Слабаков да извади свинската глава в ЕП

КОЙ инвестира в този представител на черпещата се художествено творческа интелигенция

Светослав Пинтев 

Лудият император Нерон смятал себе си за  ненадминат поет, артист, музикант и певец. Преди да се прободе с меча си, подгонен най-накрая от гнева на Сената и народа на Рим, казва:  “Ах, какъв артист загива само!”. В широкия смисъл, човек на изкуството, гений.
Днес живеем във времена, в които такива артисти не загиват, изпращат ги в Сената, пардон, в Европарламента.
Сега 

ще ви разкажа за един такъв 

Той е и поет, автор на изящния къс на словесността, „посветен на нашите родни политици”, както пише.
 Такъв стана и той по ирония на съдбата. Ето какво пише, надявам се да вникнете във фината естетика на автора:

Някои те наричат „дупе“,
А за мен си просто гъз
Грозен, мръсен, рошав, рунтав
Седнал върху среден пръст

Каква изящна метафора. Още по пленително е следното му стихче:

 Лайното патетично казва:
“Защо ме гледаш с укор и насмешка?
Защо от мене се гнусиш?
Къде е твойта топлота човешка?

И ти сереш! И ти пърдиш!”
“Лайно! — отвърнах му веднага —
Клозет търси — не дума блага!”

ИЗВОД: Съдбата на лайната днес е тежка!
И ти ли мислиш, че е наша грешка?
Забележителна философска визия, каквото и да говорите, забележителна самокритичност. Това се цени в съвременната литература. 
Дано само 

да не притъпи перото си

Имам такива опасения. Забелязали ли сте как се променя човек, когато стане евродепутат. За часове. В предизборното студио същият този самороден гений разправя:
 „Аман от педерасти, рецидивисти, цигани и непушачи”.

В деня, в който стана ясно, че влиза в Европарламента: „Имам много приятели цигани” 
ВЕрно ли? А от другите споменати групи?
 Истината е, че e душа човек, като всеки от нас се притеснява как ще свърже двата края. Сърцето ми се къса направо. Жал ми стана за него. 
Говорим за новия евродепутат Андрей Слабаков, когото преференциите като хайдушки пищов изстреляха нагоре в листата на ВМРО.

 20 000 евро заплата му били малко

 Каза го в Нова телевизия, на  шега ли, наистина ли..
Дето вика един приятел-адвокат : „Парите, които получавам на ден ми стигат само за най-необходимото за деня  -за хлебец, за лучец, за каса уиски”. Разбира се, в Европарламента мащабите са несравнимо по-големи. В Брюксел 

уискито трябва да се доставя с тирове

Така ще подпомогнем и нашите превозвачи в борбата им срещу световния империализъм, нали това е една от основните ни каузи. Да си спят тираджиите в камионите, да не охарчват босовете си за хотели.
 Слабаков най-чистосърдечно увери, че не знае каква заплата получава един евродепутат.
 "Чух някакви цифри за

 20 000 евро, което е абсурдно

 Вероятно заплатата е по-голяма, защото живееш в Брюксел, а там цените са високи", коментира бъдещият евродепутат.
Аз съм готов за Европейския парламент, увери ни Слабаков в ефира на същата телевизия, която от години го дундурка по разни риалити формати, тв състезания и др., поради което той стана доста известен тв герой  и беше избран. 
Щото не знам колко души са гледали филмите му „Хиндемит” и „Вагнер” от първото десетилетие на века, нито колко от тях ги помнят. Или американските филми, в които той играе прислужник и преминаващ по улицата колумбиец. 
Та ми е  интересно да се разбере 

КОЙ инвестира 

в този представител на черпещата се художествено творческа интелигенция. 
 Слабаков коментира, че ще работи за създаване на българското лоби в ЕП. Силно се надявам в Европарламента да има барче, където да се събира лобито и да замезва с нашенска, изконно българска печена свинска глава, покорно моля. За това  мезе и символ
 ще ви разкажа малко по-долу всъщност.
Българският народ има една такава приказка: „Няма да стане, ако ще и свинкя в джамия да влезе”. Никога, ще рече. Бих я произнесъл и за възможността той да влезе в парламента, но неслучайно хората са измислили друга крилата фраза „Никога не казвай Никога“. Ето, че е възможно всичко.
Сега ще ви кажа защо споменах печената свинска глава. Свързвам този наш деликатес асоциативно с Андрей Слабаков.
Последният игрален негов филм е „Хиндемит“. Бях на премиерата в НДК през далечната 2008, когато се води, че е произведен този шедьовър, в качеството си на репортер. Беше в първите дни на годината, свинско и винско време, според безсмъртаната ни традиция. Мисля си така заради 

свинския елемент в рекламата

Не помня много от филма. Беше нещо за две семейства се запознават в новия си квартал,  до панелен жилищен комплекс, но постепенно общуването им прераства в люта ненавист. Очевидно това е водещата тема в творчеството на Андрей Слабаков, ще бъде водеща и в Европарламента, ако влезе.
Две семейства си ходеха на гости, завиждаха си, трепеха се, като имам смътен спомен, че специално място беше отделено на една печена свинска глава. Не помня точно каква беше ролята й, но беше важна. Защото се маризеха около нея, удряха се и с нея, като с боздуган.

Фундаментална роля

Дори, структуроопределяща, както казват критиците.  
Много ясно си спомням, че Андрей Слабаков извади печена свинска глава за почерпката на публиката след премиерата в ЗАЛА 1. Даже намерих вестника, в който съм го цитирал:
"Всички, които са си купили билет, да заповядат да се почерпят, защото са дошли на премиера на български филм, а трябва да покажем по някакъв начин, че това си е празник. Донесли сме една свинска глава, хайде, че ще изстине. Има достатъчно вино и ракия. Но мезето е само това." 
После почерпката продължи в ресторант „Форум“ на НДК, доколкото си спомням. На същото място, между другото, БСП проведе предизборно мероприятие, посветено на 24 май под шапката на "Асамбея на Евразия", чийто патрон е Владимир Путин. Има някаква връзка между двете събития, като се замисля, не само заведението.
Преди малко повече от месец пък Фейсбук ме блокира за 30 дни ,  защото цитирах в сайта изказване на кандидата за евродепутат Андрей Слабаков, което вече цитирах. Ще го повторя:
 "Аман от педерасти, рецидивисти, цигани и непушачи". Интересно за човек, който след 2000 година е играл епизодични роли в западни филми, като героите му са циганина, турчина, колумбиеца и пушещият убиец. Айде, килърът мрази непушачи, да кажем, ама за другите е влизал в роля.

Интересно е от тези роли ли е живял Слабаков

Иначе той е жрец на олтара на българското семейство. Безкористен пазител на традициите, за малко да кажа чист. 
 "Има едно семейство – българското, на всички други семейства - "сбогом", каза Слабаков, коментирайки разделението в Европейския парламент и че там има политически семейства, тъй като няма как да има единни партии, защото влизат депутати от различни държави.

"Обещавам да ходя на работа, за разлика от някои като Бареков и няма да допусна да се гласуват закони, които са антибългарски", завърши Слабаков.
 "Хората, които смятат, че ще излагам България, значи не са излизали извън Драгоман. Аз съм живял дълго време в Западна Европа. Когато хората ходят на работа се обличат нормално, те не отиват на парад. Аз си нося дънки", коментира той пред Би ти Ви. 

Очаквам да извади свинската глава в Европарламента и да я размаха. Да докаже, че се развиваме, че надграждаме делата на Бай Ганьо във Виенската баня и опера, че имаме с какво да смаем Европата.