те ще извадят псевдо-доказателства, за да обосноват тази несъществуваща в реалността връзка. Но доколкото именно Кремъл е наплашен, е ясно, че всичко в тази спецоперация ще бъде съшито с бели конци.
Путиновите спецслужби се държат предсказуемо: вместо да предприемат някакви усилия за промяна в икономиката и политическата система, те решиха да се възползват от простия и проверен способ – да сплашат обществото и така да смажат протестното настроение. 
Но тази задача е неизпълнима: невъзможно е протестът да бъде спрян. Ако през 99-та година успяха, този път съществува разбирането за тази връзка – връзката между 

страха на властта от обществото и терористичните атаки

Това означава, че както и да се опитват да спрат протеста, той ще расте, защото властта не предлага решение на проблемите, а „покриването“ им с типични чекистки методи.

newsader.com