Опасни илюзии – България да е „меко“ звено между Запада и Русия

Нова Ялта няма да се подписва, санкциите няма да бъдат отменяни

Илиян Василев

Тъй като доста от четящите моите анализи могат да останат с впечатление, че има промяна или нюанси на такава в анализите и коментарите преди и след избора на Радев – тема, по която ще пиша по обстойно, си позволявам да Ви обърна внимание, че всичко, с което описваме случилото се у нас, има по-голям глобален или европейски контекст.

Голяма част от наблюдателите у нас, включително и хората в БСП и Румен Радев, възприемаха своята роля и позиции, като хармонични с явлението Тръмп в САЩ. Не случайно Йотова горещо прегърна победата с внушението, че те правят същото тук. Избраният президент /обърнете внимание това е точната формулировка - ще можем да се обръщаме към него като господин президент, след като положи клетва/ и днес посочи, че както Тръмп бил казал 

ще си оправят отношенията с Путин

и ние трябвало да бъдем съзвучни с тези тенденции.

Истината е, че тепърва ще се разбира за същността на политиката на САЩ при Тръмп и тя е далеч от очакванията и възприятията на посочените родни политици. Тъй като преимуществено следя глобални и регионални процеси, и виждам ограниченията или рамките, в които българските политици могат да разполагат своите "революции" - стигам нерядко до ситуация, при която да предупреждавам, както в случая с Радев, че храни опасни илюзии, които могат да поставят страната в тежка ситуация - а именно да бъде възприета като "меко" звено при ясната и недвусмислена тенденция към усилващата се конфронтация между Запада и Русия. Както посочих, притчата за дружба между Тръмп и Путин е идеална като актив, за да бъдеш избран, но не и когато си вече президент.

От тук и съветът ми към Румен Радев - да не възприема желаното за действително и 

да ъпгрейдва позициите си спрямо реалната политика,

която ще трябва да води като президент.

САЩ и Русия нова Ялта няма да подписват. Санкции няма да бъдат отменяни - поне по начина, по който си го представят. Съперничеството между Русия и САЩ е обективно. Буш и Обама опитаха да се договарят, дори рисет /перезагрузка/ правиха, но пак се върнаха към изостряне на тона, защото имат тотално различни интерпретации за това, което трябва да се случи - САЩ смятат, че като глобална сила Русия не им е равна и не могат да се договарят стратегически за разделение на сфери на влияние, а само за съвместни операции и сътрудничество в отделни сфери. Напротив, Русия смята, че иска зона на влияние, в които Америка да не се бърка.

Идеята, че ние ще си отворим пространство за собствени отношения с Москва - напук на ЕС и НАТО, е с катастрофални последици. Запомнете - нито пазари в Русия ще получим, нито изгодни сделки.