Кремъл си изкопа гроб със Зеленски

Путин може да е първата „жертва” на новия президент на Украйна

Владимир Зеленски

Владимир Зеленски

Светослав Пинтев

За една трета от руснаците Володимир Зеленски  ще е най-добрият президент на…Руската федерация. Това сочат проучванията там. Как ви се струва?
Както обичат да се изразяват самите руснаци:

„Очен класное”

 Още малко и „вражеският държавен глава“ на „фашистка Украйна“, както пък обичат да се изразяват медиите-кученца на Путин, ще набере популярност, за да влезе триумфално в Кремъл. Разбира се, ако има кой да го пусне.
Днес е тържествената церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Украйна, но Русия не беше поканена на това събитие. Един кристално ясен знак, че „този неопитен политик“ няма никакво намерение да отстъпва пред силовите методи на Москва, въпреки огромната зависимост на украинската икономика от руската.  Ще му е много трудно, но той

има своите козове

В ефира на телевизионния канал „112 Украйна“ говорителката на Външно министерство на Украйна Екатерина Зеленко каза просто:
„Русия не е поканена на това мероприятие. Поканихме страните, които са наши партньори и приятели“ .
Такова решение няма как да не е съгласувано с новия президент.
 Останалите извън сянката на Кремъл анализатори в Русия масово коментират, че в страната всички вече неистово завиждат на Украйна за свободата да смени президента си. Само допреди две години никой не искал нещата там да стават като в Украйна, с която настървено ги плаши пропагандата. Сега го искали всички.

 Доста неприятно за Кремъл

 Замириса на „Майдан“. Особено след протестите в Екатеринбург и Архангелска област, които заплашват да излязат от контрола на Москва. Но и това не е основният проблем.
Руският президент Владимир Путин допусна грешка, считайки Петро Порошенко за основен свой враг сред участниците на президентските избори в Украйна, казва  публицистът Виталий Портников пред „Обозревател”.  
Владимир Зеленски е още по-голяма заплаха за Кремъл, отколкото те биха могли да си представят, смята той.
"Зеленски спечели и веднага се превърна в опасност. Путин привидно не се интересува от неговия успех, защото този успех в очите на руснаците  означава победа на несистемността над системността, а за Русия това е

по-страшно от  всеки Майдан

 Означава, че Кремъл е изкопал собствения си гроб в борбата с Порошенко”, каза журналистът.
Михаил Хордоковски, когото няма нужда да представям, смята, че приказките, че Зеленски е проект на Путин са несъстоятелни и доказателството е в отказа на руския президент да поздрави новия украински президент.
„Украинските избори станаха показателни в много аспекти. В украинското общество  има огромен порив за обновление, а то не е толкова различно от руското. Зеленски беше избран, защото никога не е бил във властта. Хората са уморени от едни и същи лица, затова в ситуацията на честни избори, те гласуват за нов човек”, казва той и допълва, че

Путин също е научил този урок

Та в Русия да не чакат появата на нови лица, както обяснява  Хордоковски.
„Стопанинът на Кремъл може да повтори грешката на Порошенко - да участва в продължителна конфронтация с комика Зеленски, така самият Путин може да се окаже смешен”, пише Сергей Руденко в коментар за DW. И продължава така: „Буквално седмица след победата на Зеленски на президентските избори се оказа, че от бившия артистичен директор на студио "Квартал 95"  не трябва да се страхуват украинците, а Владимир Путин. Да, именно той. В крайна сметка, стопанинът на Кремъл наистина може да стане първата жертва на новия президент на Украйна. Несистемният политик Зеленски започна своето задочно запознанство с президента на Русия
без излишни дипломатически реверанси

Той упрекна колегата си в нарушаването на свободите на руснаците, опит на Руската федерация да унищожи украинската държавност, спомена анексирането на Крим и окупацията на Донбас. Руският президент, разбира се, се опита да „запази марката“ и отговори на изявленията на Зеленски в ироничен стил. Не му се получи“, казва Руденко.
Политологът Дмитрий Орешкин пък навлиза в по-дълбоки води и твърди пред радио „Ехото на Москва”:
" Войната, започнала през 2014 г., е преди всичко

война на идентичност

 Перифразирайки Голда Меир, ние искаме да се видим като украинци, Кремъл иска да ни види като малоруси. Къде тук има мястото за компромис? В това е ужасът, че  място за компромис има за мнозина. Ала от гледната точка на Путин, Украйна не е нищо повече от част от „триединния руски народ”. От гледна точка на украинската идентичност, подобен подход е престъпен….Това наистина е въпрос на идентичност. Идентичността е  два вида. Първият е примордиален – първичен, вторият е конструктивистки.  Конфликтът между Зеленски и Путин е свързан с факта, че Путин е примордиалист,  разсъждава с понятия, съществували през 19-ти век. Тогава се създава усещането за „голяма руска нация“, докато в СССР се говореше за новата историческа общност на хората – на

„съветските хора“

 Новата историческа общност беше типично конструктивистка, проектирана от другаря Сталин, обединяваща, условно казано,  естонците с узбеките.
Сега Путин се опитва да се върне към ситуацията от 19-ти век, а може би и към тази от началото на 20-ти век, когато се говореше за един "велик руски народ". Сега обаче преминаваме през съвсем друга фаза, която изглежда

Путин не е осъзнал

 Става дума за конструирането на нови, не етнически, а политически нации. Признаците на украинската нация не са в това на какъв език говорят там, не зависят от това от каква националност са, а са един набор от национални права, чувство за държавна принадлежност.. Тези хора гласуваха за Зеленски в мнозинството си, така или иначе. И това е знак за появата на нова политическа нация. Сега Путин се опитва да върне времето назад и  продължава да обижда Украйна, казвайки, че тя е "недържава”.
 Володимир Зеленски  още преди да заеме поста показа, че няма

никакво намерение да прави мили очи на Путин

 Той вече направи редица безпрецедентни изявления. Най-впечатляващото е това, че ще предложи гражданство на всички хора по света, които страдат от репресивните режими , най-вече от този на Путин.
"В Украйна разликата е, че ние, украинците, имаме свобода на словото в нашата страна, имаме свободни медии и интернет", написа Зеленски във Фейсбук.
"Ние ще дадем украинско гражданство на представители на всички народи, които страдат от авторитарни и корумпирани режими. На първо място на руснаците, които днес вероятно страдат най-много",  написа Зеленски. Такова изявление досега не си е позволявал никой. То е като

хвърлена в лицето ръкавица

 Путин замълча точно по този въпрос.... Няма и какво да каже.
„ Единственото „общо“ е границата помежду ни – 2295 км и 400 метра. И Русия трябва да върне на Украйна контрола над всеки милиметър.  Едва след това можем да обсъдим кое все още е „общото“ между нас“, написа избраният за президент Зеленски още преди да стане такъв официално.
Той коментира още, че действията на Русия – като забраната за износ на петрол за Украйна, задържането на украинци в руски затвори, издаването на паспорти на жителите на регионите в източна Украйна, контролирани от подкрепяните от Москва сепаратисти – „не допринасят изобщо за подобряването на нашите отношения“. И това определено не се хареса от Кремъл, но отново си замълчаха..
„Володимир Зеленски още не е обявен за светец, че да му се представям". Така руският президент Владимир Путин отговори на журналистически въпрос кога възнамерява да обсъди конфликта в Източна Украйна с новоизбрания президент на страната. В думите му личеше неприкрито раздразнение.
Зеленски просто  изкарва от кожата му Путин. Той приемаше Петро Порошенко за враг, но враг от неговото тесто, олигарх, опитен апаратчик. Сега изглежда просто не иска да повярва, че е принуден да се съобразява с някакъв комик. Руският президент обаче усеща опасността, реагира доста предпазливо на резките изказвания на украинския си колега.
Вероятно са прави анализаторите, които казват, че Зеленски е човекът, който може да  разклати Путин. Знаят го и двамата. А това е най-силният коз.