Нито един президент на САЩ до сега не е демонстрирал такова отвратително покорство пред един тиранин

Тръмп демонстрира нежелание да се изправи срещу Путин

Джон Маккейн

Джон Маккейн

Джон Маккейн*

Пресконференцията в Хелзинки е една от най-позорните презентации на американски президент в историческата ни памет. Щетите, нанесени от наивността, егоизма, фалшивата съпричастност и съчувствие към автократите, демонстрирани от президента Тръмп, трудно могат да бъдат калкулирани. Но е ясно едно - че срещата в Хелзинки беше трагична грешка. Президентът Тръмп се оказа не само неспособен, той демонстрира нежелание да се изправи срещу Путин. Той и Путин сякаш разговаряха по един и същ сценарий, в който президентът направи съзнателен избор да защити диктатора от справедливите въпроси, отправени от свободната преса и да даде на Путин неоспорима платформа, за да тиражира своята пропаганда и лъжи по целия свят.

Изкушавам се да опиша пресконференцията като патетичен път - като илюстрация на риска, който носи всяка недостатъчна подготвеност и неопитност. Но това не беше прибързано бръщолевене на човек, който е новак в политик. Това бе съзнателен избор на един президент, който изглеждаше решен

да реализира своите заблуди за топли отношение с режима на Путин,

без да обръща внимание на истинската природа на неговото управление, арогантното му незачитане на суверенитета на съседите му, съучастието му в клането на сирийския народ, нарушаването на международните договори и нападението му срещу демократичните институции в целия свят. 

Съвсем скоро станахме свидетели на агресивното и непоследователно поведение на президента Тръмп по отношение на нашите най-близки приятели и съюзници в Брюксел и Великобритания, а днешната(16 юли, б.р.) пресконференция отбелязва най-ниска точка в историята на американските президенти. Това, че президентът беше придружен в Хелзинки от екип от компетентни и патриотични съветници, прави провалът и капитуциите му още по-болезнени и необясними. Нито един президент до сега не е демонстрирал такова отвратително покорство пред един тиранин. Не само, че президентът Тръм премълча истината за своя противник, но говорейки за Америка пред света, нашият президент не успя да защити нас, американците, такива каквито сме - република на свободни хора, посветени на каузата на свободата у нас, но и в целия свят. Американските президенти трябва да бъдат шампиони в отстояването на тази кауза, за да успеят. Американците чакат и се надяват президентът Тръмп да приеме тази свещена отговорност. Човек може само да се надява, че очакванията им няма да бъдат напразни.

*Коментарът е публикуван на личния блок на сенатор Джон Маккейн

Превод: Faktor.bg