Нови напъни за енергийни шлемове - драматургията е същата, последствията са гарантирани

Какво ни завеща преди 12 години български министър с един подписан договор?

Илиян Василев

Илиян Василев

Илиян Василев

Не съм сигурен през какво образование и професионален опит минават днешните управници, но усилията са като в стария съветски виц за завода в Тула за самовари. Правят, струват, все автомат Калашников излиза. Та и по-голямата част от нашите напъни - в тайни доби и по тайни места,  все енергиен шлем излиза. Все загуби, докато се самохвалят с геополитически пробиви. Все някаква абстрактна гордост за България като хъб и център на вселената, която трябва да извиква у вас спонтанното: "България, юнаци!". А реално нищо, само едни сигурни загуби.

Ако си мислите, че всичко се прави в кабинета на министър Петкова, дълбоко се лъжете. Тя просто озвучава данни, анализи, проекти на подчинените й управленци на държавните компании.

Техни са и приеманията, и цифрите, и заключението. Само, че тя обира срама на понякога откровено скритите под наивност корупционни схеми на хората зад кадър.

Ето и основните действия 

в театъра на абсурда,

за които са отговорни най-вече "Булгартрансгаз".

Първо действие - всява се страх и паника. Губим транзита, България на колене. Паниковски го бият.

В края на месец септември т.г. у нас пристигат на тайно посещение шефовете на "Газекспорт" Бургмистрова и Медведев. Тайно, защото нямаше никакви съобщения за медиите. Чак след като си тръгнаха и от кумова срама се появиха някои общи изявление. Със себе си руските гости носят "страшната" новина - след 2020 година спираме транзита през България. В превод - за пиар цели, това се предава като: Транс-Балканския газопровод, от който "Булгартрансгаз" получава около 100 милиона долара годишно, пресъхва физически и като приходоизточник. Затова и визитата е топ сикрет, току виж народът не разбере правилно.

Второ действие - тежък размисъл в още по-тежки кабинетни срещи. ТЕ мислят, но се оказва, че има много скелети в гардероба. Сметките не излизат, затова трябва да действаме като при АЕЦ "Белене" - помпаме приходите, разходите снишаваме, за да има задължителния хепи енд. Веднъж да тръгнат харчовете, кой го интересува края. Ние ще си вземем "своето", следващите да му мислят.

Трето действие - пушката е на сцената, но още не гърми. Суспенс на макс. Голямото упование и защита е, че си имаме договор за транзит със задължителна клауза "пренеси или плати" и считани са гарантирани приходи от 150 милиона лева, което е приблизително 90 процента от стойността на целия договор. Договорът е до 2030 година, сиреч имаме си едни 1,8 милиарда лева "в кърпа вързани".

Да, но не, както казваше класикът Бочаров. Оказва се, че кърпата я няма, защото междувременно се е извършило национално предателство, за което поредица от правителства са си мълчали. Бургмистрова и Медведев обръщат внимание на този детайл. Правните консултанти докладват, че нямаме шанс да вземем нито цент като неустойка, защото искът, който трябва да отправим е 

в арбитражния съд в Москва

на Руската търговско-промишлена палата. Само си представете сценката - ние съдим "Газпром" в Москва и какъв може да бъде резултатът?!

Когато неотдавна разбрах това за пръв път, не можех да повярвам. Много неща съм видял, но това да се съгласим да спорим в търговски дела с руска фирма в съд в Москва надмина всичките ми представи за корупционна среда. Защото няма човек, който да си помисли, че когато преди 12 година, в присъствието на министър Овчаров са подписвани тези договори, съгласието за тази ялова клауза е струвало пари, които някой някъде вероятно е получил.

И тъй като знаят, че ако трябва да обясняват на обществото, защо не могат да разчитат на този милиард и осемстотин милиона лева "гарантиран" приход, няма да се размине само с оставки, се опитват да покрият информационно случая с някаква смела и невероятна перспектива за милиарди лева, които ще ни залеят, дори потопят.

Помпат ни и с фалшива гордост за изключителната привилегия "Газекспорт" да продължи "Турски поток" -2 през България. Смисълът е, че това трябва да бъде въжделение и върховна мечта на всеки българин, под и над 18 години, защото в тежка, стратегически битка със съседите за правото да прегърнеш "Газпром", сме се оказали на първо място. В допълнение, чуваме тържествения възглас - "никаква геополитика не ни интересува, искаме да печелим пари". Не уточняват кой точно ще печели, едно е сигурно, че няма да сме ние с вас. И сме много, много велики...

Дребен факт е, че сметките никак не излизат. Дори елементарен анализ показва, че няма анализ за въздействия - нито геополитически, нито за финансовата състоятелност, който да е многовариантен и да не показва само оптимистични сценарии. Геополитиката е ужасяваща - за пореден път обслужваме директно руската геополитика, и то в ущърб на ЕС и НАТО. Но финансовият поглед е не по-малко стряскащ.

Разбира се, трябва да се отчита възможността това, което сега се представя като проект, да е нарочно хвърлено в общественото пространството, за да проверят реакциите, да видят основните зони на критика, след което се явяват отново на сцената с пот на челото, след преговори и представят нов подобрен, победен вариант, който вие ще трябва да приемете без въпроси.

Още веднъж базисните данни

Инвестираме милиард и половина евро собствени пари. Плюс финансовите разходи за десет години, дори при свръхизгоден лихвен процент са близо 1 милиарда лева. До тук нетния ефект за десет години е инвестиция, плюс лихви са 4 милиарда лева минус. Ясно е, че нито грантове, нито европейски средства ще получим. Единствената опция е "Газпром" напред да плати за ползването на тръбата за десет години, но и тези средства няма да стигнат.
Към това като нетен негативен ефект трябва да се прибавят и 1,8 милиарда лева невъзможни неустойки - заради арбитража в Москва. Ерго нетно сумарния ефект е близо 5 милиарда лева.

Да погледнем какво получаваме - приходи, не печалба. Вижте печалбата на БТГ за последните години, направете елементарен кеш флоу с тези данни, като съотношение заложите 435 милиона лева годишни приходи, при сегашното съотношение приходи-разходи, като отчетете и финансовите разходи, и ще разбере, че БТГ няма шанс да реализира никаква печалба през следващите десет години.

Последното действие - пушката на сцената гръмва

Фойерверки, радостни възклицания. Министър Петкова ни убеждава, пак с цифри на "Булгартрансгаз", че щели сме да спечелим 2 милиарда лева?! Едно време наричах това вудуикономиката на Овчаров. Изглежда има много сериозни последователи.

На всичко отгоре вижте условията за маркет теста, който БТГ се готви да пусне в началото на декември - те са скандални.

Играе се само на вратата на "Газпром", нямат никаква идея за осигуряване на равностоен, алтернативен транзит на неруски газ от различни входни точки, като север-юг, така и юг-север. Тоест, България да се отвори за газ от всички посоки, от различни играчи. Играем само в отбора на "Газпром".

Едно е сигурно - поредният екстаз на тема нов Енергиен шлем ще роди същото - загуби, унижение и срив в отношението на партньорите към нас. Проблем има - Путин играе покер, решава свои проблеми на наш гръб.

Питам какво несигурно има за нас в транзита през Украйна?

Москва мобилизира всичките си ресурси, за да покаже на българското правителство, че може да го свали всеки миг, ако не се съгласи на нейните варианти за продължение на газопровода "Турски поток" - 2. Защото ако прекъсне транзита през Украйна и не намери алтернативен път за снабдяване на клиентите на "Газпром" в Източна Европа, нишата на "Газпром" веднага ще бъде заета от други. Заедно с това ще пресъхне един от най-важните канали за влияние на Кремъл в този регион.

Играта е много над възможностите ни и е добре да не избързваме. Фанфарите са неуместни.