Медвежите услуги на Медведев – данайски дарове ли са?

Руската тройка - Медведев, Лавров, Путин лети към пропастта. И ние ли натам?

Дарове от Ремен Петков и АБВ за Медведев

Дарове от Ремен Петков и АБВ за Медведев

Светослав Пинтев

Timeo danaos et dona ferentes

 „На два стола: България иска и с Русия, и с НАТО - но това не е възможно“, писа наскоро руският обществено-политически ежедневник „Нови известия“, който анализира повече от тенденциозно посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в София на 4-ти март.  

Една безумна теза

Изфабрикувана очевидно за целите на вътрешната пропаганда. Изданието даже привежда откъси от доклад на Euronews за живота на обикновения българин - работник или пенсионер. 
Очевидно, за да засили внушението, че в България икономическото положение на пенсионерите е много лошо, което е факт от европейска гледна точка. Ала от руска, от гледната точка на руския пенсионер особено…. Именно затова и е използван доклад на Euronews, да звучи достоверно и да размаже гледните точки, да стане компот, както се изрази Медведев, за разследванията на имотите му.
 После да внуши на читателя, че България ще цъфне и ще върже, ако се върже във впряга на Русия. 
За кого? За страната-шейна, летящата незнайно на къде, вероятно към пропаст, теглена от руската тройка - Медведев, Лавров, Путин.  Една много интересна тройка, апропо. Или

 три тежки разрушителя на страната си 

 Първият продължава ударно да руши устоите на режима, особено след разследванията на екипа на опозиционния лидер и основател на „Фонда за борба“ с корупцията Алексей Навални, които доказаха по категоричен начин огромното богатство на руския премиер. Той се очертава като най-богатия руснак, като къса юнашки жалките олигарси в надпреварата. Само, защото  богатствата на Путин са още по-добре прикрити, разбира се. А с чиновническа заплата, била тя премиерска или президентска, не се трупат  милиарди, ако сте забелязали. 
Според забележителното разследване за Медведев, озаглавено

 "Он вам не Димон" 

руският премиер е прелял над 1 млрд. долара, получени от подкупи, в компании и благотворителни организации, които се контролират от негови хора, като така е станал собственик на безбрежни лозови масиви, резиденции с дворове, колкото среден български окръг,  луксозни яхти и всякакви други скъпи имоти. И това са само тези, до които от екипа на Навални са се добрали и са снимали с дронове. "Он вам не Димон" (или "Той не ви е просто параван") има десетки милиони гледания в You Tube несметно количество коментари, писани от разгневени руснаци, които подкрепят Навални и ругаят премиера. Но не само него, както се досещате, а и този, който му е отворил пещерата на Аладин.

 Това става на фона на пенсионната реформа, която руснаците възневидяха, защото ги пенсионира точно на границата на средната смъртност в страната, та повечето никога няма да видят пенсия. Разкритията прозвучаха чудовищно.
Лавров пък нареди Русия като авторитет непосредствено до държавите – терористи Северна Кория и Иран.  И двамата работят под мъдрото ръководство на третия, разбира се. 
„Но дори инициираната от Путин конфронтация с целия свят да не прелее във въоръжен конфликт, за Русия нова студена война все едно ще завърши също толкова плачевно, колкото и предишната - с пълно поражение и разпадане. Само че доста по-бързо. Затова, както каза Медведев, "ние се върнахме"... Направо към нивото на Северна Корея“, каза преди време пред радио "Ехото на Москва". руският политик, лидер на опозиционната партия "Яблоко“. Григори Явлински. 

На да се върнем на коментара на „Нови известия“ за посещението на Медведев у нас.
 „Очакваше се той да реши със София въпроса за разклонението на газопровода „Турски поток” през България, изграждането на балканския газов център и възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене”. 

Но всичко се обърка

 Първо, Медведев категорично заяви, че транзитът на газ през България до Европа ще стане възможен, когато Москва получи гаранции не от България, а от Европейската комисия, че този проект няма да срещне никакви пречки в бъдеще.
Второ, изпълнителният директор на „Газпром" Алексей Милер, който придружи Медведев, заяви, че неговата компания не планира да участва в проекта за газовия хъб „Балкан“. 
И трето, по отношение на АЕЦ „Белене" Медведев заяви, че възобновяването на строителството няма да се случи, преди София да вземе решения, свързани с финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата подкрепа.
Но, както съобщават българските медии, Медведев се шегува много по време на посещението си. По-специално той предложи на българите да обвържат валутата си с китайския юан вместо с еврото, тъй като китайската валута също е доста добра...“ 
Една мечешка шега, каквато толкова отива на фамилията на руския премиер. Излиза, че той не е дошъл тук да свърши работа и да постигне някакви договорености, защото предварително е знаел, че и трите неща няма как да станат. 
Освен да е дошъл да направи 

услуга на някого

 Не се сещам друг кандидат за тази висока чест освен русофилските партии и формации, които  не липсват у нас. Необходимо е очевидно да им даде едно рамо за евроизборите, да се мотивира фиксираният в Кремъл електорат.  

Лично наблюдавах с изумление как лидерът на АБВ Румен Петков доста дълго време прав очакваше Бойко Борисов и Медведев да слязат от сцената на Българо-руския туристически форум в хотел „Балкан“, за да поднесе дарове на руския премиер. Разни хартиени неща бяха- календари и подобни. Не можах да ги видя отблизо, но не се съмнявам, че в тях се възпява руско-българската дружба. Просто трябваше „азбукарите“ да напомнят за съществуването си.
Ако Медведев е пристигнал с пропагандна цел, това обяснява много неща.   
„Нови известия“ пише още: 
„Всички тези странности ще станат ясни, ако си спомним, че само ден преди посещението на руския му колега българският премиер Бойко Борисов увери генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че страната му е верен съюзник, а 

не троянски кон на Русия в Алианса!“

Каква изненада… Вероятно от нас се очаквало да си удряме главите в стената и да си признаем пред НАТО, че сме троянски кон на Москва, че такива ще бъдем винаги. 
 Освен това България не само приела Столтенберг, но и подписа декларация, която се отнася до заплахата от Русия и геополитическото значение на Кримския мост, допълва изданието и припомня, че това стана  на срещата на върха на 

т.нар. Букурещка деветка

Тя включва посткомунистическите страни от Източна Европа - Румъния, България, Чешката република, Унгария, Словакия, Полша, Естония, Латвия и Литва. В този документ страните заявиха значението на присъствието на НАТО в района от Балтийско до Черно море. 
„Северноатлантическият съюз трябва да бъде готов да продължи да реагира на всички заплахи и предизвикателства, където и да се появят”, се казва в документа. В тази връзка страните са поели съвместен ангажимент да спазват стандартите на НАТО и да изразходват поне два процента от БВП за отбрана.
Деветте страни до една одобриха военно присъствие в Европа на САЩ и Канада. Лидерите на страните изразиха особена загриженост във връзка с положението в Украйна и напрежението в района на Азовско море.
Всичко това беше очаквано, но в Кремъл явно живеят в собствен свят. 
За да заслужим енергийните „благини“ на Москва трябва очевидно да приемаме заплахите и предизвикателствата безропотно. И нали заговорихме за троянски коне, време е да си припомним мъдрата поговорка, останала след превземането на Троя:
 Timeo danaos et dona ferentes- бой се от данайците, когато правят дарове. 
Е, и с пратениците на Путин е така.
Та Медвежите услуги на Медведев въобще не ни трябват.