Реформаторите се подиграха с 570 хил. граждани, подкрепили референдума

Жалки и смешни са реформаторските оправдания, че въпросите били неясни. Те подкрепиха подписката за свикване на референдума, точно с тези въпроси и две години мълчаха по темата, за да се сетят в последния момент да искат преформулиране на въпросите

Иван Сотиров

Преди две години РБ бяха най-кресливите защитници на референдума иницииран от президента. Вдигнаха невероятна патърдия за да създадат впечатление, че са основната движеща сила за събиране на подписката, която всъщност беше събрана от ГЕРБ. 

Тогава обаче реформаторите бяха не просто в опозиция, но бяха изпаднали и от парламента, и в яхването на подписка в подкрепа на едни от основните искания на протестиращите видяха шанс да си направят евтин PR.

Независимо че те никога не са били за мажоритарен или задължителен вот, от РБ храбро защитаваха референдума

защото бяха сигурни, че тогавашното мнозинство на БСП и ДПС няма да допусне провеждането му.

Да, но дойде деня в който тези, които ангажираха над 570 хиляди български граждани в събирането на подписка за провеждане на това допитване дойдоха на власт. И след като преди изборите бяха направили цяла кампания и бяха ангажирали толкова хора в нея беше съвсем логично реформаторското мнозинство в парламента направо да внесе законопроект за въвеждането на мажоритарен вот и тайно гласуване. Нали тези, които са гласували за теб са те избрали за да направиш това, в което си им се клел преди изборите. Самият вот за теб, когато си излязъл пред избирателите с дадени идеи е по същество референдум в тяхна подкрепа и ти имаш задължението да ги изпълниш.

Да, ама не.

Минаха няколко месеца от избора на новия парламент, но темата за обещаните промени в изборния закон беше табу, докато в един хубав ден Президентът не хвърли камък в блатото като отново постави на дневен ред въпроса за референдума.

След президентското предложение минаха още няколко месеца, през които парламентарните партии умуваха и тестваха различни варианти за отиграване на опасната топка, която долетя от президентството. 

Стартирана беше кампания за компрометиране на референдума 

и по-специално на мажоритарния и задължителния вот. Сондира се терена дали не може и този референдум да бъде провален като предишните. Всички социологии обаче показваха, че нагласите на избирателите са категорично в подкрепа и на мажоритарния и на задължителния избор. На всичко отгоре, провеждането на референдума заедно с местните избори силно намалява шанса да бъде провален поради ниска активност. 

Напротив, провеждането на допитване по въпроси, които вълнуват голямата част от гражданите, създава риск от неконтролируемо от партийните апарати гласуване, а това е най-големият ужас за партийното статукво. И затова, по възможно най-дърварския начин, парламентът провали референдума като отхвърли първите два въпроса, а третия остави на Конституционния съд, който вече има едно негативно становище по отношение на електронното гласуване.

Естествено, всички партии участваха в играта, но най-нагло и най-глупаво го изиграха реформаторите. 

Ако погледнем приложените долу таблици за това как са гласували различните парламентарни групи по първия и втория въпрос ще видим следното: всички с изключение на РБ са гласували така както са заявили преди парламентарните избори и преди самото гласуване. 

При реформаторите обаче нещата са драстични. Първо те имат най-слабо присъствие от всички парламентарни групи – едва 12 от 23 депутата, половината отсъстват. От присъстващите 12 души само един подкрепя първия въпрос на Президента и едва трима втория. Реално, ако всички присъстващи на заседанието от РБ бяха гласували за внесените от Плевнелиев въпроси, то и първият и вторият въпрос щяха да бъдат приети. Това е невероятен скандал и безпрецедентна наглост, дори и за нашата политика. 

Такава откровена подигравка със собствените ти привърженици е наглост по-голяма от избора на Пеевски за шеф на ДАНС. 

Излиза, че реформаторите не просто бламираха своя президент, не само плюха на това, което говориха преди изборите, а и се подиграха с над 570 хиляди български граждани, които ангажираха в подписка за референдум, който целенасочено провалиха.

Жалки и смешни са реформаторските оправдания, че въпросите били неясни. Те подкрепиха подписката за свикване на референдума, точно с тези въпроси и две години мълчаха по темата, за да се сетят в последния момент да искат преформулиране на въпросите.

Интересно е дали ще има граждански протести и протестъри или тази година всички са на море. 

Интересно е дали ще има и след това безобразие КОЙ да гласува за РБ. Сигурно ще има КОЙ да гласува пак за тях, но ТОЙ трябва да знае, че вече няма право на претенцията да е различен от тези които гласуват за ДПС и БСП.

Гласуване за първия въпрос на Президента: 1.“Подкрепяте ли част от депутатите да се избират мажоритарно?“

ПГ ЗА ПРОТИВ ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ ГЛАСУВАЛИ БРОЙ НА ВСИЧКИТЕ ДЕПУТАТИ
ГЕРБ 79 0 0 79 83
БСПЛБ 1 25 6 32 39
ДПС 0 33 0 33 36
РБ 1 2 9 12 23
ПФ 0 13 3 16 18
БДЦ 0 9 0 9 14
АБВ 8 0 0 8 11
АТАКА 0 0 0 0 11
НЕЗ. 1 3 0 4 5
ОБЩО 90 85 91 193 240

Гласуване за втория въпрос на Президента: 2.“Подкрепяте ли задължително гласуване на изборите и националните референдуми?“

ПГ ЗА ПРОТИВ ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ ГЛАСУВАЛИ БРОЙ НА ВСИЧКИТЕ ДЕПУТАТИ
ГЕРБ 55 0 0 55 83
БСПЛБ 0 21 9 30 39
ДПС 0 33 0 33 36
РБ 3 2 7 12 23
ПФ 14 0 0 14 18
БДЦ 1 0 9 10 14
АБВ 6 0 0 6 11
АТАКА 0 0 0 0 11
НЕЗ. 1 3 0 4 5
ОБЩО 80 59 25 164 240