Скачени съдове или братя по оръжие са Румен Петков и Соломон Паси?

Поискайте първо Путин да демилитаризира Черно море, а след това внушавайте страх от НАТО

Методи Андреев

Методи Андреев

Методи Андреев*

Двама български политици, които уж са от различен политически спектър, се оказаха скачени съдове в поредната кремълска хибридка, която се разиграва подло на българска територия.

Ни в клин ни в ръкав видният евроатлантик Соломон Паси преди 10 дни направи едно доста скандално изказване. То не е резултат от конкретна ситуация или геополитически нагласи, а цели просто да създаде конкретни настроения. Паси  поиска на територията на България да бъде разположено ядрено оръжие на НАТО, без дори да се мотивира защо. Думите му можеха да минат незабелязано, но целта беше да се провокира реакция. И тя съвсем не закъсня. Партията на Румен Петков АБВ обяви, че стартира своя инициатива -  Национално движение за мир. Погледната отвсякъде идеята е  откровена хибридна и пропагандна операция, защото България не се готви да напада никоя страна, нито пък да води война. България е просто член на най-мощния отбранителен съюз. Нападението не е в центъра на политиките на НАТО – напротив, съюзът се е посветил да защитава демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на своите членове. Никъде в доктрината на НАТО няма заложена агресия и или нападение на трети страни, които не са членки на Алианса.  

Тогава каква е тази странна инициатива - Национално движение за мир? Няма съмнение, че е просто

поредната хибридка, експериментирана на българска територия,

за да бъдат заздравени политическите интереси на путинова Русия  в натовска страна. Не България и НАТО са сочени като агресори и терористи, а путинова Русия и светът дава непрекъснато доказателства в тази посока.

След «благородната» инициатива на Румен Петков няма съмнение, че изказването на Соломон Паси е било добре планирано мероприятие, което е трябвало да даде повод на партньорите на «Единна Русия» у нас, каквито са АБВ да започнат тази странна акция за мир, която укрепва единствено хегемонията на Кремъл в Източния фланг на НАТО. Има ясна несиметрия във военно отношение между силите на НАТО и силите на Русия в Черноморския район. Русия е базирала мощни нападателни, а не отбранителни оръжия и системи в базите си в Крим и  в Новоросийск. Всъщност в момента от там руските ракети «Калибр» могат да атакуват цели във всяка тока на Югоизточна Европа и целия Черноморски район. Русия е разположила и свой самолетоносач във водите на Черно море. Използвайки като алиби хибридното изказване на Паси за разполагане на ядрено оръжие у нас, Румен Петков и партията му започват да развиват три опорни точки на външната руска политика на територията на Балканския полуостров и ЕС. Явно обвързаността  и договореността между АБВ и «Единна Русия» включва и политическо сътрудничество. Какво иска всъщност Национално движение за мир: 

- територия без ядрени оръжия (България, б.р.), 

- базите у нас да са с отбранителни, а не с нападателни оръжия,

- да не се допуска разрушаване на европейската архитектурата на сигурност. 

В интерес на истината подобни искания биха били разбираеми, ако някой притиска България да разполага наистина ядрено оръжие. Такова  искане обаче реално няма - нито от страна на НАТО, нито от наши отделни партньори.

Всъщност това заиграване на г-н Паси с ядреното оръжие и НАТО има своите корени в годините. Отдавна, още при управлението на ОДС тогавашният, а и сегашен председател на Атлантическия клуб Соломон Паси в статия в столичен вестник преди посещението на Бил Клинтън лансира същото предложение за разполагане на ядрено оръжие. В този момент България е била в трескава подготовка за посрещането за първи път на своя територия на американски президент. Като председател на Атлантическия клуб Паси също е поканен за член на Комитета по посрещането на Бил Клинтън. След публикуването на статията с екзотичното предложение Паси има много тежък разговор с тогавашния зам.- посланик на САЩ у нас Кристофър Дел. Дипломатът му е направил толкова остра забележка заради необмислената идея, и дори го е заплашил с отстраняване от комитета по посрещането. През този период България все още не е член на НАТО, но този епизод свидетелства, че всъщност никога

САЩ и НАТО не са смятали да разполагат на територията на нашата страна ядрено оръжие 

Така логично възниква въпросът - защо инак интелигентният Паси за втори път поставя тази измислена тема на дневен ред, още повече, че тя никога не е коментирана и лансирана в НАТО, а той добре си спомня реакцията на посолството на САЩ у нас преди години. Дали е направил предложението от егоцентризъм или пък за да се появи на първите страници на медиите? Но вместо да се лутам да търся въображаеми отговори, не мога да не се изкуша да му задам един прост въпрос: дали познава и в каква връзка офицера В. Вутев, от Второ главно управление на ДС, който е бил и съветник на Виктор Михайлов в МВР. Освен това чувал ли е нещо за активното мероприятие на ДС"Възраждане"? Нищо не намеквам, просто се интересувам, а и може би от отговора му ще разберем защо два пъти прави еднакви несъстоятелни предложения за някакви ядрени оръжия. 

Поемайки обаче тази "ядрена топка" от Паси, Румен Петков вече повече от седмица я отиграва, като не слиза от екраните на най-гледаните телевизии и то сам в студио, което се допуска само за важни политически и държавни лица. Петков може би го канят, защото е красив мъж, защото вероятно е най-честният български политик, защото сигурно е най-моралният български политик, който никога не е имал контакти с организираната престъпност, а от неговите решения и действия зависят съдбините на държавата? Но факт е, че партньорът на «Единна Русия» добре артикулира идеята си за референдум срещу разполагането на оръжия. Защо, обаче, след като се е загрижил толкова за мира в района, Петков не поиска това, което и самият премиер Борисов желае –  Черно море да се превърне в

демилитаризирана зона

Ако това се случи, Русия трябва да изтегли своите нападателни оръжия от акваторията на Черно море. Тогава вече във военните бази на България няма да има нужда от нападателни, а само от отбранителни оръжия. В момента технологията на войната  налага освен отбранителни да имаме и оръжия, които могат да нанесат поражения на противника в дълбочина. Нека г-н Петков да постави като първа точка в исканията за референдум да се демилитаризира Черно море, а след това да сложи и останалите три искания. Тогава и аз ще се разпиша в подкрепа на този референдум. Румен Петков има контакт с Путин - нека поиска от него да извърши демилитаризация на военните руски  бази в Крим и в Новоросийск, тогава ние няма да имаме нужда от нападателни оръжия, а да не говорим за ядрени.

Знаково е и това, че АБВ обявиха това съмнително Национално движение за мир чрез своята младежка организация във Варна. Това е възможно най-неподходящото място за това хибридно начинание – точно този град е най-потърпевшият в България от  руската агресия. Въпреки укриваната в годините на комунизма история, помним, че на 14 октомври 1915 г. руски кораби вероломно нападат Варна и я бомбардират. Руската армада е представена от три крайцера, три броненосеца, шест миноносеца и пет помощни съда. Тогава България не е имала силна отбранителна и нападателна мощ. До големи щети и поражения не се е стигнало, само защото близо до варненския бряг са били две немски подводници - U7 и U8, които са отблъснали руското нападение. Ако се върнем назад в историята ще се уверим, че винаги Русия и Съветите са нападали България! Нека Румен Петков да каже – как и кога България е заплашвала или нападала някога Русия?

Исканията на Румен Петков без демилитаризирането на Черно море са просто поредната васална услуга към режима на Путин. Тази преданост, може да е част от партийните ангажименти на маргиналната партия АБВ, но в никакъв случай не е част от каузата и националните интереси на европейска България.

*Авторът е член на Управителния съвет на Атлантически съвет на България