Поведението на Русия след инцидента с ядрената ракета е обезпокоително – напомня за Чернобил

Новата Европейска комисия трябва да подходи много отговорно и критично към евентуалните планове за строеж на АЕЦ „Белене” от руски или китайски инвеститори

Александър Йорданов

Александър Йорданов

Александър Йорданов,  член на Европейския парламент, специално за Faktor.bg

Световни информационни агенции, включително и български, информираха, че преди два дни руският президент Владимир Путин е заявил, че не съществува опасност от повишаване на радиационния фон в резултат на взрива прозведен от тестването на  секретно ядрено оръжие в Северодвинск, Архангелска област на Руската федерация. Путин потвърди, че са взети „превантивни мерки”. По принцип „превенция” би трябвало да има преди, а не след инцидент като този в Северодвинск. Превенция е да не се осъществяват изобщо разработки и опити с нови ядрени оръжия, които биха застрашили живота на хората. Но очевидно е, че това което казвам е много трудно да достигне до съзнанието на руски президент. До съзнанието на съветските то изобщо не достигаше. Затова и се случи трагедията в Чернобил, в резултат на която България стана обект на радиоактивно заразяване. Рязкото повишаване на раковите заболявания и смъртните случаи от тях у нас са резултат на Чернобилската авария. Тогава, както живите помнят, Централното ръководство на Българската комунистическа партия 

скри истината за опасността от Чернобил

 от българския неарод. Това е едно от най-големите престъпления на комунистическия режим у нас. Престъпление с тежки последици за здравето на стотици хиляди българи. Престъпленише продължаващо да убива във времето. 
Същевременно стана известно, че четири от общо осемте руски станции, включени в международната система за наблюдение на ядрените опити – в Билибино,Залесево, Дубна и Киров са престанали да предават данни за радиационния фон. По-късно първите две отново са включени в системата. Но тревогата за това какво точно се е случило в Северодвинск остава. Повишаване на радиационния фон е констатиран. В района на инцидента е осъществена евакуация. Учени правят догадки, на базата на оскъдните данни с които разполагат към момента, в каква посока се насочва радиационният облак. Съседни на Русия държави вземат спешни мерки за защита на населението. Балтийските страни правят извънредни доставки на йод. В специален материал авторитетният полски ежедневник „Газета Виборча” отбелязва, че към момента ситуацията дава повод за основателно безпокойство и не само на руските граждани, но и гражданите на съседни на Русия държави. 
В този контекст трябва да се възприеме и новината,че кмета на град Варна Иван Портних е инициирал замерване на нивото на радиация на две места в града, както и в други градове по Северното Черноморие. За целта му е оказано съдействие от премиера Бойко Борисов. От повече внимание към проблема глава не боли.
Като член на Европейския парламент намирам за необходимо на този проблем да се обърне наистина много сериозно внимание. Защото 

познаваме  лошата традиция на руснаците да скриват истината 

за много животозастрашаващи „аварии”, случили се на тяхна територия. Руските държавни ръководители все още не са убедили човечеството, че са се променили след Чернобил. 
Като евродепутат съм длъжен да повдигна въпрос за сигурността на европейските граждани, включително и българските, след поредните опити на Руската федерация за тестване на ядрени оръжия. Затова и директно питам отговорните държавни институции:  има ли опасност при настоящата обстановка за здравето и живота на българските граждани?
Обръщам внимание на президента и правителството на България, че трябва да изискат от Руската федерация да ни информира в най-пълна степен за развитията около инцидента в Северодвинск. Още повече, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, цитирайки руския президент, че властите в Русия „работят за това, че да не се допусне каквото и да е, дори най-малка опасност за руските граждани във връзка с тази ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ”.  
Повече от ясно е, че наистина става дума за извънредна ситуация. И моята тревога е за българските граждани. Достоверна информация по този случай ни е необходима, за да се приложат всички мерки и по никакъв начин да не се допусне да се поставят под заплаха живота и здравето на българските граждани, както и на хилядите чуждестранни летовници по нашето Черноморие. 
Нека не забравяме поуката от Чернобил, че радиацията убива невидимо. Убива и след години, когато мнозина ще са забравили, какво се е случило в Северодвинск. 

Радиацията убива и през следващите поколения

 Това също е поука от Чернобил. И в този смисъл всяко информационно затъмнение по този случай само увеличава асоциациите с Чернобилската трагедия. 
Отговорните институции у нас трябва спокойно и открито да информират за развитието на проблема. Гражданите трябва да знаят как институциите реагират и какви мерки вземат за изясняване на ситуацията. 
Съобщението за ядрения инцидент в Северодвинск при изпитание на ново руско оръжие, дадените вече жертви,  вниманието към повишения радиационен фон, успокоителните думи на руския президент, мерките които взема българското правителство, ме карат да не отмина и въпросът за възобновения проект за строеж на нова атомна електроцентрала у нас. Не искам да мисля какво ще се случи с достоверността на информацията за този строеж и евентуално експлоатацията на построената централа, ако това е руски инвеститор или китайски – все едно. И двете държави имат традиция на мълчанието, на скриването на истината. За тях гражданите са маса, която може и не веднъж е била жертвата в името на някаква по-важна идея. Появата на такъв тип инвеститори в нашата европейска страна не е моята гражданска воля. Не затова съществува България. Не за да докарваме руски инвеститори у нас избрахме членството си в ЕС и НАТО. Това го вършихме с по-голям успех и преди да членуваме в тези организации. 
Не е необходимо човек да е тесен специалист, за да прецени, че с изграждането на втора атомна централа – АЕЦ „Белене”, рискът от „чернобилски инцидент” се увеличава неимоверно или поне двойно. Още повече, че намерението е тя да се гради в опасна сеизмична зона и да увеличи замърсяването на земята ни с ядрени отпадъци – предпоставка за екологична катастрофа. 

Искрено се надявам, че новата Европейска комисия ще се отнесе изключително сериозно към този ненужен никому българо-руски проект и 

за доброто на нашата страна той няма да се реализира

 Поведението на руската страна след инцидента в Северодвинск не ми дава основание да вярвам, че руски инвеститор или собственик на АЕЦ „Белене” ще се погрижи най-напред за българския народ. Но тепърва по въпроса за строежа на АЕЦ „Белене” ще има дебат в европейските институции, а най-вероятно и в Европейския парламент. Поне аз ще се погрижа да има такъв дебат. 
В заключение само ще подчертая: безпокоя се, защото помня!