Русия мрази думата Независимост - затова 22 септември беше газен и тъпкан половин век

Никой българин е бива да си прави илюзии относно методите, целите и средствата на кремълския империализъм

Правителството подготвило и осъществило Независимостта: Александър Малинов, Андрей Ляпчев, Данаил Николаев, Иван Салабашев, Михаил Такев, Никола Мушанов, Стефан Паприков, Тодор Кръстев

Правителството подготвило и осъществило Независимостта: Александър Малинов, Андрей Ляпчев, Данаил Николаев, Иван Салабашев, Михаил Такев, Никола Мушанов, Стефан Паприков, Тодор Кръстев

Георги Георгиев

Днес отново няма да чуете по медиите, няма да прочетете в учебниците по история укриваните истини за този празник.
Неслучайно той не бе честван половин век, откакто България бе прегазена през 1944 г. от Червената армия.
В "националните" медии, обслужвани от продажни журналисти, закачени на дебелите пачки на Лукойл и Газпром ще бъдат канени псевдоисторици, които вече 7 десетилетия обслужват идеологемите на руския империализъм.
Днес няма да чуете, че подобно на Съединението от 1885 г., България грубо нарушава Берлинския договор, съставен под диктата на двете властващи в Централна и Източна Европа империи - Руската и Австро-Унгарската.
Няма да чуете, че още на 8 юли 1876 г. с Райхщадското си споразумение те са разпарчетосали Балканите в сфери на влияние и са се договорили да не допуснат образуването на голяма и сплотена българска държава. Неслучайно Русия отказва да признае Съединението и 

къса дипломатически отношения с България

Няма да чуете, че актът на обявяване на Независимостта ни е връх на българската политическа мисъл, предшестван от сложна дипломатична подготовка.
Истината е, че по силата на Райхщадското споразумение от 8 юли 1876 г. и последвалата го секретна Будапещенска конвенция, подписана от Русия и Австро-Унгария на 15 януари 1877 г., заради която се проваля и образуването на независима българска държава на Цариградската конференция на 18 януари 1877 г. Австро-Унгария може да анексира Босна и Херцеговина безпрепятствено, като Руската империя се задължава да й оказва дипломатична подкрепа в замяна на безпрепятсвена инвазия на Русия в българските земи.
След Съединението през 1885 г. тези договорки стават известни на българските политици и едно от доказателствата е, че Захари Стоянов в статията си "КОЙ?" през 1886 г. вече цитира Райхщадското споразумение.
Анексирането на Босна и Херцеговина е съгласувано с обявяването на независимостта на България два дни по-рано - 22 септември.
Взаимното нарушаване на Берлинския договор 

поставя Русия в шах и мат

Все пак за да признае независимостта на България, Русия ни принуждава през април 1909 г. да подпишем Руско-български протокол, според който България се задължава да изплаща на Русия огромната за времето си сума от 82 милиона златни франка за 75 години.
Скъпо ни излиза независимостта.

Да припомня, че до 1902 г. България изплаща и издръжката на "руския окупационен корпус", както самата Русия го е определила в чл. 8 на временния Сан-Стефански договор, буквално преписан в чл. 22 на Берлинския договор.
Заедно с други задължения, натресени ни от Берлинския договор, тези суми представляват 24% от бюджета на княжеството.
България ще изплаща от 1909 г. и сумите по Руско-българския протокол до 1916 г., когато ще бъде нападната от Русия.
Взаимното нарушаване на Берлинския договор ще заложи основите на сериозен конфликт между Централните сили и Антантата, довел по-късно и до избухването на Първата световна война.

Само 4 години по-късно България ще успее да върне част от откъснатата българска плът в Балканската война, но Русия ще организира срещу нея мощна коалиция, съставена от Сърбия, и Гърция, към която на по-късен етап ще се присъедини и Румъния.
Въпреки поражението, довело до най-голямото преселение на българско население от Беломорието и Македония, определено като първа национална катастрофа, въпреки етническото прочистване, което осъществяват и Сърбия, и Турция, независима България ще успее да се съвземе бързо и да нанесе решително поражение на Русия, когато ни напада директно, през 1916 г. заедно с Румъния през Добруджа и в гръб през Македония, заедно със сърби, французи и италианци. Нападение от Русия, приключило на 3 март 1918 г. с подписването на 

най-унизителния мирен договор в цялата история на Русия - Брест-Литовския,

с който от алчните нокти на империята са откъснати над 1 милион квадратни километра.
Днес тези над 1 милион квадратни километра се казват Финландия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Украйна, Беларус, Молдова, Армения, Грузия...
Ето тези неща няма да чуете по т.нар. "национални" медии, нито да прочете в учебниците по история.
И неслучайно този празник беше газен и тъпкан половин век.
Защото Русия мрази думата Независимост.

И днес никой българин е бива да си прави илюзии относно методите, целите и средствата на руския империализъм.
Те си остават непроменени, било то в царска Русия, съветска Русия и днешна олигархична Русия.
Те сменят само носителите си.