Политически разврат: Бий Станишев по главата, бий, бий, бий...

БСП била като 19-годишна златотърсачка, но реално е на 119

Светослав Пинтев 

„Когато нещо се прави на инат се получава отпор. Националният съвет са хора, зрели с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме. Никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи за Европейския парламент”,  коментира в ефира на NOVA лидерът на ПЕС и пети в евролистата на БСП Сергей Станишев.
Що се отнася до лидера на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че след пренареждането на листата отговорността вече е на Изпълнителното бюро, той обясни, че „това е най-малкото несериозно”. Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения”, уточни той.
 Драмата, разиграла се на „Позитано“ №20 през  уикенда премина в най-добрите традиции на българското читалищно дело от по-миналото столетие при поставянето на пиеси като 

„Многострадалната Геновева“

 Има и такъв психологически комплекс, между другото. Характерните  му белези са краен негативизъм и липса на всякаква емпатия. Симптоми, които никак не са чужди на днешното Политбюро, нито на старото.  Та тази стилистика напълно подхожда на БСП, постановчиците са действали съвсем правилно. В този дух лозунг на официалната линия на соц. пленума стана мотото на Корнелия Нинова, заимствано директно от запалянковския фолклор:  „Бий Станишев по главата, бий, бий, бий..“ Но не се получи, в крайна сметка той

 наби каските на сегашното ръководство

И това може да е само началото…
Самият Станишев разправя преди пленума: „Какво е посланието на БСП към обществото? Начинът, по който се управлява БСП, ще бъде транспониран в начина, по който се управлява България, ако ние спечелим управлението“. 
Именно това е притеснителното, другари. Успокоителното е, че няма как да го спечелите. По сравнително честен начин, имам предвид. Или се каните по традиционния си начин, с преврат? 
Минах няколко пъти покрай партийната централа на БСП в неделя, имах си друга работа наблизо, та почти ми дожаля за колегите, които цял ден висяха отпред. Явно не са ги пуснали вътре, което също е показателно за маниерите на червените. 
 Научих обаче благодарение на тях, че на „историческия пленум” Георги Божинов предложил   Сергей Станишев да бъде включен на второ място в евролистата, а Велислава Дърева направо казала, че след Елена Йончева, той има най-много номинации от партийните структури и е крайно несериозно да е извън листата. Тези хора  май са  забравили какво е 

вожд и учител

 Каквото каже, това става, в най-добрите болшевишки традиции. А на вътрешнопартийната опозиция трябва да й се натрие мордата, особено след подобно опъване. Нинова вероятно си мисли, че и тези времена ще настъпят, всички ще се изправят до стената като едни Зиновиев, Каменов, Бухарин, Радек…, но май се е объркала с едни стотина години.
     Велислава Дърева е поредният виден социалист, който съобщава забележителния факт за предното място на Станишев в допитването в червените редици. Един факт, доказващ, че Нинова си е позволила тотално да отсвири мнението на структурите, спазвайки 

максимата на Сталин, че е важно кой брой гласовете

А това е огромен скандал. Но никой не му обръща внимание.
 Бившият зам.-председател на БСП Димитър Дъбов пък се  изказал в дух, че ако Корнелия Нинова върне Сергей Станишев в България, той като нищо може да й стане конкурент за председателското място. Та да се замисли по този въпрос. Това вече е изключително силен аргумент, който може и да хване дикиш…. Ако лидерката не е набрала твърде голяма инерция. Дъбов, апропо, е много близък до Станишев и вероятно  отразява неговите мисли. А завръщането  може да се случи скоро, след поражение на предстоящите избори, да предположим. Това предупреждение май даде резултат.  Станишев влезе в листата на избираемото пето място, макар и с много зор. Има малка надежда за европейски ориентираните социалисти.
 Вождът и учител на БСП Корнелия Нинова  даде  всичко от себе си , но не успя да отстрани лидера на ПЕС от евролистата на партията, което показва, че в партийните редици все още има хора с капка разум в главата.
 Но очевидно е също, че не са много, а вождът в пола се стреми да ги изтика в ъгъла, ако може да ги избута от каруцата, 

да скъса връзката с Европа

И тази талига се кани да тръгне, като привърже цялата ни държава, по прочутите със своята непроходимост пътища на Русия,  не по някоя европейска магистрала. То там каруците и не ги толерират особено, де. Та Корнелия Нинова дава всячески знаци, че се кани да върви към пътищата на Матушката, ала те водят към пропаст. Та къде отиват социалистите?
 Президентът на ПЕС Сергей Станишев е бил подкрепен от 95 от членовете на Националния съвет, както писахме и отиде на балотаж с някой си Иван Кръстев, бивш.зам министър на образованието, който имаше същия брой гласове. В пристъп не безумие първоначално реших,  че става въпрос за политолога Иван Кръстев, нали от настоящето ръководство на БСП всичко може да се очаква. Показателен сблъсък , казах си. Лидерът на европейските социалисти срещу един от „експертите“, които руският президент Владимир Путин кани на форуми и вечери, за да обсъдят актуалните политически събития. 
„Не е човек без харизма /Путин-б.а./. Не мога обаче да си го представя като пенсионер. Неговата харизма е пряко свързана с властта му“, обясни преди време Кръстев в интервю за австрийският вестник „Дер Щандарт” . Аз пък чудесно си представям Нинова като пенсионерка, ако не оправдае доверието му. Има да громи фашистите по градинките. На частния си жилищен комплекс, да кажем.
Политологът Иван Кръстев обаче е умен мъж, каквото и да правят с руския президент, та никак  не е подходящ за листата на БСП. Казва така 

за Путин в споменатото интервю:

„Той едновременно подценява и не разбира Европа. В ЕС вече има консенсус, че Путин е опасност. Той не постъпи особено умно, когато се сближи с крайно десните и крайно левите в Европа: с Националния фронт във Франция, например, и на другия полюс с Подемос в Испания. Той залага на това, че една или друга от тези партии един ден ще дойде на власт. По този начин обаче той предизвиква европейските елити и губи симпатиите им.“

Политиката на Нинова върви към същите крайности, заключена  в по-тесните ни български рамки. Национализмът е добре дошъл за БСП, но той образува една печалноизвестна смес, когато се съедини със социалистическата идея. 
   Най-смешното е, че сигурни в листата до късно в неделя бяха само местата на водача Елена Йончева, както и на гражданската квота и коалиционните партньори. На четвърто място, последното почти сигурно, е курдисан самият началник на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, макар и структурите на социалистите да са предложили да е на  по-задна позиция. Защо е там? Това стана ясно от думите му ,с които окончателно доказа, че 

„президентът е гол“

Иво  Христо без капка срам обяви, че е приел да участва, защото БСП е „единствената опозиция”, ти да видиш, а „държавният глава - основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държавата”. Тя, че пълзи, пълзи, но го прави основно по путинска линия, протягайки пипала точно от президентството, където Христов пише странните речи и изказвания на държавния глава. Така президентският Началник доказа общата борба на БСП и президента срещу законното правителство.
 Борба безмилостно жестока, както е казал предаденият от другарите си поет. Изказването на Христов също е огромен скандал, той все още е 

Началник при президента

Но на медиите изобщо не им пука за това. 
Самият политолог Иван Кръстев заяви тази сутрин по Би Ти Ви: „Видимо беше, че Нинова влезе с листа, в която беше заложила на евроскептицизма. Изваждането на Станишев беше ясен сигнал. А влизането на знакови фигури, каквато е Иво Христов, спира идеята за създаването на президентска партия. Според Кръстев основно решението „Иво Христов”, е било на държавния глава Румен Радев.”

Факт е, че България е много повече интегрирана с ЕС, отколкото във Варшавския договор. Затова е опасно излизането на БСП от ПЕС, защото би създало една особена изолация на партията и невъзможност да прокарва каквито й да е решение, смята още той.

Особено ме развесели, че на десето място в листата е бившият депутат от НФСБ, провъзгласил се за лидер на някаква партия на име "Българска пролет" Велизар Енчев, офицер от ДС.  Той се гордее с това, разбира се.
Обади се преди малко един приятел със социалистически убеждения и членска книжка до някое време. Звънна, докато пиша тези редове. Споделих с него с какво се занимавам в момента. Той „леко“ побесня и ми каза следното: „Това, което става в БСП се нарича 

политически разврат

И го въведе точно Сергей Станишев, да не се оплаква. Нали той се целуваше с Местан на „Орлов мост“. Имах чувството, че с език се целуват тогава. Където няма морал, а има разврат, там е съвсем нормално да те прецакат…  БСП сега е като 19-годишна златотърсачка, която седи по дискотеките и дебне за…коалиционен партньор, но  има една малка подробност, тя е на 119 “. 
Това мислят за вас нормалните социалисти, Позитано №20!