Кошмар на живо - духовните наследници на убийците на Стамболов награждават в негово име

Да си отвоюваме обратно големия лидер и държавника от неговите душмани?

Светлана Шаренкова награждава преди дни владиката Николай

Светлана Шаренкова награждава преди дни владиката Николай

Илиян Василев, специално за Faktor.bg

Оше когато вицепрезидентът Илияна Йотова държа реч през паметника на Стефан Стамболов възнегодувах, че това е кощунство и гавра с неговата памет. Нито е за пръв, нито за последен път.
Този тип мимикрия на прехода, на подмяна и кражба на история и ценности, бе заложена още от неговите архитекти.
Така ВМРО, която има своята собствена славна история, но в нея има както сътрудничество с комунистите, така и светлата личност на Иван Михайлов, който ги е смятал за врагове. Не случайно в последните дни от живота му Кеворк Кеворкян взе интервю с него. Защото трябваше да легитимира тогавашната и последваща претенция върху наследството му и да направи възможен проекта ВМРО, който сега виждаме. С русофила Каракачанов министър на отбраната на натовска България. Някой да се чуди защото армията ни е в плачевно състояние. Нищо ново, прочетете историята на битките на Стамболов за да се убедите, че днешните явления си имат далечни корени в историята.
Приблизително същата картина бе и с БЗНС, която има славни страници на борби и битки срещу властта след 9-те септември, включително и горянското движение, но има и леви земеделци и съюзници на БКП, които предават заветите на Стамболийски и Никола Петков. Възможността БЗНС да се превърне в алтерантива или антитеза на БКП бе един от кошмарите на Луканов и Младенов, затова направиха всичко възможно да откраднат история и подменят ценностите. И откраднаха история, като изтриха страниците на съпротивата на земеделците срещу тоталитарната власт.
В тази поредица от опити за подмяна или фалшификация на историята, с цел нейното узурпиране 

свети името и делото на Стефан Стамболов

България след 1989 година пое по нов път на утвърждаване на своята държавност и беше най-естествено тя да стъпи върху завещаното от най-значимата фигура на държавник в българската история, човекът, който не само защити Съединението и държавния глава на младата държава, но изведе България от разрухата на войната със Сърбия като буквално я възроди. Когато загубите посока и вяра, че днес не може да се постигне повече, че това което имаме като управление не може да бъде по-добро, прочетете какво са правили тогавашните българи. Ще Ви настръхнат косите. При това въпреки огромния брой вътрешни и външни врагове, които днес нямаме. 
Но Стамболов като знаме на промяната и репер на политици, означаваше само едно - да бъде взривена цялата идейна и мисловна конструкция на агентите на прехода -  родовия корен и 

свързаност на посттоталитарния ни елит с постсъветска Русия

В тази категория на скритата история са и скритите от поколения българи страници за вероломните атаки на имперска и съветска Русия срещу България, нахлуването в Добружда и славните победи през 1918 година на конницата на генерал Иван Колев, за безпрецедентната жестокост на Народния съд, за 300-та хилядния окупационен корпус, за специалните отряди извън закона СМЕРШ, за горяните - за това първо в Централна и Източна Европа масово съпротивително движение срещу наложения силово от Червената армия тоталитарен строй, което опровергава комунистическия мит за "най-послушната" и "безропотна" нация. 

Едва след 1989 година разбрахме за другата, неизвестна и потисната част от историята ни, в това число и за истинското величие на държавника Стамболов, който бе прозрял вечната истина на националното ни възраждане - нуждата от собствена тяга и освобождение от "освободителите" - зависимости и бреме, които буквално 

изсмукват живителните сили на нацията

За това - да откраднат историята и присвоят за свои цели примера на Стефан Стамболов - още в първите години на прехода лидерите на БСП и номенклатурата, със съдействието на върхушката на тайните служби и репресивния апарат, успяха да направят с пари на Мултигруп от сенчести операции, негов паметник в градинката на Кристал - мястото, което стана символ на протестите срещу режима на Тодор Живков. За да обезсилят посланието на големия българин, паметникът му и склуптурната фигура не възхваляват делата и постиженията му като първостроител на новата българска държава, а резултатът на отмъщението на неговите врагове - трагичното му убийство, свързано с политически натиск от Русия. Внушението е повече от недвусмислено - всеки, който дръзне да се опълчи на Русия 

ще бъде съсечен

 Не случайно, ако погледнете в процепа ще видите контурите на Руската църква.
Случайност?! Не мисля.
Но това не им беше достатъчно. За да бъде грабежът на историческа памет пълен и за да промиват съзнанието на съвременния българин за случилото се в онези време и за текущите им проекции, духовните наследници на палачите му учредиха и почетен знак на името на Стефан Стамболов, с който награждават политици, които с думи и дела отричат този апостол на българската държавност.
И тогава през 1895 година и днес има две основни групи хора - едните поръчват, другите изпълняват. Сред поръчителите на убийството на Стамболов са както местните му политически опоненти, правителството и Цар Фердинанд, така и  руските имперски дипломати, загрижени, че той може да се върне на власт. Не толкова поради опасения за промени в конкретния баланс на силите в царство България по това време, а заради паметта и примера, който Стамболов може да даде като път и вдъхновение на следващите поколения. За това и кахърите на руската дипломация са не само и толкова да предотвратят конкретното завръщане на Стамболов в българската политика, а да овладеят сянката му върху следващите поколения български държавници и политици.
Днес малцина знаят имената на физическите изпълнители на екзекуцията му, сред които оръжеен търговец и член на ВМОРО, но делото на големият български държавник продължава да свети над политическия ландшафт на съвременна България. Стамболов не дава покой и на наследниците на неговите врагове - русофилски политици и организации.
Вие преценете, кои са истинските последователи и кои тачат делото на Стамболов - не онези, които му вдигат паметник на трагедията му, а тези които стъпват върху неговото наследство и се държат по стамболовски, като отстояват достойнството на своя народ и продължават да Съединяват отломките на разпиляното във вековете самочувствие и самоувереност на българите. Кое е по-автентично като въплъщение на неговия дух - тегленето към европейската и атлантическа цивилизационна котва или евразийските зависимости, за които милеят именно награждаващите със знаци с неговото име. И които открито играят в чужд отбор и за чужди служби.
В кои български политици Вие виждате продължител на неговото дело - погледнете списъка с носителите на почетния знак, която Библиотекарския институт раздава -  експрезидентът Георги Първанов ли, който стана синоним на предателството на националните ни икономически интереси чрез личните си гаранции пред Кремъл за реализация на енергийния шлем с Русия, довели до 

щети от над 3 милиарда лева

 При това сметката не е затворена.
Или Ахмед Доган, Красимир Каракачанов, или известният като най-приближен до руската православна църква митрополит Николай?
Да, същият, който никога в продължение на години, не се е присъединявал към честванията на Стамболов на едноименния централен площад в Пловдив.
Със съзнанието, че е попаднал в неловка ситуация да бъде награждаван с почетния знак на Стефан Стамболов, пловдивският владика русофил не пропусна да изтъкне напред преди делата му "греховете" му, разбирай смелостта му да защити Съединението и да се опълчи срещу Русия,  които според митрополит Николай били изкупени с трагичната му смърт!?
Тези безобразия стават всяка година на тази дата.
Мнозина вече са се примирили и някак естествено свикват с исторически полуфабрикати и фейкове, да живеят във фалшива среда, с фалшиви ценности и още по-фалшиви герои на деня.
Истинският проблем е, че допуснахме това да стане, като оставихме инициативата на библиотекарите, на мултигрупарите, на задкулисието. Да, те разполагат с пари и влияние, но това не обяснява, още по-малко оправдава бездействието и липсата на енергия за 

противопоставяне на злото

Защо няма друг величав паметник на Стамболов, защо допускаме пред "този" паметник да се провеждат церемонии, да се легитимира кощунственото послание на създателите му? Защо не си отвоюваме обратно големия лидер и държавника от неговите душмани?